Σήμερα σας έχουμε δυο υπέροχες συνταγές για πορτοκαλόπιτα , εσείς όποια και να διαλέξετε να φτιάξετε . θα γλύφετε στην κυριολεξία τα δάχτυλά σας!
Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα…..
. Έφτιαξα Πορτοκαλόπιτα άκουσα τα καλύτερα και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Μια εικόνα χίλιες λέξεις έτσι δεν λένε η εικόνα λοιπόν μιλάει από μόνη της.Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Αργυρούλας πειραγμένη λίγο από εμένα.Πάμε λοιπόν παρέα στην κουζίνα να φτιάξουμε Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.
Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα
450 γρ πολίτικο φύλλο-250 γρ ηλιέλαιο-200 γρ ζάχαρη-1 κ.γ υγρή βανίλια
1 κ.γ μαστίχα Χίου-150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι-5 αυγά-500 γρ γιαούρτι
200 γρ γάλα εβαπορέ-20 γρ μπέικιν πάουντερ-ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη-500 γρ νερό-100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
1 πορτοκάλι χυμό+ξύσμα-1/2 κ.γ μαστίχα Χίου(στο τέλος)
Μαρμελάδα με ολόκληρα Πορτοκάλια
4 μέτρια πορτοκάλια-ζάχαρη-βανίλια-1 λεμόνι
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Οδηγίες
Αρχίζουμε με την μαρμελάδα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μετράμε με κούπες την ποσότητα.
Αν είναι 5 κούπες τα πορτοκάλια βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και βράζουμε.
Ξαφρίζουμε τον αφρό 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την βανίλια το λεμόνι ξύσμα και χυμό και βράζουμε 20-25 λεπτά.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συνεχίζουμε με το σιρόπι Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να μείνει έτσι για 10 λεπτά και μετά βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε πορτοκάλι χυμό+ξύσμα-μαρμελάδα και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε την μαστίχα και αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος φτιάχνουμε την Πορτοκαλόπιτα Κόβουμε λωρίδες τα φύλλα κρούστας.
Και στην συνέχεια τα κόβουμε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δούμε ότι στέγνωσαν και σπάνε αν τα τρίψουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη-ξύσμα-βανίλια-ηλιέλαιο-εβαπορέ-γιαούρτι-μαρμελάδα.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα-και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα φύλλα στο μείγμα λίγα λίγα και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Μια μια χούφτα όχι περισσότερα να ποτίσουν τα φύλλα να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου να πάρει χρυσό χρώμα .
Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα γύρω γύρω.
Σιροπιάζομαι ζεστή η Πορτοκαλόπιτα και κρύο το σιρόπι δεν την κόβουμε.
Σκεπάζουμε με σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο την επόμενη μέρα την κόβουμε.
Έτσι σιροπιάζεται ομοιόμορφα στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού αν θέλουμε
Μια μπάλα παγωτό δίπλα και απολαμβάνουμε την τέλεια Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.
Μυστικά
Βάζετε μαστίχα Χίου και ζάχαρη στο μούλτι την κάνετε σκόνη και έχετε πάντα μαστίχα.
Έτσι μέτρισα την μαστίχα που έβαλα προσοχή μην βάλετε πολύ και πικρίσει.
Αν δεν κόψεις το γλυκό μόλις το σιροπιάσεις το σιρόπι πάει παντού ομοιόμορφα.
Η μαρμελάδα είναι αυτή που δίνει έξτρα μυρωδιά και νοστιμιά στο γλυκό!
Πορτοκαλόπιτα ζουµερή δίχως περιττές θερµίδες.
Κάνει τη διαφορά, διότι είναι καλοψηµένη, χωρίς να κολυµπά στο σιρόπι. Με άλλα λόγια, ζουµερή σε κάθε δαγκωµατιά, χωρίς να στάζει περιττές θερµίδες.
Υλικά
-
3 πορτοκάλια μεγάλα ζουμερά (το χυμό τους)
-
5 αυγά
-
βούτυρο
-
2 βανίλιες
-
500 γρ. γιαούρτι πλήρες
-
20 γρ. μπέικινγκ πάουντερ
-
220 γρ. ζάχαρη
-
220 ml ηλιέλαιο
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
450 γρ. φύλλο κρούστας Βηρυτού
-
Για το σιρόπι
-
600 γρ. ζάχαρη
-
500 ml νερό
-
500 ml νερό
-
1 ξύλο κανέλλας
-
1 ξύλο κανέλλας
-
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- Την ωραιότερη πορτοκαλόπιτα στην Κορινθία θα την βρείτε στις”Αγνοστιμιές”
http://webkorinthos.gr/item/%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%87-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1/
Βήματα
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, ζάχαρη, ένα ξύλο κανέλας, ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι.
-
Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
-
Στο μίξερ σπάμε τα αβγά ρίχνουμε ζάχαρη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
-
Σταματάμε για λίγο και προσθέτουμε το γιαούρτι, ηλιέλαιο, κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα χαμηλώνοντας τη ταχύτητα στο μίξερ.
-
Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε. Τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το μπέικινγκ και ανακατεύουμε.
-
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (στο πάτο και στα πλάγια) στρογγυλό 34 εκ. και ρίχνουμε μέσα το φύλλο κόβοντάς το σε λωρίδες (με το μαχαίρι ένα ένα τα φύλλα ή και με τα χέρια μας σαν να σκίζουμε χαρτοπετσέτα σε μικρά κομμάτια). Το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω αδειάζουμε το μείγμα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) στον αέρα να ροδίσει καλά.
-
Σιροπιάζουμε τη ζεστή πορτοκαλόπιτα με κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι να κρυώσει τελείως κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!