Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Σοκολάτα: 6+2 καλοί λόγοι για να την τρως χωρίς τύψεις

Σοκολάτα: 6+2 καλοί λόγοι για να την τρως χωρίς τύψεις

 

Είναι αλήθεια ότι όσο εξελίσσεται η επιστήμη και η τεχνολογία θα μαθαίνουμε νέα δεδομένα για τη σοκολάτα και τα προϊόντα σοκολάτας. Χρόνο με το χρόνο όλο και κάτι πιο ιδιαίτερο και περίεργο που αφορά τη σοκολάτα θα προκύπτει και η σχέση των καταναλωτών με αυτήν … θα δυναμώνει..! Ποια είναι τα πιο παράξενα ευρήματα γύρω από τη σοκολάτα; Ποιες είναι  οι πιο περίεργες αλήθειες για τη σοκολάτα; Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και τον οργανισμό σας τα σοκολατένια γλειφιτζούρια; Ας μάθουμε!

Η σοκολάτα μπορεί να είναι αρκετά οφέλιμη για τον οργανισμό μας αν την καταναλώσουμε με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι ώστε να την τρως χωρίς τύψεις.

Το 45% των γυναικών στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν λιγούρες για σοκολάτα και μάλιστα το 91% των γυναικών που σπουδάζουν αναφέρουν ότι είναι αρκετά συχνή αυτή τους η επιθυμία για σοκολάτα. Έρευνες δείχνουν ότι σε αντίθεση με τους άνδρες, πολλές γυναίκες έχουν ενοχές επειδή ακριβώς έφαγαν σοκολάτα επειδή νιώθουν την ανάγκη να την φάνε ολόκληρη…

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να καταλάβουμε ότι η σοκολάτα δεν κάνει μόνο κακό και ότι μπορεί πραγματικά να μας κάνει καλό αν προσέξουμε πως θα τη φάμε.

Μην βλέπεις ενοχικά την ανάγκη σoυ για κατανάλωση σοκολάτας

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά σοκολατένιο κέικ όταν ήθελαν να γιορτάσουν κάτι σημαντικό, είχαν καλύτερη διαχείριση του βάρους τους, την ίδια στιγμή που όσες είχαν τύψεις επειδή το έκαναν είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από πολλά ακόμα…προβλήματα.
Οι γυναίκες που είχαν ενοχές κάθε φορά που τρώνε σοκολάτα συνήθως αντιμετωπίζουν τα εξής θέματα:

 • Δεν μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα
 • Ένιωθαν αβοήθητες και δεν είχαν την αίσθηση του ελέγχου
 • Ακολουθούσαν γενικά μη υγιεινά μοτίβα συμπεριφοράς
 • Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες με την συνολική εικόνα του σώματός τους
 • Χαμηλή ποιότητα ζωής

Φάε σοκολάτα αλλά βάλε όρια σε αυτή τη…«σχέση»

Αυτό που φαίνεται να είναι σημαντικό είναι να έχουμε μια υγιή «σχέση» με όλες τις τροφές όχι μόνο για το σώμα αλλά και το πνεύμα μας. Η μαύρη σοκολάτα ειδικά μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά συνολικά στην υγεία μας γιατί είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Η επικατεχίνη είναι από τα πιο ωφέλιμα φλαβονοειδή μάλιστα που υπάρχουν στα φυτά που μάχονται την φλεγμονή και προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

6 λόγοι για να τρως σοκολάτα «άφοβα»

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που όπως δείχνουν οι έρευνες η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σε βοηθήσει:

 • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα φαίνεται να μειώνουν την πίεση του αίματος, ελαττώνουν το ρίσκο απόφραξης των αρτηριών και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια.

 • Βοηθά στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα φλαβονοειδή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μην κάνει «υπερωρίες» και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο φέρνει ανισορροπία που προκαλείται από τη μάχη που δίνεται κατά των ελεύθερων ριζών.

 • Σύμμαχος στη «μάχη» κατά του διαβήτη

Η επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα, τα κάνει πιο δυνατά και υποστηρίζει την διαδικασία που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει καλύτερα την ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει και μάχεται τον διαβήτη.

 • Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα έχουν μια θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς μεταξύ άλλων βοηθούν στην καλύτερη αντίδραση, στην οπτικο-χωρική επίγνωση και ενισχύουν μνήμη. Ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

 • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Η επικατεχίνη στην μαύρη σοκολάτα αυξάνει στην παραγωγή νιτρικού οξέος στο αίμα, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία και μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιεί ο αθλητής την ώρα της έντονης άσκησης. Αυτό επιτρέπει στον αθλητή να κάνει έντονη άσκηση για περισσότερη ώρα.

 • Μειώνει το στρες

Σε μια έρευνα που έγινε σχετικά οι άνθρωποι που έφαγαν μαύρη σοκολάτα ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι και οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι μετά την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης.

Το «μυστικό» για έξτρα οφέλη κατανάλωσης

Επίσης, όσο πιο υψηλή είναι η συγκέντρωση του κακάο, τόσο πιο ωφέλιμα είναι τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα. Η σοκολάτα που έχει τουλάχιστον 70% κακάο είναι πραγματικά καλή για την υγεία μας.

Αυτό που είναι δύσκολο να οριστεί είναι πόσο μαύρη σοκολάτα μπορεί να καταναλώσει κανείς για να έχει αυτά τα οφέλη για την υγεία. Μια μικρή ποσότητα αραιά και που φαίνεται να είναι αρκετή.
Επίσης, όσο λιγότερη ζάχαρη έχει η σοκολάτα τόσο το καλύτερο καθώς η περίσσεια ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος ή ημικρανίες.

Απόδοση από www.hopkinsmedicine.org

About Μαρία Νικολοπούλου