Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ταυτότητες – Οικονόμου: Ασκοπες οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα – Σε 2 χρόνια άκυρες οι παλαιού τύπου ταυτότητες

Ταυτότητες – Οικονόμου: Ασκοπες οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα – Σε 2 χρόνια άκυρες οι παλαιού τύπου ταυτότητες

Οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2026

Χωρίς νόημα, είναι οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα για την ανανέωση ταυτότητας, από πολίτες που επιθυμούν να βγάλουν νέα ταυτότητα παλαιού τύπου, με φόντο τη συζήτηση για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες και τις θεωρίες συνωμοσίας περί τσιπ παρακολούθησης και «δαιμονικού» χαράγματος..

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δύο χρόνια, ήτοι τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλαιού ταυτότητες. Σημείωσε δε ότι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι διαδικασία έκδοσης των ταυτοτήτων νέου τύπου θα ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι νέες ταυτότητες – Τι θα περιέχει το τσιπάκι

Οπως είπε, ο κ. Οικονόμου στον Σκάι, η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr, σε 370 σημεία της χώρας.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Ασκοπες οι ουρές στα Α.Τ

«Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια  τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

Για τους πολιτοφύλακες στον Έβρο

Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά ρατσιστικής βίας από αυτόκλητους «πολιτοφύλακες » στον Εβρο, ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί η κυβέρνηση οποιοδήποτε αντικαθιστά την πολιτεία». « Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αδυσώπητος» υπογράμμισε ενδεικτικά και πρόσθεσε «όποιος επιχειρήσει να υποκαταστήσει την αστυνομία θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Οικονόμου τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι υπόκεινται σε νόμους χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις».

in.gr

About Μαρία Νικολοπούλου