Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΞΕΡΕΤΕ Ν’ΑΝΑΒΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ Η΄ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ Ο….. ΧΩΡΟΣ ΣΑΣ;;;;

Μιά βόλτα κάναμε στα εξειδικευμένα σημεία πώλησης καυσόξυλων αλλά και είδη τζακιού και θέρμανσης και μας δώσανε πολύ χρήσιμες συμβουλές πως να χρησιμοποιούμε σωστά τα ξύλα αλλά και τι είδη εστίασης να επιλέξουμε ώστε να μην κινδυνεύουμε αλλά και να εξοικονομήσουμε θερμότητα στον χώρο μας…

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλες για το τζακι

Δείτε τι μας είπαν:

Μην ρίχνεται στην φωτιά πλαστικά, χαρτιά, ξύλα εμποτισμένα με λαδομπογιές (π.χ. έπιπλα, κουφώματα και πόρτες) ή άλλες χημικές ουσίες (π.χ. παλέτες). Δημιουργείτε φραγή της καμινάδας ενώ παράλληλα αυξάνετε κατακόρυφα τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Αποφύγετε να καίτε συνεχόμενα ξύλα που κάνουν πολύ καπνό. Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλες για το τζακι

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ αναμμένο το τζάκι ή τη σόμπα όταν φεύγετε από τον χώρο.

Προτιμήστε τα φυσικά προσανάμματα (π.χ. δαδιά, σκλήθρες* και μικρά κλαδάκια) αποφεύγοντας τη χρήση των χημικών προσαναμμάτων ή αυτών που κατασκευάζονται από παράγωγα πετρελαίου.

Αποφύγετε το συχνό ψήσιμο στο τζάκι κυρίως με ψητά που περιέχουν πολύ λίπος (π.χ. χοιρινό. λουκάνικα) αφού το λίπος συσσωρεύετε στα τοιχώματα κυρίως της καμινάδας και έχει σαν αποτέλεσμα τη φραγή της και το δυσκολότερο καθαρισμό της.

Προσέχουμε να χρησιμοποιούμε τα καυσόξυλα σωστά. Τα καυσόξυλα τα κατατάσσουμε σε 2 βασικές κατηγορίες, στα μαλακά (π.χ. πεύκο, οξιά) και τα σκληρά (πουρνάρι, δρυς, ελιά). Για να αποδώσει το τζάκι ή η σόμπα σας τα μέγιστα ανεξαρτήτου εάν αυτό είναι ενεργειακό ή συμβατικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συνδυασμό ξύλων με τη σωστή σειρά.

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλες για το τζακι

Το άναμμα και η σειρά με την οποία χρησιμοποιούμε τα καυσόξυλα η εξής:

  • Πρώτα τοποθετούμε το προσάναμμά μας βάζοντας ένα με δύο κομματάκια δαδιού ή σκλήθρων.• Από πάνω τοποθετούμε μερικά μικρά κλαδάκια.• Μετά  βάζουμε πάνω ένα με δύο μαλακά ξύλα έτσι ώστε να ανάψει και να σταθεροποιηθεί η φωτιά. Προσέχουμε να υπάρχουν κενά μεταξύ των ξύλων, να περνάει άνετα ο αέρας ανάμεσά τους για να ανάψουν γρήγορα και να μη δημιουργηθεί πολύς καπνός.• Αφού συμβεί αυτό και ανέβει η θερμοκρασία του τζακιού ή της σόμπας, τοποθετούμε ένα-ένα τα σκληρά ξύλα.

    • Τέλος όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, τοποθετούμε ένα μεγάλο ξύλο (πουρνάρι, κορμό ή ρίζα ελιάς) να σιγοκαίει έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στο χώρο.

    • Δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε το επόμενο ξύλο δίπλα στη φωτιά έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη θερμοκρασία και να μη μας δυσκολέψει στο άναμμα.

 

ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

14570397_533419510201772_3276832343972744873_n

 

Εάν σκοπεύετε να φτιάξετε τζάκι

  • Η κατασκευή του τζακιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επίτευξη της μέγιστης θερμικής του απόδοσης. Η επιλογή της εστία αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Η εστία από πυρότουβλο αποδίδει 10 – 15%, με μαντέμι 15 – 25% ενώ το ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 60 – 85%.
  • Επίσης σημαντική είναι και η επιλογή του τύπου της καμινάδας. Προτιμάτε καμινάδα με μόνωση έτσι ώστε να αποφύγετε την υγροποίηση του καπνού λόγω της διαφορά της θερμοκρασίας του σε σχέση με την ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την φραγή της καμινάδας και τη δυσκολία του τζακιού να “τραβάει” καλύτερα.
  • Ο καθαρισμός της καμινάδα επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια, ενώ συνίσταται ο καθαρισμός αυτός να γίνεται συχνότερα (κάθε χρόνο) όταν χρησιμοποιείτε ξύλα που παράγουν πολύ καπνό (π.χ. πεύκο) ή ψήνουμε. Καλέστε ειδικό για να ελέγξει την καλή κατάσταση του τζακιού και της καμινάδας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα στη εστία για τις σπίθες έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
  • Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τους κατασκευαστές για τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

579348_363259487065518_2024086072_n

Προτιμήστε ελληνικά καυσόξυλα καθώς τα εισαγωγής έχουν περισσότερη υγρασία σε σχέση με τα εγχώρια. Τα ξύλα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από βορειότερες γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Αλβανία κ.ο.κ.)..

Προμηθευτείτε καυσόξυλα νωρίς. Η καλύτερη εποχή για την προμήθειά τους είναι η περίοδος του καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου αφού τότε θα λάβουμε ξύλα με πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας ενώ παράλληλα θα πετύχουμε και καλύτερες τιμές.

Αποθηκεύουμε σωστά τα καυσόξυλά μας, σε χώρους που αερίζονται επαρκώς και προστατεύονται από τη βροχή και την υγρασία (π.χ. αποθήκες ή υπόστεγα).

Φροντίστε τα ξύλα να στοιβάζονται αραιά έτσι ώστε να περνάει ο αέρα ανάμεσά τους για να αποβάλλουν την υγρασία που τυχόν υπάρχει για να αποφευχθεί η παραγωγή μυκήτων και το μούχλιασμα.

CASA CALDA – ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΛΗΜΗΣ ΤΖΑΚΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ & ΣΟΜΠΕΣ

ΠΕΤΡΟΚΑΜΙΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΦΟΥΡΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ – ΕΣΤΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΗΛΙΟΣ – ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

ΗΦΑΙΣΤΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.