Μπαμπάδες με ρούμι… Το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό με την αφράτη υφή, τη μπόλικη σαντιγί και το … κερασάκι για γαρνίρισμα. Μια συνταγή για ένα γλυκό που σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο ή το πιο γρήγορο αλλά που σίγουρα η γεύση του θα σας αποζημειώσει…
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
- 20 γρ. μαγιά φρέσκια θρυμματισμένη
- 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 7 αυγά
- 40 γρ. ζάχαρη
- Για το σιρόπι:
- 800 ml νερό
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 150 ml ρούμι
- Για το σερβίρισμα:
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί
- 1 φλ. τσαγιού κοπανισμένη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
- κερασάκια γλασέ [προαιρετικά]
Υπέροχους μπαμπάδες στην Κορινθία θα βρείτε εδώ
Εκτέλεση συνταγής
- Για τους μπαμπάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και την αφήνουμε να μουσκέψει για 4 λεπτά. Την ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και τη ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ, για 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο και αφράτο. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο [ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς σκεπασμένο με πετσέτα] για 45′ περίπου ή μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Μοιράζουμε το μείγμα σε 10 – 12 μικρά, ατομικά φορμάκια για κέικ (ή το αδειάζουμε σε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση) και το ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Για το σιρόπι: Bάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.
- Για το σερβίρισμα: Βγάζουμε τα φορμάκια (ή τη μεγάλη φόρμα) από το φούρνο και μόλις κρυώσουν οι μπαμπάδες, τους ξεφορμάρουμε και τους μεταφέρουμε σε ταψάκι. Τους τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα, τους περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
- Στη συνέχεια, με ένα μαχαιράκι τους χαράζουμε οριζοντίως στη μέση (χωρίς όμως να τους κόψουμε στα δύο) και τους γεμίζουμε με τη σαντιγί. Τους διακοσμούμε με τα κερασάκια γλασέ [προαιρετικά] πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά, φτιάξτε το μπαμπά σε μεγάλη φόρμα του κέϊκ, κόψτε το στη μέση και γεμίστε το σαντιγί …
Προαιρετικά αντικαταστήστε το φιστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι.