Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μονοήμερη απόδραση στην Ορεινή Κορινθία, σε μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

Μονοήμερη απόδραση στην Ορεινή Κορινθία, σε μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

  Μια τεχνητή ορεινή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται η επιβλητική κορυφή της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας. Η λίμνη Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας.

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Η περίμετρος της, που διακρίνεται για τις εναλλαγές των τοπίων με τα βράχια, τα υγρολίβαδα και τις καλαμιές, φτάνει τα 3,8 χλμ. Πρόκειται για μια σχετικά βαθιά λίμνη για το μικρό της μέγεθος, καθώς το βάθος της φτάνει τα 40 μέτρα.

Κατά το παρελθόν η λίμνη είχε πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο του Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Λίμνη Δόξα (4)
Φώτο: anagnostis

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο επικοινωνεί με τη στεριά με μια στενή εδαφική λωρίδα. Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Η Δόξα, παρότι τεχνητή, θεωρείται μία από τις ομορφότερες ορεινές λίμνες της Ελλάδας, καθώς τα χειμερινά χρώματα του δάσους που καθρεφτίζονται στα σμαραγδένια νερά της δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο για τη χώρα μας. Με τα χρόνια η λίμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο.

Βίντεο: Travel Inspiration
anagnostis.org

 

About Μαρία Νικολοπούλου