Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, το Σαρακοστιανό τραπέζι και την αρχή της Σαρακοστής, επισκεφθήκαμε τους ιχθυοπώλες της Κορίνθου οι οποίοι κάθε μέρα προμηθεύουν την αγορά με φρέσκα ψάρια, για τη νηστεία, την Σαρακοστή αλλά και για το καθημερινό μας τραπέζι.
Μας έδωσαν για σήμερα λοιπόν, μιά παραδοσιακή Μοναστηριακή συνταγή για το τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα:
ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
Υλικά (για 4 μερίδες):
- ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
- 8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 5 με 6 σκελίδες σκόρδο
- 2 ή 3 κουταλιές πελτές
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 5 ως 6 φύλλα δάφνης
- μαυροπίπερο σε σπυριά
- κανέλα σε ξύλο
- γαρίφαλο σε καρφάκια
- 300 γραμμάρια λάδι
- αλάτι
Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οι άκρες των νυχιών μας.
Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας.
Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα.
Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι.
Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί.
Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στον ταβά τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού).
Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.
Συνοδεύουμε με ρυζάκι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε και Κορινθιακή καστανή σταφίδα και το περιχύνουμε με το ζουμάκι και … έτοιμη η Σαρακοστιανή μας λιχουδιά!
- Μην ξεχνάτε κάθε μέρα να ενημερώνεστε για τις προσφορές απο τα Ιχθυοπωλεία της Κορίνθου στο http://webkorinthos.gr/ καθώς και τα καλύτερα Οπωροπωλεία και Είδη Τροφίμων ώστε να προμηθευτείτε τα υλικά για τη συνταγή αλλά και τις καθημερινές σας διατροφικές ανάγκες
Και εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά για το κάθε ιχθυοπωλείο και οπωροπωλείο της Κορίνθου τα προϊόντα τους: