Τόσες και τόσες έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου δημοσιεύονται καθημερινά σε παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά και ολοένα και περισσότερες ελπίδες γεννιούνται. Μια νέα μελέτη όμως που στηρίζει τις έρευνές της στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού δίνει ένα εκπληκτικά σπάνιο στοιχείο, εκείνο του δηλητήριου της μέλισσας, το οποίο -όπως υποστηρίζεται στην έρευνα- μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Η ευρωπαϊκή μέλισσα (Apis mellifera) είναι η πηγή πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούνται ιατρικά από τον άνθρωπο, όπως το μέλι, η πρόπολη και το δηλητήριο για χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, οι μοριακοί καθοριστικοί παράγοντες της αντικαρκινικής δραστηριότητας του δηλητηρίου της μέλισσας παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό καρκίνο που προσβάλει τις γυναίκες παγκοσμίως. Η κατανόηση της μοριακής βάσης και της ειδικότητας του δηλητηρίου της μέλισσας κατά των καρκινικών κυττάρων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων από ένα φυσικό προϊόν που είναι ευρέως διαθέσιμο και οικονομικά αποδοτικό για παραγωγή σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Πώς το δηλητήριο της μέλισσας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού
Το δραστικό συστατικό του δηλητήριου της μέλισσας είναι η μελιτίνη. Η μελιττίνη είναι ένα θετικά φορτισμένο, αμφιπαθητικό πεπτίδιο 26 αμινοξέων που συνδέεται με τα φωσφολιπίδια της διπλής στοιβάδας της μεμβράνης, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο σχηματίζοντας διαμεμβρανικούς δακτυλιοειδείς πόρους διαμέτρου 4,4 nm που μπορεί να επιτρέψουν την εσωτερίκευση πρόσθετων μικρών μορίων με κυτταροτοξικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το thebrighterside.news oι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Harry Perkins στη Δυτική Αυστραλία εξέτασαν δηλητήριο από περισσότερες από 300 μέλισσες και βομβίλους εναντίον δύο τύπων επιθετικού, δύσκολου στη θεραπεία καρκίνου του μαστού: τριπλού αρνητικού και εμπλουτισμένου με τον υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2). Διαπίστωσαν ότι μια ένωση στο δηλητήριο που ονομάζεται μελιττίνη θα μπορούσε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μέσα σε μια ώρα, χωρίς να προκαλέσει βλάβη σε άλλα κύτταρα.
Ως ενεργό συστατικό του δηλητηρίου της μέλισσας, η μελιτίνη είναι ένα θετικά φορτισμένο, αμφιπαθητικό πεπτίδιο 26 αμινοξέων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα σταματώντας τη δραστηριότητα των μορίων που υπερεκφράζονται σε αυτούς τους καρκίνους. Διαπίστωσαν επίσης ότι όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φάρμακα χημειοθεραπείας, η μελιτίνη βοήθησε στο σχηματισμό πόρων στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν στις θεραπείες να διεισδύσουν καλύτερα στα κύτταρα. Ενώ οι δοκιμές για αυτή τη μελέτη έγιναν μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ένωση μπορεί να αναπαραχθεί συνθετικά ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.
Η Δρ Marilena Tauro, ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού στο Moffitt Cancer Center, λέει ότι ενώ η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή, θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη θεραπεία.
«Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι η μελιτίνη μπορεί να διαταράξει τις οδούς σηματοδότησης στα καρκινικά κύτταρα του μαστού που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές μελέτες όπου οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο ή σε ζωικά μοντέλα, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για αυτές τις ανακαλύψεις να φτάσουν στους ασθενείς, αν όχι καθόλου». H Tauro πρόσθεσε ότι περίπου τα μισά από όλα τα τρέχοντα φάρμακα προέρχονται από φυσικά προϊόντα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυνατότητα χρήσης του δηλητηρίου της μέλισσας για την ανακάλυψη φαρμάκων.«Η φύση είναι ένας μεγάλος προμηθευτής ενεργών στοιχείων και η χημική σύνθεση κατέστησε δυνατή την παροχή πολλών φαρμάκων φυσικής προέλευσης στη δόση που απαιτείται για θεραπευτική χρήση, παρά τη συχνά πολύ περιορισμένη προσφορά από τις αρχικές τους πηγές», είπε.
Γνωρίζουμε από τα αρχαία χρόνια πως ό,τι παράγεται από τις μέλισσες είναι άκρως θρεπτικό για την υγεία μας αλλά και για την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Τα προϊόντα της μέλισσας έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία, όπως στην ανοσία από ιώσεις κ.α. Οπότε, είτε πρόκειται για σπρέι λαιμού με πρόπολη, είτε για το μέλι που βάζουμε στο τσάι μας, είτε ακόμη και για μια μάσκα προσώπου από μέλι, το βέβαιο είναι πως θα έχεις ενισχύσει σωστά τον οργανισμό σου.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προϊόντων της μέλισσας, όπου ο κάθε τύπος από αυτά βοηθάει τον οργανισμό σου διαφορετικά. Σαφώς ο «βασιλιάς» όλων των προϊόντων που παράγεται από τις μέλισσες, είναι το μέλι αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δε γνωρίζεις και οι ειδικοί μας δίνουν τις πληροφορίες που θα μας φανούν χρήσιμες.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι προϊόντων μέλισσας
Γνωρίζεις πως το πρώτο προϊόν της μέλισσας είναι το μέλι, αλλά οι πιο δημοφιλείς τύποι είναι: το μέλι superfood, η πρόπολη και η γύρη των μελισσών. Υπάρχει διαφορά στο μέλι που βρίσκεις στο super market από το superfood μέλι. Η διαφορά στο τυποποιημένο μέλι των super market, έχει να κάνει με τη διαδικασία παραγωγής κι εξευγενισμού που στερούν από το μέλι τα ευεργετικά, θρεπτικά συστατικά και τις ενώσεις του, σε αντίθεση με το μέλι superfood που δεν έχει υποστεί επεξεργασία και διατηρεί όλα τα οφέλη του. Θα το βρεις σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η πρόπολη από την άλλη είναι γνωστή και ως «κόλλα», όπου είναι οι κολλώδεις ουσίες που μαζεύουν οι μέλισσες από τα διάφορα φυτά για να δημιουργήσουν τις κυψέλες τους. Θα το βρεις στην αγορά σε διάφορες μορφές, σε κάψουλες, σε υγρή μορφή ή και σε σπρέι για το λαιμό. Και τέλος, υπάρχει η γύρη των μελισσών που είναι συνδυασμός γύρης ή υπολειμμάτων από τα φυτά και εκκρίσεων που κάνουν οι μέλισσες κατά τη δημιουργία των κυψελών και κατά τη δημιουργία του μελιού. Η ακατέργαστη μορφή της είναι καλύτερη και πωλείται σε μικρά βαζάκια θυμίζοντας μικρές, κίτρινες μπάλες. Μπορείς να τις βάλεις στο γιαούρτι σου ή στη σαλάτα σου.
Τα οφέλη από τα προϊόντα της μέλισσας είναι πάρα πολλά για να μην τα εντάξεις στην καθημερινότητα σου!
theissue.gr