Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πασχαλινά Μικρασιάτικα κουλουράκια όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά μου

Πασχαλινά Μικρασιάτικα κουλουράκια όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά μου

Παραδοσιακά η Μ. Τετάρτη  ανήκει  στην ετοιμασία των λαμπριάτικων εδεσμάτων. Το σπίτι γεμίζει από μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια, από τα ροδοψημένα πασχαλινά κουλουράκια και οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με καμία άλλη δουλειά. Μεγάλο ατού και βοήθεια σε όλα αυτά οι μικροί μπόμπιρες οι οποίοι νιώθουν ότι βοηθάνε και παράλληλα περνάνε δημιουργικά την ώρα τους και μασουλάνε. Γιαγιάδες, θειάδες, ανήψια και εγγόνια όλοι ευπρόσδεκτοι στην κουζίνα έστω κι αν παραβρίσκονται απλώς για την παρέα ή για να πιουν τον καφέ τους.

Η συγκεκριμένη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια έρχεται από το “Μελί”,της Μικράς Ασίας  με σίγουρη επιτυχία και νοστιμιά λόγω καταγωγής. Με συνοδεύει από μικρό παιδί κάθε Πάσχα και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης κάθε Μ. Σάββατο βράδυ λίγο μετά τις 12. Αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια της οικογενειακής συνταγής  ήταν κάθε χρόνο η λαχτάρα μου μετά την νηστεία κι όχι η μαγειρίτσα, ούτε τα κόκκινα αυγά, ούτε κάτι άλλο. Μετά την εκκλησία έμπαινα στο σπίτι και έπεφτα στην αγκαλιά τους. Μεγαλώνοντας η νηστεία μειώνεται σε μέρες αλλά η επιθυμία για αυτά τα κουλουράκια αυξάνεται. Είναι τα ‘κουλουράκια-σύννεφο’. Τόσο ανάλαφρα, τόσο αφράτα που νιώθεις λες κι έχεις πάρει ένα κομμάτι λευκού πουπουλένιου σύννεφου και το δαγκώνεις. Δεν απαρνούμαι τα σκληρά, τραγανά κουλούρια και μπισκότα φυσικά αλλά αυτά τα κουλουράκια έχουν την δική τους χάρη, είναι συνδυασμένα με την Λαμπρή και με την παράδοση που φέρνει το Πάσχα σε κάθε σπίτι και οικογένεια.
πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Video Player

πασχαλινά κουλουράκια - συνταγή από τη Σμύρνη

 

αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά να ετοιμάσετε την ζύμη και 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου το ψήσιμο, ανάλογα με το μέγεθος ταψιού και κουλουριών. Σχετικά εύκολη και ευχάριστη συνταγή εάν την κάνετε με παρέα.

Υλικά (για 80-100 πασχαλινά κουλουράκια, ανάλογα το μέγεθος – όμως, όσο μικρότερα τόσο καλύτερα)
1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλ. (125 ml) χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. (125ml) γάλα
15-20 γρ. αμμωνία
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
2-3 βανίλιες
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

ζύμη για πασχαλινά κουλουράκια

Προθερμαίνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε την ζύμη: Σε μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το γάλα με τις βανίλιες – να μην κάψει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο. Το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε με μίξερ. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού σε μπολ που κρατάτε πάνω από το μείγμα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα αυγών-ζάχαρης.
πως κάνουμε αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

Σημείωση 1: Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνετε αυτή την διαδικασία πάνω από το μπολ.

Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.

αφράτα πασχαλινά κουλουράκια - η ζύμη

Πλάθετε τα πασχαλινά κουλουράκια: Παίρνετε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγετε σε μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζετε (βλ. φωτό) ή κάνετε το κλασικό σχήμα της πλεξούδας με τρία μπαστούνια ή όποιο άλλο σας αρέσει. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τοποθετείτε με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν.

πασχαλινά κουλουράκια - πλάσιμο

Ψήνετε τα κουλουράκια: Αλείφετε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.
Σημείωση 2: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η αμμώνια θα αρχίσει να μυρίζει – μην τρομάξετε είναι φυσιολογικό. Μόλις τα κουλουράκια ψηθούν δεν θα υπάρχει ίχνος μυρωδιάς.

 

Για εσάς που θέλετε να τα απολαύσετε χωρίς κόπο σας προτείνουμε τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Κορινθίας που έχουν τα ωραιότερα πασχαλινά γλυκά εδώ

πασχαλινά κουλουράκια - ψήσιμο

About Μαρία Νικολοπούλου