Και το όνομα αυτής της μέρας: Τσικνοπέμπτη!
Παϊδάκια, μπριζόλες, κοψίδια, κοκορέτσια… Η ημέρα του κρεατοφάγου έφθασε! Ήρθε η ώρα να καταβροχθίσετε τα ψητά της αρεσκείας σας και να… μυρίσετε λίγη τσίκνα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.
Τα πιο παλιά χρόνια το ζήτημα δεν ήταν να ψηθεί το κρέας αλλά να τσικνιστεί το σπίτι. Οι νοικοκυρές λοιπόν, προκειμένου να μυρίσει το σπίτι βούτυρο έψηναν μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή σιμιγδαλένιο χαλβά.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού που συνοδεύουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι χαρακτηριστικά της ημέρας. Σύμφωνα με την παράδοση σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με τον χριστιανισμό, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Οι μυρωδιές από την κουζίνα ξορκίζουν το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι.
Θα πάρουν λοιπόν φωτιά τα κάρβουνα και φέτος…!
Αλλά δεν χρειάζεται να… μπαρουτοκαπνίσουμε το σπίτι ή την αυλή και να ταλαιπωρηθούμε γιατί υπάρχει και εναλλακτική λύση που θα την συνδυάσουμε με έξοδο φοβερή και τρομερή με όλη την οικογένεια, τους φίλους, το έτερον ήμισυ βρε αδελφέ…
Που αλλού; Στις ωραίες μας παραδοσιακές ταβέρνες που είναι διάσπαρτες σε όλη την Κορινθία, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και να είστε σίγουροι ότι οι… μαέστροι του ψησίματος θα βάλουν τα δυνατά τους, όπως πάντα άλλωστε, για να ικανοποιήσουν τις λιγούρες μας!
- Θέλετε γουρουνόπουλο γάλακτος ή γουρνοπούλα με μελωμένο κρέας με το λιπάκι του και την πετσούλα να κάνει κρακ;
- Θέλετε κοκορέτσι ζουμερό με μπόλικα γλυκάδια, πνευμόνια και τραγανά εντόσθια να γλείφετε τα δάχτυλά σας;
- Θέλετε προβατίνα λαχταριστή σε κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια, αμαρτία σουβλιστή;
- Θέλετε τον εθνικό μας οβελία – αρνί ζουμερό σιγοψημένο στη σούβλα;
- Θέλετε παϊδάκια καλοψημένα να τα ξεκοκκαλίσετε ένα ένα;
- Θέλετε σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια ή ποικιλία με απ’όλες αυτές τις «αμαρτίες»;
Τα μέρη της… «αμαρτίας» είναι ακριβώς εκεί που φαντάζεστε… Στα χωριά μας, κοντά ή μακριά από την πόλη μέσα στα δέντρα και στη φύση με τραπεζάκια μέσα ή έξω – ανάλογα τον καιρό – αλλά και μέσα σε αυτήν, εκεί που η τσίκνα λιβανίζει τα στενά της…
Παραδοσιακές ταβέρνες – ψητοπωλεία με οικογενειακή ατμόσφαιρα, όπου όλα ψήνονται στα κάρβουνα, φρεσκότατα κρεατικά και ορεκτικά με σαλάτες και τυριά και μεζεδάκια κλπ κλπ… και έρχονται σε πιατέλες, οι οποίες συνήθως γεμίζουν και ξαναγεμίζουν, ενώ μετά το φαγοπότι, σε β’ ρόλο έρχεται και το χύμα κρασί, η τοπική μας μπυρίτσα και το άφθονο κέφι με τα παραδοσιακά μας τραγούδια να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, με τσάμικα και συρτά και καλαματιανά και ρίξτε και καμιά γυροβολιά με λεβεντιά και τσαχπινιά και θα περάσετε καταπληκτικά, αξέχαστα, μοναδικά έτσι όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να περνάμε και να γλεντάμε!!!
Έτσι βρε παιδί μου, να κλείσει η ημέρα στην υγειά σας!
Υ.Γ. Δίαιτα καλύτερα να αρχίσετε μετά την Τσικνοπέμπτη!!!!
Για να κάνετε την ημέρα αυτή την γαστριμαργική σας απόδραση, εδώ βρίσκονται όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του Νομού μας που είναι έτοιμα να σας προσφέρουν τα καλύτερα κοψίδια και όχι μόνο…:
Κλικ στον τίτλο του καταστήματος για περισσότερες πληροφορίες
Ο Μπάρμπα Τάσος – Ταβέρνα με Ελληνική και Μεσογειακή Κουζίνα από το 1967
«Το φαγητό στου Ανδρέα» – Εστιατόριο με Σπιτικό Μαγειρευτό φαγητό και ψητά της ώρας
/