Δεν είναι πάντα εύκολο για μια γυναίκα να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοήσουν.
Έχετε εμμηνόπαυση και εξάψεις; Έχετε εμμηνόπαυση και κατάθλιψη; Αναρωτιέστε για θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση;
Μπορεί να έχετε εμφανίσει κάποιες ασαφείς σωματικές ή ψυχολογικές αλλαγές που δεν μπορείτε να εξηγήσετε ή να έχετε ήδη εντοπίσει συγκεκριμένα συμπτώματα που μάλλον σχετίζονται με το νέο αυτό στάδιο της ζωής σας. Ή ίσως, καθώς περνά ο καιρός, απλώς να θέλετε να ενημερωθείτε καλύτερα για να είστε προετοιμασμένη για το επερχόμενο στάδιο. Έχετε άραγε τα πρώτα σημάδια εμμηνόπαυσης;
Εμμηνόπαυση – τι σημαίνει;
Ο Γάλλος γιατρός Charles de Gardanne, επινόησε τον όρο ‘’εμμηνόπαυση’’ το 1816 και τον αναφέρει στο βιβλίο του ”Συμβουλές για τις γυναίκες που εισέρχονται στην κρίσιμη ηλικία”. Ωστόσο, η φράση «κρίσιμη ηλικία» δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξη.
Εμμηνόπαυση σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν έχει πια έμμηνο ρύση και ξεκινά μετά τη συμπλήρωση 12 μηνών από την τελευταία της περίοδο.
Η ηλικία που μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 ετών, όμως αυτό μπορεί να ποικίλλει, καθώς κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Πριν την εμμηνόπαυση προηγείται η προεμμηνόπαυση.
Προεμμηνόπαυση
Η προεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική περίοδος που διαρκεί από τις πρώτες ορμονικές αλλαγές μέχρι την πλήρη εμμηνόπαυση, δηλαδή την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Είναι ένα στάδιο που ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Γενικά, ξεκινά όταν οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.
Δεν είναι πάντα εύκολο για μια γυναίκα να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν:
- Προεμμηνοπαυσιακοί κύκλοι
- Εξάψεις
- Ευαισθησία στο στήθος
- Έντονες εναλλαγές διάθεσης και προεμμηνοροϊκού συνδρόμου
- Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
- Αίσθημα κόπωσης
- Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση
- Κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
- Συχνοουρία και ακράτεια κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα
- Διαταραχές ύπνου
Για να επιβεβαιώσετε αν έχετε εισέλθει στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας με μια αιματολογική εξέταση.
Ελέγχοντας τα συμπτώματα
Τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να σας φοβίζουν, καθώς υπάρχουν αρκετές λύσεις για να τα ελέγξετε.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει στην αντιμετώπιση των εξάψεων. Οι εξάψεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που φέρνουν δυσφορία στη γυναίκα και μπορούν να εμφανιστούν 5 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και κατά τα επόμενα 10 χρόνια.
Πρόκειται για ανεξέλεγκτο και αυθόρμητο αίσθημα καύσου που εμφανίζεται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Οι εξάψεις μπορεί να συνοδεύονται από ερυθρότητα, εφίδρωση ή ρίγη, καθώς και από τις ‘’γνωστές’’ νυχτερινές εφιδρώσεις.
Οφείλονται στο ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων διαταράσσει τη λειτουργία των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος
Παράγοντες όπως το αλκοόλ, το στρες και οι έντονες συγκινήσεις μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις και καλό είναι να αποφεύγονται η καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το κάπνισμα.
Σημαντικό είναι να ακολουθήσετε πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι όσο πιο ισορροπημένη γίνεται. Η σόγια βοηθά στην καταπολέμηση των εξάψεων. Τα παράγωγα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα ισοφλαβονών, φυτοορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Το τόφου περιέχει σίδηρο και ασβέστιο, βασικά μεταλλικά στοιχεία που εξασφαλιζουν καλή υγεία.
Μπορείτε να δοκιμάστε τα φυτο-οιστρογόνα: νυχτολούλουδο, λυγαριά, σόγια, λυκίσκο, κόκκινο τριφύλλι. Μπορούν επίσης να προστεθούν ροδιόλα και μαγνήσιο, για την εξισορρόπηση της διάθεσης. Η δοσολογία εξατομικεύεται και είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του διατροφολόγου σας, ώστε να διαλέξετε την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική αγωγή για εσάς.
Για να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μπορείτε επίσης, αν δεν το κάνετε ήδη, να αρχίσετε να γυμνάζεστε, ενώ ωφέλιμο είναι το βάρος σας να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ύπνος σας να είναι επαρκής.
.iatronet.gr