Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί έναρξη της Σαρακοστής και η παράδοση επιβάλλει νηστίσιμα φαγητά και εδέσματα. Τι περιλαμβάνει το σαρακοστιανό τραπέζι.
Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιβάλλει ένα διαφορετικό μενού στο τραπέζι, εφόσον η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και αποτελεί την απαρχή της Σαρακοστής για την ορθόδοξη εκκλησία. Το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει νηστίσιμα φαγητά και εδέσματα, καθώς ξεκινά η μεγάλη περίοδος της νηστείας. Στην Καθαρά Δευτέρα αναφερόμαστε και με τη λέξη “Κούλουμα”, εννοώντας τον υπαίθριο πανηγυρισμό της ημέρας αυτής, που συνδυάζεται με κάποια εξόρμηση και με το πέταγμα του χαρταετού.
Τα φαγητά που έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα είναι:
Λαγάνα
Η λαγάνα αποτελεί το κυριότερο και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του σαρακοστιανού τραπεζιού και ταιριάζει με όλα τα νηστίσιμα φαγητά και τις λιχουδιές που θα έχουμε. Πρόκειται για ψωμί χωρίς προζύμι και φτιάχνεται την συγκεκριμένη μέρα σε διάφορες παραλλαγές, αν και οι περισσότεροι προτιμούν την πατροπαράδοτη λαγάνα.
Ταραμοσαλάτα
Η ταραμοσαλάτα είναι φτιαγμένη από ταραμά (αυγά ψαριού) και αποτελεί την κατάλληλη «αλοιφή» για τα φαγητά της ημέρας. Στην αγορά διατίθενται δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ, με τον πρώτο να θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Η ταραμοσαλάτα αποτελεί το άλφα και το ωμέγα του σαρακοστιανού τραπεζιού.
Θαλασσινά και όστρακα
Στο σαρακοστιανό τραπέζι δεν επιτρέπονται τα ψάρια (με εξαίρεση την παύση της 25ης Μαρτίου), ωστόσο μπορούμε να έχουμε θαλασσινά και οστρακοειδή. Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές, αλλά και τα μύδια, έχουν την τιμητική τους στο μενού της Καθαράς Δευτέρας και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορες συνταγές.
Έτσι λοιπόν επιλέξαμε 25 ιδέες για τα δικά σας σπιτικά Κούλουμα που περιλαμβάνουν τόσο κλασικές παραδοσιακές προτάσεις, όσο και πρωτότυπες, που θα κάνουν την διαφορά σε ένα τραπέζι. Η γνώμη μας είναι να κάνετε ένα μιξ, απ’ τους προβλέψιμους μεζέδες στις εκδοχές που παρουσιάζουμε και να προσθέσετε μια ή δύο απ’ τις πιο πρωτότυπες ιδέες για να δώσετε στίγμα και χαρακτήρα στο τραπέζι σας. Με την έννοια ότι σε όλα τα Καθαροδευτεριάτικα τραπέζια θα υπάρχει ταραμοσαλάτα, αλλά το δικό σας θα το θυμηθούν επειδή βγάλατε εκτός από την καλύτερη ταραμοσαλάτα όλων των εποχών και καπονάτα ή κριθαρότο με γαρίδες ή χταποδάκι στιφάδο και κλέψατε την παράσταση.
1. Ρεγγοσαλάτα
Ο απόλυτος μεζές για την περίσταση είναι η μαγευτική ρεγγοσαλάτα της κυρίας Άννας. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, απλά δεν έχει ζήσει! Είναι γευστικά “παρθένος”, εν καιρώ νηστείας και αυτό είναι σχεδόν αμαρτία!
2. Ταραμοσαλάτα
Το κλάσικ της ημέρας, το κέντρο του τραπεζιού, η επίτημη θεότης της εορτής είναι η αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας, μόνο με λάδι. Δε ξεφουρνίστηκε ακόμη λαγάνα που να μην θέλει να κάνει τζακούζι μέσα της!
3. Χούμους
Το ντιπ που κατέκτησε τον κόσμο προερχόμενο απ’ τη Μέση Ανατολή, είναι πλέον πολύ δημοφιλές και στην Ελλάδα! Εδώ σας έχουμε γνήσια Παλαιστινιακή συνταγή hummus εύκολη και πεντανόστιμη.
4. Κυπριακή ταχινοσαλάτα
Μια και περιδιαβαίνουμε στη Μέση Ανατολή, να πεταχτούμε και μέχρι την Κύπρο και να δοκιμάσουμε την κλασική ταχινοσαλάτα της! Δυό λεπτά υπόθεση είναι άλλωστε, έχουμε και βίντεο να τα κάνει όλα εύκολα!
5. Μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και ταχίνι
Μία είναι η ιδανική μελιτζανοσαλάτα, αυτή όπου κυριαρχούν τα αρώματα της καπνισμένης μελιτζάνας. Μια τέτοια έχουμε εδώ, με έξτρα μπόνους το παιχνίδισμα απ’ το λίγο ταχίνι, τόσο-όσο, και το ήπιο σκόρδο για να μην καπελώσει τη μελιτζάνα!
6. Ντιπ ταχινιού με σπανάκι
Πήγατε τη λαγάνα σας να βουτήξει σε τόσα ντιπ οικεία, δώστε της και μια δόση περιπέτειας να πάρει το χρωματάκι της το πράσινο, να νιώσει οικολόγα και βήγκαν και όλα αυτά τα μοδάτα. Εδώ σας έχουμε το απροσδόκητο ντιπ με σπανάκι και ταχίνι και το κουκουναράκι το καβουρντισμένο από πάνω, να σπάει τη μονοτονία στη μπουκιά, άντε να δοκιμάσετε και κάτι νέο επιτέλους!
7. Φάβα
Για να ολοκληρώσουμε στα ντιπ, πάμε και στη βελούδινη φάβα μου με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια με κουκουνάρι, που την πήραμε απ’ το χωριό με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το λεμονάκι και της μάθαμε γαλλικά και πιάνο να στέκεται στα καλύτερα σαλόνια και να κάνει γκουρμεδοπαρέες. Άπαιχτη, σέξι και κυρία!
8. Πικάντικοι Γίγαντες
Για να βάλουμε και κανένα όσπριο στο τραπέζι, οι πικάντικοι γίγαντες με γκρέιπφρουτ που κάνω, θα σας στείλουν αδιάβαστους! Διαβάστε και όλα τα μυστικά που γράφω στη συνταγή, γιατί βοηθάνε στην τεχνική του να κάνετε νόστιμα όσπρια.
9. Σαλάτα Οσπρίων
Μια και θάχουν περάσει 10 τουλάχιστον μέρες απ’ την Τσικνοπέμπτη και θάχετε στεγνώσει από πρωτείνες, ένα κοκτέιλ από όσπρια σε σαλάτα έρχεται να σας σώσει στην εκκίνηση της νηστείας, να μπορέσετε ν’ αντέξετε!
10. Χάντρες Λαδερές
Οι χάντρες λαδερές είναι συνήθως μια καλοκαιρινή συνταγή, αλλά με τις κατεψυγμένες χάντρες του Μπάρμπα Στάθη, γίνονται κάθε εποχή υπέροχες, όπως διαπιστώσαμε στο τεστ που θα διαβάσετε. Άσε που θα σας διηγηθώ στο βίντεο της συνταγής πως τις θυμάμαι απ’ τη γιαγιά μου. Θα σας δώσουν αίσθηση καλοκαιρινή και θα γλυκάνουν το τραπέζι σας ! Αλλά όχι τόσο βέβαια, που να μην έχετε ανάγκη τον χαλβά του Όλυμπου στο τέλος!
11. Ρεβιθάδα Νεοτερική
Μια και πιάσαμε τα όσπρια, που θα πάτε χρονιάρες μέρες χωρίς μια σοβαρή και πεντανόστιμη ρεβιθάδα. Η καλή παραδοσιακή ρεβιθάδα έγινε τώρα πολύ πιο εύκολη χάρη στη νέα μας τεχνική. Και σε βίντεο να χορτάσει το μάτι!
12. Σαλάτα Παντζάρια και Κάστανα με σος Ταχίνι
Εδώ θα τους τρελάνετε όλους. Ο πιο πρωτότυπος, νηστίσιμος μεζές που θα πλημυρίσει χρώμα και γεύσεις το τραπέζι σας. Με γλυκά παντζάρια και κάστανα κάτω από σάλτσα ταχίνι
13. Κολοκυθάκια Τηγανητά
Και από τηγανητό; Τα κριτσανιστά κολοκυθάκια με το μυστικό κουρκούτι της θείας Σωσώς, θα συντονίσουν τις μασέλες σας σε ήχο τζιτζικιού Φλεβάρη μήνα. Η φύση όλη θα κάνει κριτς-κριτς-μιάμ.
14. Αγκινάρες αλά Πολίτα
Τώρα επειδή σας βρίσκω λίγο της αστικής κουζίνας, μήπως είστε και για μια μεριδούλα Αγκινάρες αλά Πολίτα, σε ρουστίκ εκδοχή για να ταιριάζουν και στην έναρξη της Άνοιξης; Τώρα βέβαια, αν είναι να βάλετε μια μερίδα, δε βάζετε μια κατσαρόλα να μείνει και για τη Τρίτη… Σιγά μη μείνει! Και σε βίντεο, μια και δεν έχει τίποτα καλό στη τηλεόραση…
15. Πρασόρυζο
Το πρασόρυζο αυτό έχει κλείσει σπίτια και έχει ανοίξει Μέγαρα. Μου λένε πολλοί φίλοι του μπλογκ ότι ποτέ δεν φαντάζονταν πως ένα φαγητό τόσο απλό, μπορεί να γίνει υπέροχα γκουρμέ όταν εστιαστεί κανείς σε συγκεκριμένες γευστικές ισορροπίες και ταιριαστές επιλογές και δεν παρασυρθεί απ’ το να βάλει ντομάτες, σκόρδα και ό,τι αλλο τούρθει… Αχ αυτή η ανασφάλεια να μπουχτίσει κανείς από γεύσεις είναι που καταστρέφει τη μαγειρική και εμείς εδώ είμαστε σε ιερή σταυροφορία να σώσουμε τις λιτές συνταγές με ισορροπία, αιχμή, κομψότητα και χαρακτήρα!
16. Αρακάς Λαδερός
Η απλότητα είναι πλούτος στη μαγειρική όπως είπαμε και ειδικά αυτή η συνταγή για αρακά λαδερό, με τα ελάχιστα των υλικών και δυο μικρά μυστικά απογειώνει τη γεύση του αγαπημένου νηστίσιμου φαγητού. Και εδώ σε βίντεο για να σας φτιάξει την όρεξη!
17. Μπριάμ
Το μπριάμ αυτό με τα τρία μικρά του, μεγάλα μυστικά, είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει, μια και η βασική του φιλοσοφία είναι τα λαχανικά να στέκονται για να μπορείς να καταλαβαίνεις την γεύση του καθενός, μέσα στη σύνθεση. Επίσης, αντιστέκεται στην κλασική λογική που λέει ότι είναι μια καλοκαιρινή συνταγή μια και τότε τα λαχανικά είναι στα κέφια τους, γιατί βρίσκει τρόπους να ενσωματώσει και χειμωνιάτικες γεύσεις όπως κουνουπίδι, πράσο και καρότο μαζί με τα καλοκαιρινά θερμοκηπίου, που λόγω τεχνικής, εδώ βγαίνουν πεντανόστιμα. Είναι το μπριάμ των τεσσάτρων εποχών και γι’ αυτό βάλτε λίγο Vivaldi όταν το μαγειρέψετε, να συντονιστεί αρμονικά!
18. Πέννες Καπονάτα με γλυκόξινες μελιτζάνες
Οι πέννες Καπονάτα, με γλυκόξινες μελιτζάνες, σίγουρα δεν είναι στις παραδοσιακές συνταγές που θα σκεφτόταν κανείς για Καθαρά Δευτέρα, αλλά έχει όλες τις γευστικές αντιθετικότητες και εντάσεις για ν’ αντέξει την παρέα με τις Ελληνικές συνταγές που πρωταγωνιστούν στη γιορτή! Σιτσιλιάνικη, μαφιόζικη συνταγή, στο ίδιο τραπέζι με τις αλανιάρικες παραδοσιακές μας, είναι συνδυασμός ανεβαστικός. Θα επηρεάσει μέχρι και τον αετό σας!
19. Γαριδομακαρονάδα
Ένα δοκιμασμένο νηστίσιμο διαμάντι στη συλλογή Cucina Caruso, που σας προσκαλεί να το πάρετε στην αγκαλιά σας χρονιάρα μέρα και να του δώσετε μια ευκαιρία να γνωρίσει τη κουζίνα σας, είναι η εξαιρετικά δημοφιλής, γαριδομακαρονάδα μας. Μπορείτε στη συγκεκριμένη συνταγή, να κάνετε και παραλλαγή με ρύζι, παρμπόιλντ μακρύκοκκο παρακαλώ –όχι εκείνα τα νιανιά που είναι για τις γάτες. Θα φτιάξετε ένα απλό σπυρωτό πιλάφι, πάνω στο οποίο θα βάλετε τη σάλτσα της συνταγής.
20. Σπαγγέτι με Μύδια και Ούζο
Αν θέλετε σπαγγέτι θαλασσινών και σας πέφετει ακριβή η γαρίδα, έχουμε εναλλακτική που είναι πεντανόστιμη και πάμφθηνη. Σπαγγέτι ριγκάτε με μύδια και ούζο. Τα μύδια μεθάνε και εσείς απολαμβάνεται τ’ αρώματα της θάλασσας! Αλλάξτε το βούτυρο σε λάδι στην συνταγή και τόχετε!
21. Μύδια αχνιστά
Όταν μιλάμε για μύδια αχνιστά πάμε στη πηγή της συνταγής, το Βέλγιο και τη Βόρεια Γαλλία και βρίσκουμε τρείς εναλλακτικές εκδοχές της. Αν και βασικό συστατικό τους είναι το βούτυρο αντί του ελαιολάδου, εσείς κάντε μια προσαρμογή στα θρησκευτικά διαιτητικά πρότυπα ή έστω, αμαρτείστε για το μύδι σας και ζητείστε συγχώρεση μετά! Έχω ακούσει ότι το σβύνουν το πρόστιμο, ειδικά για κάτι τέτοιο.
22. Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά
Το καλαμάρι είναι must στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας και εδώ έχουμε μια εύκολη, γευστική εκδοχή του που απ’ τη μία γκουρμεδίζει, αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται εύκολα και σε ένα παραδοσιακό τραπέζι δίπλα στα κλασικά. Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά λοιπόν σε διπλό ρόλο!
23. Χταπόδι στιφάδο
Η παράδοση λέει χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά εμείς σας βρήκαμε καλύτερη ιδέα και έτσι κάναμε χταπόδι στιφάδο και το συνδυάσαμε με κριθαράκι σε ένα μεταμοντέρνο νηστίσιμο θαλασσινό γιουβέτσι. Αν δεν θέλετε, αφαρείτε και τα δαμασκηνα. Εκπληκτική νοστιμιά και πολύ κομψό πιάτο! Αν θέλετε να το κάνετε με κοφτό βέβαια, εμείς δεν θα το μαρτυρήσουμε πουθενά! Αρκεί νάναι Barilla βέβαια!
24. Κριθαρότο γαρίδας
Με τη ταπεινή μανέστρα να αναβαπτίζεται σε κριθαρότο, προκειμένου ν’ ανέβει στην ελληνική γαστρονομική ιεραρχία, φτιάξαμε και πρόταση για ένα ονειρικό κριθαρότο με γαρίδες μπας και δεν σας καλύψει η γαριδομακαρονάδα πιο πάνω, και ψάξετε αλλού και μας φύγετε, πριν φτάσουμε στον χαλβά Όλυμπος!
25. Αστακομακαρονάδα
Αν νοσταλγήσατε τα 80’ς & τα 90’ς που είχαμε λεφτά και η μόδα ήταν να κάνεις μόστρα με αστακομαρονάδες, έχουμε κι’ απ’ αυτό ! Αλλά όπως θα διαβάσετε στην συνταγή, είναι μια λιτή αστακομακαρονάδα! Όχι για να συνάδει με τον λογαριασμό μας στη τράπεζα, όσο για να αναδεικνύει την γεύση του πολύτιμου αστακού. Υπόψη ότι θα βγεί μια χαρά, ακόμη και με κατεψυγμένο αστακό! Αν είχατε φρέσκο, κάντε τον απλά βραστό με λαδολέμονο, λέει ο σοφός μπλόγκερ.
Και μετά το φαγητό τι;
Δείτε επίσης:
Χρόνια πολλά και νόστιμα λοιπόν και προσοχή που θα πετάξετε τον αετό σας!
caruso.gr/