Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΣΤΑΦΙΔΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΣΤΑΦΙΔΑ

ΥΛΙΚΑ   

  • 12 μελιτζάνες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο & ½  ακόμα για το ταψί
  • 200 ml νερό

 

ΓΕΜΙΣΗ

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. σταφίδα
  • 5-6 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 200 ml ζεστό νερό
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μελιτζάνες. Κόβετε ένα καπάκι από το κοτσάνι και το κρατάτε. Αφαιρείτε προσεκτικά την ψίχα από το εσωτερικό κάθε  μελιτζάνας και την ψιλοκόβετε για την γέμιση. Μουσκεύετε τις σταφίδες σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 20΄ καθώς και τα βερίκοκα σε ένα άλλο μπολ για 10΄-15΄. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και κόβετε ζουλιέν τα βερίκοκα. Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4΄-5΄. Προσθέστε το ρύζι και ανακατεύετε για 2΄-3΄ μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε την ψίχα της μελιτζάνας, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, το μαϊντανό, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τον διαλυμένο πελτέ και ανακατεύετε. Αφήνετε να πάρει το φαγητό 2-3 βράσεις και αποσύρετε από την φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Γεμίζετε κατά τα ⅔ τις μελιτζάνες και τις βάζετε στο ταψί. Τις κλείνετε με τα καπάκια τους. Τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το νερό, αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε για 25΄-35΄. Αφαιρείτε την λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 25΄-30΄ μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές, κρύες. Συνοδεύονται από φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι.

About Μαρία Νικολοπούλου