Σήμερα μαθαίνουμε να κάνουμε μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για κιμαδόπιτα! Το λεπτό της φύλλο κάνει την διαφορά!
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 500-600 γρ αλεύρι (και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου)
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- νερό όσο σηκώσει
- 1 βιτάμ λιωμένο
- 1 ταψάκι μεσαίου μεγέθους
Υλικά για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το νερό σταδιακά.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
- Δεν πρέπει να είναι σκληρή γιατί θα δυσκολευτούμε μετά να ανοίξουμε τα φύλλα.
- Αν βγει σκληρή ρίχνουμε λίγο νερό παραπάνω.
- Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ¨ξεκουραστεί¨για 20-30 λεπτά.
- Όσο ξεκουράζεται ετοιμάζουμε τη γέμισή μας.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
- Αμέσως ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ , το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.
- Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 – 7 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
- Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε.
- Πιέζουμε και απλώνουμε με τα χέρια μας κάθε μπαλάκι, ώστε να γίνει επίπεδο.
- Το αλευρώνουμε και με τον λεπτό πλάστη προσπαθούμε να το ανοίξουμε σε λεπτό και ,όσο γίνεται, ορθογώνιο φύλλο.
- Προσοχή!Για να ανοίξει καλά το φύλλο πρέπει να το αλευρώνουμε κάθε φορά που το τυλίγουμε στον πλάστη, για να μη μας κολλήσει.
- Απλώνουμε το φύλλο τρίβοντάς το με τις παλάμες μας από το κέντρο προς τα έξω.
- Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε στο ταψί ,που έχουμε ήδη λαδώσει, και με πινέλο περνάμε την επιφάνεια του φύλλου με το λιωμένο βιτάμ.
- Απλώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας κάθε φορά το νέο φύλλο.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω με την ίδια διαδικασία απλώνουμε άλλα 3 φύλλα.
- Κόβουμε με μαχαιράκι τα φύλλα που βγαίνουν έξω από το ταψάκι μας και αυτά που μένουν τα διπλώνουμε περιμετρικά της πίτας.
- Λαδώνουμε με το υπόλοιπο βιτάμ και χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για περίπου 45 -60 λεπτά(εξαρτάται από το φούρνο).
- Δείτε επίσης
- Δείτε επίσης