Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ο μεγαλύτερος εχθρός του άνδρα. Επηρεάζει τελικά ή όχι τη σεξουαλική ζωή του άνδρα η προστατίτιδα;

web korinthos.jpg2 (2)Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη. Μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, αλλά και σε διάφορες άλλες αιτίες. 

Ποια είναι η επιδημιολογία της προστατίτιδας;

Ποσοστό 10% έως 12% όλων των ανδρών, θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα προστατίτιδας. Η προστατίτιδα είναι συχνότερη σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η προστατίτιδα αποτελεί την αιτία για το 25% των επισκέψεων ανδρών νεαρής και μέσης ηλικίας σε ιατρεία, με συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα.

 

ΘΩΜ-ΝΕΑ

Πως ταξινομείται η προστατίτιδα;

Από το 1999, το πιο αποδεκτό σύστημα ταξινόμησης της προστατίτιδας, είναι το ακόλουθο:

1.    Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα: Προκαλείται κατόπιν λοιμώξεως με βακτηρίδια. Εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνει και συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι η λιγότερο συχνή από τους τέσσερεις τύπους προστατίτιδας.

2.    Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα: Χαρακτηρίζεται από βακτηριακές λοιμώξεις που υποτροπιάζουν. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των λοιμώξεων, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Όμως, αυτή η μορφή, δύσκολα θεραπεύεται με επιτυχία.

3.    Χρόνια προστατίτιδα/χρόνιο σύνδρομο πυελικού άλγους: Οι περισσότερες περιπτώσεις προστατίτιδας, εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία. Η κατηγορία αυτή, είναι η λιγότερο κατανοητή. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως φλεγμονώδης ή μη φλεγμονώδης, ανάλογα με την παρουσία ή απουσία στα ούρα, στο σπέρμα και στο υγρό του προστάτη, ειδικών κυττάρων που καταπολεμούν την φλεγμονή. Συχνά, δεν είναι δυνατόν να εντοπισθεί μία συγκεκριμένη αιτία. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, ή να παραμένουν μονίμως.

4.    Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα: Αυτή η κατάσταση, συχνά ανευρίσκεται κατά τύχη, κατά την διάρκεια ελέγχου για στειρότητα ή για καρκίνο τού προστάτη. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτή τη μορφή προστατίτιδας, δεν παραπονούνται για κανένα σύμπτωμα ,όμως εμφανίζουν στο σπέρμα και στο υγρό του προστάτη τα ειδικά κύτταρα καταπολέμησης της φλεγμονής.

Τι προκαλεί την προστατίτιδα;

Η προστατίτιδα μπορεί, τις περισσότερες φορές, να προκληθεί από βακτήρια που εισέρχονται στον προστάτη από το ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μικρόβια που προήλθαν μέσω άμεσης επέκτασης ή μέσω της λέμφου, από το ορθόν (παχύ έντερο). Μπορεί επίσης να προέλθει μέσω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροοργανισμών, όπως Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, ή HIV. Άλλοι μικροοργανισμοί, υπεύθυνοι για λοίμωξη στον προστάτη, είναι οι ίδιοι που εντοπίζονται συχνότερα στις ουρολοιμώξεις, όπως η Escherichia coli. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις (ιδιαίτερα στη χρόνια μορφή προστατίτιδας), δεν μπορεί να εντοπισθεί καμία συγκεκριμένη αιτία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση προστατίτιδας;

Οι άνδρες όλων των ηλικιών μπορεί να προσβληθούν από προστατίτιδα, συχνότερα όμως εμφανίζεται σε νεαρά και μεσήλικα άτομα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

•           Προηγούμενο ιστορικό προστατίτιδας

•           Πρόσφατη ουρολοίμωξη

•           Πρόσφατη χρήση καθετήρα στην ουρήθρα ή κάποια πρόσφατη ουρολογική επέμβαση

•           Διογκωμένος προστάτης

•           Σεξουαλική επαφή από τον πρωκτό

•           Ύπαρξη ανατομικής ή λειτουργικής ανωμαλίας στο ουροποιητικό

•           Αφυδάτωση

•           Τοπικός τραυματισμός ή κάκωση στην περιοχή της λεκάνης, όπως λόγω χρήσης μοτοσυκλέτας ή λόγω ιππασίας

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της προστατίτιδας;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την προστατίτιδα, μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν βραδέως ή ταχέως. Η ταχύτητα  και η σοβαρότητα  της έναρξης των συμπτωμάτων, είναι συνήθως εντονότερη στην περίπτωση της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας.

Τα ακόλουθα είναι σημεία και συμπτώματα της προστατίτιδας:

•        Επώδυνη, δύσκολή ή και συχνή ούρηση

•        Αίμα στα ούρα

•        Πόνος σε όλη σχεδόν την περιοχή του οσχέου, του ορθού, στο κάτω μέρος της κοιλίας και /ή χαμηλή ισχιαλγία

•        Πυρετός και ρίγη

•        Γενική κακοδιαθεσία και σωματικά άλγη

•        Παρουσία εκκρίσεων από την ουρήθρα

•        Επώδυνη εκσπερμάτωση ή σεξουαλική δυσλειτουργία

Η προστατίτιδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όμως όλα τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα συμβάλουν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα, επηρεάζουν την ψυχολογία του, ενώ δεν είναι σπάνιο να του προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη.

Πως αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα;

•           Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, μπορεί πολύ συχνά να θεραπευθεί με επιτυχία με την λήψη αντιβιοτικών και να έχει πολύ καλή πρόγνωση.

•           Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα παρόλο που υποτροπιάζει, ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά και ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μετά την αγωγή.

•           Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια πρόκληση τόσο για τον ασθενή όσο και το γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν εξαλείφονται πλήρως αλλά παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις.

•           Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν είναι κλινικά σημαντική και δε χρειάζεται αντιμετώπιση.

Τέλος, χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση για τεκμηρίωση της διάγνωσης και θεραπεία από γιατρό ουρολόγο με εμπειρία στις δυσκολίες της αντιμετώπισης της πάθησης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

About Μαρία Νικολοπούλου