Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Πατσάς σε δυο εκδοχές : Κωνσταντινοπολίτικος και κοκκινιστός : Το μυστικό για να μην μυρίζει

Πατσάς σε δυο εκδοχές : Κωνσταντινοπολίτικος  και κοκκινιστός  : Το μυστικό για να μην μυρίζει

Θεϊκός, πεντανόστιμος πατσάς και πολύ εύκολος στο μαγείρεμα, για τους απανταχού μερακλήδες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φροντίστε να αγοράσετε φρέσκο και καλοκαθαρισμένο ποδαράκι από τον χασάπη σας και να σας το κόψει κάθετα σε κομμάτια, αλλά και εγκάρσια κατά μήκος ώστε τα κόκαλα να κοπούν στη μέση και να φαίνεται το μεδούλι τους που είναι όλη η ουσία. Εγώ συνήθως αγοράζω από εδώ  και είναι έτοιμα κομμένα και πολύ περιποιημένα.

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

 

Βάζω τον υπόλοιπο πατσά σε μεγάλο τάπερ και στο ψυγείο και μόλις κρυώσει γίνεται σαν ζελές. Βγάζω ένα ανάλογο κομμάτι στο πιάτο και ζεσταίνω όποτε θέλω να τον απολαύσω συνήθως μετά από ξενύχτι και κρεπάλη. Διατηρείται στο ψυγείο 10-12 μέρες και στην κατάψυξη έως τρεις μήνες. Κόστος υλικών 7 ευρώ. Κόστος μερίδας 0,80 ευρώ ενώ στα πατσατζίδικα κυμαίνεται από 5 έως 7 ευρώ η μερίδα. Άρα λοιπόν και σπιτικά και καθαρά και ΦΘΗΝΑ!!!

 

Υλικά

  1. 1 κοιλιά μοσχαρίσια
  2. 1 ποδαράκι μοσχαρίσιο
  3. 1 κρεμμύδι μεγάλο
  4. 4 σκελίδες σκόρδο
  5. 100 γρ. Αγνό βούτυρο αγελάδος
  6. Αλάτι
  7. Πιπέρι κόκκινο καπνιστό
  8. Για το σκορδοστούμπι:
  9. 4 σκελίδες σκόρδο
  10. 1/2 φλ.τσαγιού ξύδι
  11. Για το καθάρισμα του πατσά:
  12. 2 λεμόνια το χυμό και τις λεμονόκουπες
  13. Ξύδι

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με την διαδικασία του πολύ καλού καθαρίσματος του πατσά..Καταρχήν ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά το ποδαράκι και την κοιλιά κάτω απο την βρύση με άφθονο νερό.Έπειτα έχουμε γεμίσει σε μια μεγάλη λεκάνη νερό,έχουμε ρίξει το χυμό απο τα λεμόνια και μπόλικο ξύδι.Με τις λεμονόκουπες τρίβουμε καλά την κοιλιά και το ποδαράκι.Τα βάζουμε μέσα στο νερό που έχουμε ετοιμάσει. Έγω τα αφήνω όλοι τη νύχτα μέσα στο νερό σε κρύο μέρος αν ξεκινήσω την διαδικασία βράδυ.  Άν όχι μπορούμε να αφήσουμε περίπου 1 ώρα.

    Πατσάς Κωνσταντινοπολίτικος..!!! φωτογραφία βήματος 1
  2. Ρίχνω το νερό και ξεπλένω ακόμη μια φορά.Βάζω μέσα στην χύτρα ταχύτητος την κοιλία με το ποδαράκι.Κόβω και το κρεμμύδι στη μέση και το βάζω και αυτό μέσα.Μόλις πάρει βράση ξαφρίσω και κλείνω την χύτρα.Βάζω σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 1,5 ωρα.Για αυτούς που δεν έχουν χύτρα μπορείτε να βράσετε τον πατσά σε κανονική κατσαρόλα με την μόνη διαφορά ότι θα πρέπει ο χρόνος βρασίματος να είναι διπλάσιος.

  3. Ανοίγουμε την χύτρα,αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα την κοιλιά και το ποδαράκι σε ένα σκεύος.Σουρώνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα με στραγγιστήρι τον ζωμό του πατσά.Ρίχνουμε και το κρεμμύδι μέσα στο ζωμό αφού το έχουμε πατήσει λίγο με ένα πιρούνι.

  4. Ξεκινάμε να ψιλοκόψουμε τον πατσά σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι για τέτοιες δουλειές.Εγώ έχω ένα μικρό μπαλταδάκι,αν δεν έχετε μπορείτε να το ψιλοκόψετε με ένα κοινό μαχαίρι.Ψιλοκόβουμε λίγο λίγο την κοιλία και ύστερα το ποδαράκι.Το ποδαράκι είναι και αυτό που βγάζει όλο το μεδούλι.Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.Ανάβουμε το μάτι.Ρίχνω το αγνό βούτυρο,αλάτι,το κόκκινο πιπέρι και τις 4 σκελίδες σκόρδο.Αφήνω να πάρει μια βράση για 10-15 λεπτά το πολύ και αποσύρω από την φωτιά.

  5. Ο πατσάς μας είναι έτοιμος να σερβιριστεί.Φτιάχνω και το σκορδοστούμπι βάζοντας σε ένα μπουκαλάκι λυωμένα τα σκόρδα απο ρεντέ ή απο μηχάνημα που τα πολτοποιεί και το ξύδι.Χτυπάω λίγο να ανακατευτούν καλά και είναι έτοιμο να το ρίξουμε στον πατσά μας..Μπορούμε να προσθέσουμε για όσους αγαπούν τα καυτερά μπούκοβο…Καλή όρεξη και καλή επιτυχία…!!!!

    Πατσάς Κωνσταντινοπολίτικος..!!! φωτογραφία βήματος 5
  6. Λίγα μυστικά:Ο πατσάς θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ισοροποιμένος στο αλάτι για να έχει ωραία γεύση και να κάνετε μαζί και το σκορδοστούμπι όπου το κάνει τελείος διαφορετικό.Και κάτι τελευταίο που δεν έχει να κάνει με την μαγειρική αλλά με την καθαριότητα το σκευών σας,όταν θα πλένετε οτιδήποτε που χρησιμοποιήσατε για τον πατσά να το πλένετε με πολύ ζεστό νερό.Ο λόγος είναι οτι κολλάν τα πάντα απο το μεδούλι που βγάζει το ποδαράκι.

    Δείτε επίσης

    Πατσάς κοκκινιστός εκδοχή που έρχεται από παλιές εποχές…

     60 Minutes

    Υλικά

    1. 1/2 κιλά πατσάς μοσχαρίσιος
    2. 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
    3. 3/4 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
    4. 1 συσκευασία ψιλοκομμένα ντοματάκια
    5. 1 κ.σ. ντομάτα πελτές
    6. 2 δαφνόφυλλα
    7. λίγα ξυλάκια κανέλας
    8. 4-5 γαρίφαλα
    9. 2 σκελίδες σκόρδο
    10. 2-3 λεμόνια
    11. αλάτι
    12. πιπέρι
    13. 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
    14. νερό

    Εκτέλεση

    1. Πλένουμε πολύ καλά τον πατσά και τον τρίβουμε προσεκτικά με αλάτι και λεμόνι. Στο λεμόνι τον αφήνουμε για αρκετή ώρα. Μετά τον ζεματίζουμε σε αρκετό νερό, το οποίο πετάμε.

    2. Κόβουμε τον πατσά κομμάτια σε ότι μέγεθος θέλουμε.

    3. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πατσά.

    4. Διαλύουμε την ντομάτα πελτέ στο κόκκινο κρασί.

    5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένα ντοματάκια, την ντομάτα πελτέ με το κρασί και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει.

    6. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, χωρίς να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το νερό, και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι.

    7. Χρειάζεται πολύ βράσιμο, ίσως και 3 ώρες.

    8. Λίγα λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα, προσθέτουμε το αλάτι.

About Μαρία Νικολοπούλου