Ποιος να πει όχι σ’ ένα κομμάτι χοιρινό κότσι που αργοψήνεται στη γάστρα με κρασί, μέλι, μουστάρδα και διάφορα μπαχαρικά,και καταλήγει τρυφερό, με τραγανή πέτσα στο πιάτο; Συνοδεύστε το με αφράτο πουρέ πατάτας. Του πάει πολύ.
Υλικά
2 κότσια χοιρινά (Ζητήστε από τον χασάπη να μην είναι πολύ μεγάλα, να είναι περίπου στα 1200 – 1400 γραμμάρια με το κόκαλο)
4 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
1 ποτήρι κρασί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και 1 κουταλιά της σούπας Cointreau ή triple-sec ή λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζωμός λαχανικών
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση
4 φύλα Δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
8 καρφάκια γαρίφαλου
Την φλούδα από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ
Αλάτι πιπέρι
Κρεοπωλεία
Για την σως επάλειψης
Χτυπάμε σε ένα ποτήρι,
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απλή
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Μια μέρα πριν ψήσουμε το κρέας, το βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό (να το καλύπτει), με μια κουταλιά ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε.
Στρώνουμε στην γάστρα τα κρεμμύδια και τοποθετούμε τα κότσια είτε όρθια (δηλαδή με το κόκαλο επάνω, είτε κάπως πλάγια) Αραδιάζουμε στην γάστρα, τα σκόρδα, τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού.
Κάνουμε με το μαχαιράκι κάποιες μικρές σχισμές στο δέρμα ώστε να μπει μέσα από ένα γαριφαλάκι.
Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Αλείφουμε καλά το κρέας με την σως επάλειψης και ότι περισσέψει το περιχύνουμε στο κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε καλά.
Κλείνουμε την γάστρα, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο στην πιο κάτω θέση της σχάρας και ψήνουμε για ένα μισάωρο.
Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δυόμισι ώρες.
Μετά το πέρας του χρόνου, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας προσωρινά σε μια πιατέλα μέχρι να πάρουμε την σάλτσα του.
Πετάμε τις κανέλες, τις δάφνες και σουρώνουμε με ένα τρυπητό την σάλτσα της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι. Κρατάμε μονο το ζουμί.
Επανατοποθετούμε το κρέας όρθιο στην γάστρα χωρίς καπάκι και ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινήσει! (Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει ένα μισάωρο πριν σερβίρουμε)
Για την σάλτσα του ψητού, βάζουμε το κατσαρολάκιμε το ζουμί σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλαουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
Το κότσι σερβίρεται με mashed potatoes (πατημένες πατάτες ή πουρέ) και περιχύνεται με την σάλτσα του.
Ένα κότσι αντιστοιχεί σε 2-3 άτομα.
Δείτε επίσης: