Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πως το Tablet και smartphone σαμποτάρουν τον ύπνο παιδιών

webkorinthos.tablet.gr

Τα tablet & smartphone έχουν καταντήσει φυσική προέκταση των χεριών παιδιών και εφήβων που με την πρώτη ευκαιρία που θα βρουν ελεύθερο χρόνο θα σπεύσουν να πάρουν ανά χείρας το αγαπημένο τους gadget. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που κρύβουν επιμελώς την “οθόνη” τους κάτω από μαξιλάρια και σκεπάσματα ώστε μόλις ξαπλώσουν για ύπνο να περάσουν λίγες ακόμα στιγμές είτε παίζοντας είτε σερφάροντας στο διαδίκτυο.

Κι όμως αυτή η φαινομενικά “αθώα” τους συμπεριφορά κάθε άλλο παρά βοηθάει ούτως ώστε να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα τους στερεί πολύτιμες και αναντικατάστατες ώρες ξεκούρασης και ύπνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Μπεν Κάρτερ του King’s College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 20 έρευνες παρατήρησης, που συνολικά αφορούσαν περίπου 125.200 παιδιά, με μέση ηλικία 14,5 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και τόνισαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα, όσο και για την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι νυσταγμένα την επόμενη μέρα. Οι ερευνητές συνιστούν την ελάχιστη δυνατή χρήση τέτοιων συσκευών στην κρεβατοκάμαρα πριν την ώρα του ύπνου.

ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ ΝΙΚ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

About Μαρία Νικολοπούλου