Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

«Προειδοποίηση» Παπαδόπουλου: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων

«Προειδοποίηση» Παπαδόπουλου: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων

Έχουν περάσει 27 χρόνια από τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό στην περιοχή, επισημαίνει ο σεισμολόγος και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα σημειωθεί και πάλι μια σεισμική δόνηση άνω των 6 Ρίχτερ

Ειδικότερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί πλησιάζει η ώρα για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο και απαριθμεί τα τέσσερα πιο καίρια μέτρα πρόληψης.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και στο pelop.gr και μίλησε για τους σεισμούς στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Μεταξύ άλλων είπε ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ενώ οι δονήσεις στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι.

Ο σεισμολόγος σημείωσε στη συνέντευξή του ότι: «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Αλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σταθμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα…

Αρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Για το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου πρέπει να ανησυχούμε πιο πολύ

«Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Για την προστασία των πολιτών

«Είμαστε σε μια παράκτια περιοχή το καλοκαίρι ή και τον χειμώνα.

Αισθανόμαστε ένα δυνατό σεισμό. Δεν περιμένουμε καμία άλλη πληροφορία κι από κανέναν. Απομακρυνόμαστε αμέσως από την ακτή, γιατί το τσουνάμι μπορεί να έρθει σε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

Εστω και λίγο ν’ αργήσουμε, μπορεί να είναι καθοριστικό, μπορεί να μην προλάβουμε. Και πάμε κατευθείαν είτε όσο μπορούμε στα ενδότερα είτε σε ψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου, αν είμαστε σε ξενοδοχείο ή σε πολυκατοικία κοντά στη θάλασσα.

Και δεν επανερχόμαστε να δούμε τι έγινε. Θα μείνουμε μακριά 3-4 ώρες. Να περάσει ο όποιος κίνδυνος».

Η ανάρτησή του στο facebook

«Οι σεισμοί στον Κορινθιακό κόλπο είναι το θέμα της σημερινής μου συνέντευξης στον κ. Χρ. Βεργανελάκη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Πελοποννήσου «Πελοπόννησος».

Εξηγώ ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ότι από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό του Αιγίου (Ιούνιος 1995) έχουν ήδη παρέλθει 27 χρόνια και ότι δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων που μας απασχολεί αλλά και πολλά άλλα ενεργά ρήγματα.

Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό, αλλά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν όλη την περιοχή, όπως και όλη τη χώρα.

Επιπλέον, εξηγώ ότι συχνά οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι. Συνεπώς, οι δράσεις πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτό το ενδεχόμενο.»

.dikaiologitika.gr

 

About Μαρία Νικολοπούλου