Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Έτσι θα ψήσετε τον καλύτερο οβελία!

 

Untitled-1Επισκεφτήαμε τους πιο έμπειρους κρεοπώλες( εδώ) της Κορίνθου για να μας συμβουλέψουν για το καλυτερο αποτέλεσμα του Πασχαλινού μας οβελία .

Δείτε τι μας είπαν :

1. Πρώτη κίνηση είναι η αγορά του κρέατος με το εξής δίλημμα: αρνάκι ή κατσικάκι; Οι διαφορές είναι οι εξής: Το κατσικάκι είναι πιο ακριβό από το αρνί. Το αρνάκι είναι πιο λιπαρό – άρα και πιο παχυντικό – και έχει περισσότερο κρέας πάνω του από το κατσικάκι. Αν είστε πολλά άτομα, η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε ένα αρνάκι γάλακτος (μέχρι 8 κιλά). 

2. Αγοράζοντας τώρα το κρέας στον κρεοπώλη, τα μάτια σας δεκατέσσερα, διότι οι πονηροί περισσεύουν. Προσέξτε να μη σας δώσουν αρνί αντί για κατσίκι. Τα δύο βασικά σημάδια για να τα ξεχωρίσετε είναι η ουρά και το κεφάλι. Η ουρά του κατσικιού είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα με ίσιες τρίχες. Το κεφάλι του είναι επίπεδο σε αντίθεση με αυτό του αρνιού που έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη. 

3. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη μπόλια (ή πάνα) του αρνιού, το κομμάτι λίπους δηλαδή του αρνιού που συγκρατεί τα έντερα και που τοποθετείται μετά τη σφαγή πάνω στην πλάτη του. Αν η μπόλια είναι μαλακή, έχει καλώς, αν όμως είναι στεγνή, προτιμήστε άλλο αρνί. 

4. Κάντε τον κόπο να ψάξετε και τη σφραγίδα του κρέατος, αν και πλέον δεν αποτελεί εγγύηση, αφού πολλοί κρεοπώλες κάνουν τα δικά τους. Αν πάντως δείτε να λείπει κομμάτι δέρματος σε κάποιο σημείο του ζώου, τότε προβληματιστείτε, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει αφαιρεθεί η σφραγίδα της προέλευσής του και να προσπαθήσουν να σας το πλασάρουν για ελληνικό. 

5. Το καλύτερο υλικό για το σούβλισμα του οβελία είναι οι κληματόβεργες από τα αμπέλια, αλλά επειδή αυτά είναι δύσκολα πράγματα, προμηθευτείτε κάρβουνα (γύρω στα 15 κιλά είναι αρκετά για το ταυτόχρονο σούβλισμα ενός αρνιού και ενός κοκορετσιού). 

6. Προετοιμάστε από πριν την ψησταριά ή το έδαφος πάνω στο οποίο θα ψήσετε. Αν ψήσετε στο έδαφος, μην ξεχάσετε τους ειδικούς πάσσαλους, πάνω στους οποίους γυρνάει η σούβλα. Καθαρίστε τα ξερόχορτα και προμηθευτείτε οπωσδήποτε χαμηλά σκαμνάκια για να μην πιαστεί η μέση σας. 

7. Αν δεν θέλετε να γυρνάτε μόνος σας τη σούβλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά μοτεράκια που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος του ψητού σας (πάνω στον μηχανισμό αναγράφονται συνήθως τα κιλά που αντέχει το μοτέρ) και προτιμήστε αυτά με την διπλή ταχύτητα περιστροφής. Αν καταφύγετε στη λύση του μοτέρ, μην ξεχάσετε την απαραίτητη μπαλαντέζα. Και βέβαια προτιμήστε μηχανισμό με μεταλλικό ρουλεμάν, αφού το πλαστικό μπορεί να καεί στο ψήσιμο. 


8. Μην αμελήσετε τον καθαρισμό πριν το ψήσιμο. Αν οι σούβλες ή η ψησταριά δεν είναι καινούργιες, πρέπει να βγούνε από την αποθήκη και να καθαριστούν κυρίως από τη σκουριά που μπορεί να έχουν πιάσει. 

9. Έχετε κοντά σας αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ένα μεγάλο πινέλο για να μπορείτε να αλείφετε το ψητό. Επίσης πολλές μπύρες ή κρασί και καλή μουσική για να σας κρατήσουν συντροφιά στη διάρκεια του ψησίματος. 

10. Αφού έχετε ετοιμάσει όλα τα παραπάνω, τοποθετείστε το κρέας πάνω σε ένα τραπέζι. Εξυπακούεται ότι πρέπει να το έχετε πλύνει καλά μέσα και έξω και να έχετε αφαιρέσει όλες τις τρίχες. Αλατοπιπερώστε το επίσης μέσα έξω και μετά περάστε προσεκτικά τη σούβλα από την ουρά μέχρι να βγει από το κεφάλι. Εκεί θα χρειαστείτε σίγουρα βοήθεια, γιατί θέλει πολλή δύναμη για να τρυπήσει η σούβλα το κρανίο. 

11. Περάστε τις διχάλες στην σπονδυλική στήλη με απόσταση μεταξύ τους περίπου 30 εκ. και βιδώστε μέχρι να σφίξουν καλά. Αν δεν έχετε διχάλες, χρησιμοποιήστε σύρμα γαλβανιζέ, στερεώνοντας τη σπονδυλική στήλη στη σούβλα σε δυο τρία σημεία. Στερεώστε σταυρωτά τα πόδια και δέστε τα στη σούβλα με το σύρμα σφιχτά. Κάντε το ίδιο στον αυχένα και στα μπροστινά πόδια γύρω – γύρω από το αρνί. 

12. Αφού ολοκληρωθεί το δέσιμο στη σούβλα, ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ή σπάγκο ώ%8

About Μαρία Νικολοπούλου