Το κοκκινόψαρο είναι ένα από τα ψάρια που αγαπώ ιδιαίτερα.
Έχει ωραία κρουστή σάρκα, χωρίς πάρα πολλά κόκαλα.
Είναι από τα ψάρια που γίνονται νόστιμα όπως και να μαγειρευτούν.
Σήμερα θα σας δείξω έναν πολύ νόστιμο τρόπο για να μαγειρέψουμε το κοκκινόψαρο. Θα το φτιάξουμε στιφάδο!
Το στιφάδο το έχουμε συνηθίσει με κρεατικά, αλλά πιστέψτε με και πολλά ψάρια δίνουν ωραιότατο στιφάδο!
Γίνεται ένα πεντανόστιμο φαγάκι και δεν μυρίζει την γνωστή ψαρίλα που αποτελεί για κάποιους αποτρεπτικό παράγοντα στο να φάνε ψάρια.
Αντίθετα έχει καταπληκτική μυρωδιά από το κρασί, την ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, την δάφνη.
Δοκιμάστε το σαν μια διαφορετική πρόταση μαγειρέματος των ψαριών.
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
2 κοκκινόψαρα 1,5 κιλό περίπου, χωρίς κεφάλια
3/4 – 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
3-4 μέτριες πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, ολόκληρες
1 φλιτζάνι πουμαρό
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
2 μεγάλα φύλλα δάφνης ή 4 μικρά
12 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη.
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Αγοράζουμε κοκκινόψαρα φρέσκα ή κατεψυγμένα καλής ποιότητας, χωρίς το κεφάλι τους.
Τα καθαρίζουμε καλά από τα λέπια και τα εντόσθια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε στο ταψί που θα τα ψήσουμε.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τα σκόρδα, και τα απλώνουμε ανάμεσα και γύρω από τα ψάρια (δείτε εδώ πως καθαρίζουμε εύκολα και χωρίς δάκρυα τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο).
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις διασκορπίζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια.
Αλατίζουμε το φαγητό μας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε εδώ και εκεί τους κόκκους μπαχάρι και τη δάφνη.
Πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη το φαγητό.
Ρίχνουμε από πάνω την ντομάτα πουμαρό και το λευκό κρασί.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Δεν προσθέτουμε από την αρχή νερό, παρακολουθούμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί θα βάλουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε τα ψάρια μας στους 220 βαθμ. Κελσίου, ως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες και δέσει η σάλτσα.
Χρειάζεται περίπου μια ώρα, ίσως και λίγο περισσότερο.
Όταν αρχίσει το φαγητό μας να παίρνει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το ψάρι και τις πατάτες να ροδίσουν.
Προτιμάμε να σερβίρουμε τα μεγάλα ψάρια χρησιμοποιώντας μία ή δύο σπάτουλες φαρδιές και όχι κουτάλια ή πιρούνια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα φτάσουν στο πιάτο μας ακέραια και όχι σπασμένα ή διαλυμένα.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος των ψαριών, μπορούμε με ένα κουτάλι να παίρνουμε ζουμί από το ταψί και να τα ραντίζουμε.
Τα βοηθάμε έτσι να γίνουν πιο νόστιμα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.