Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Συμβουλές για τέλεια κέικ: Σας βγαίνει τέλειο και σίγουρα νοστιμότατο – Κέικ με γλάσο

Συμβουλές για τέλεια κέικ: Σας βγαίνει τέλειο και σίγουρα νοστιμότατο – Κέικ με γλάσο

 

Στο άρθρο  “Συμβουλές για τέλεια κέικ” μπορούμε να δούμε διάφορα μυστικά και χρήσιμες συμβουλές ώστε κάθε φορά που φτιάχνουμε κέικ, να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Σε αυτό το άρθρο όμως, θα αρχίσουμε ανάποδα!  Θα δούμε δηλαδή τι φταίει αν το κέικ μας δεν πετύχει, ανάλογα με την εμφάνιση και την υφή που έχει μετά το ψήσιμο.

1.  Το κέικ έχει φουσκώσει πολύ στο κέντρο και έχουν σχηματιστεί ρωγμές σαν να έγινε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

  • προσθέσαμε περισσότερο baking powder απ΄ ότι πρέπει (με το σκεπτικό “όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο!”)
  • χρησιμοποιήσαμε μικρότερο ταψί από το σωστό μέγεθος
  • το ψήσαμε σε υψηλότερη θερμοκρασία

Τι κάνουμε τώρα: μπορούμε φυσικά να μην κάνουμε τίποτα, δεν είναι δα και τραγικό! Αλλά εάν θέλουμε να το παρουσιάσουμε κάπου ή θέλαμε να το κάνουμε τούρτα, τότε μπορούμε να το καλύψουμε με κάποιο γλάσο ως έχει ή μπορούμε να κόψουμε το κομμάτι που είναι σα θόλος και να καλύψουμε με γλάσο μετά. Το κομμάτι που περισσεύει δε το πετάμε φυσικά, το τρώμε έτσι (αλείφουμε με λίγη πραλίνα για έξτρα απόλαυση) ή το κάνουμε κεκοτρουφάκια.

2. Το κέικ αποφάσισε να φουσκώσει μόνο από τη μια πλευρά και έχει λόφους και πεδιάδες τώρα…

  • πιθανώς να μην αναμείξαμε σωστά το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Εάν δεν ομογενοποιηθεί σωστά, τότε το κέικ θα φουσκώσει ανόμοια
  • αν αναμείξαμε πάρα πολύ τα υλικά μας, επίσης μπορεί να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Σταματάμε το χτύπημα μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Τι κάνουμε τώρα: βλέπε από πάνω. Ίδια η λύση!

3.  Ενώ αφήσαμε το κέικ να ψηθεί όσο χρόνο προτείνει η συνταγή, διαπιστώνουμε ότι στο κέντρο παραμένει υγρό

Πάντα να ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξύλινο καλαμάκι.  Ο χρόνος ψησίματος, αλλά και η θερμοκρασία που δίνει μία συνταγή είναι πάντα κατά προσέγγιση και εξαρτάται από τον κάθε φούρνο πόσο θα πάρει για να ψηθεί σωστά ένα κέικ.  Επίσης αν διαπιστώσουμε ότι εξωτερικά έχει πάρει χρώμα αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό τότε το καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε ότι η οδοντογλυφίδα βγαίνει πλήρως στεγνή.  Να τονίσω ότι τα κέικ τα ψήνουμε πάντα στη μεσαία σχάρα του φούρνου!

Τι κάνουμε τώρα: μπορούμε να το ξαναβάλουμε στο φούρνο. Θα καλύψουμε όμως πρώτα με αλουμινόχαρτο καλά τη φόρμα. Έτσι θα παγιδεύσουμε τη ζέστη και θα βοηθήσουμε να ψηθεί το εσωτερικό του κέικ. Ψήνουμε για κάνα δεκάλεπτο. Αν το κέικ μας δεν έχει και πολύ σούπερ εμφάνιση μετά, η λύση “καλύπτω με γλάσο” θα σας σώσει και εδώ!

4.  Το κέικ εξωτερικά είναι ξεροψημένο έως και μία ιδέα καρβουνιασμένο

  • μπορεί να χρησιμοποιήσαμε περισσότερο βούτυρο απ’ όσο έπρεπε κατά το βουτύρωμα της φόρμας.
  • Το αφήσαμε περισσότερη ώρα απ’ όσο έπρεπε στο φούρνο

Τι κάνουμε τώρα: το πιο απλό είναι να κόψουμε γύρω γύρω το κέικ μας, αφαιρώντας το καμμένο κομμάτι. Και μετά, μαντέψτε! Καλύπτουμε με γλάσο!

5.  Το κέικ ξεροψήθηκε στην κορυφή, αλλά μέσα δεν έχει γίνει ακόμα

  • η φόρμα που χρησιμοποιήσαμε ήταν μικρή για τη δόση αυτή του κέικ. Αν δεν έχουμε το προτεινόμενο μέγεθος ταψιού για τη συνταγή και έχουμε αμφιβολίες για το ποιό από τα ταψιά μας κάνει, κοιτάμε το άθρο “Μετατροπές ταψιών” για σιγουριά.

Τι κάνουμε τώρα: η λύση μας είναι ένας συνδυασμός των δυο παραπάνω. Βάζουμε το κέικ ξανά πίσω στο φούρνο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο και όταν γίνει κόβουμε το κομμένο κομμάτι.

6.  Το κέικ δεν έχει φουσκώσει καθόλου 

  • χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερο ταψί και το κέικ άπλωσε
  • έπρεπε να βάλουμε περισσότερο baking powder ή σόδα
  • το baking powder που χρησιμοποιήσαμε ήταν ληγμένο (μπορείτε να ελέγξετε εάν το baking powder που έχετε είναι καλό, βάζοντας 1 κ.γ. μέσα σε μια κούπα ζεστό νερό. Εάν αφρίσει είσαστε εντάξει…)
  • ενώ χτυπήσαμε όλα τα υλικά, αργήσαμε να βάλουμε το κέικ στο φούρνο να ψηθεί (διότι εκείνη την ώρα πήρε τηλέφωνο η καλύτερη μας φίλη και χάσαμε την αίσθηση του τόπου και του χρόνου!)
  • δεν προθερμάναμε το φούρνο πριν βάλουμε μέσα το κέικ

Τι κάνουμε τώρα: και πάλι εάν είναι για εσωτερική κατανάλωση, δεν πειράζει καθόλου. Αλλιώς μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, να του βάλουμε λίγη σαντιγύ ή βουτυρόκρεμα ή κάτι τέτοιο και να το παρουσιάσουμε ως μίνι γλυκάκια. Ή αλλιώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τριμμένο για κεκοτρουφάκια ή άλλες παρόμοιες συνταγές.

7. Το κέικ ψήθηκε, φούσκωσε, φαίνεται τέλειο αλλά δεν θέλει με τίποτα να βγει από το ταψί!

  • ξεχάσαμε να βουτυρώσουμε/λαδώσουμε και αλευρώσουμε τη φόρμα πριν βάλουμε μέσα τη ζύμη
  • πολλές φορές δεν είναι αρκετό το λάδωμα της φόρμας αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα

Τι κάνουμε τώρα: δεν έχουμε άγχος! Εάν μας το επιτρέπει η φόρμα μας, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω για να το ξεκολλήσουμε από τις άκρες. Χτυπάμε λίγο τη φόρμα στις άκρες και στον πάτο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε. Δεν προσπαθούμε να το ζορίσουμε, δεν το ταρακουνάμε πάνω κάτω! Όταν κρυώσει το αφήνουμε ανάποδα και περιμένουμε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της. Εάν στο τέλος παρ’ όλ’ αυτά έχουμε καταστροφή, πάντα υπάρχει η λύση: κεκοτρουφάκια κλπ!

8.  Το κέικ τρίβεται και δεν μπορούμε να το κόψουμε σε ωραίες φέτες (θα έρθει και η πεθερά για τσάι και έχουμε ψιλο-πανικοβληθεί!)

Όταν τρίβεται το κέικ σημαίνει ότι δεν έχει αρκετή υγρασία και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  1. το παραψήσαμε και στέγνωσε
  2. δεν βάλαμε τη σωστή αναλογία υγρών και στερεών υλικών όταν το φτιάχναμε

Τι κάνουμε τώρα: ε, μετά από τόσο διάβασμα, θα ξέρετε τι κάνουμε: το μετατρέπουμε σε άλλο γλυκό φυσικά!

9.  Ψήθηκε το κέικ, το βγάλαμε από τη φόρμα, το κόψαμε και ετοιμαστήκαμε να το καταβροχθίσουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν είναι καθόλου αφράτο (όχι ότι θα μας σταματήσει αυτό…. αλλά λέμε τώρα!)

Αυτό γίνεται όταν δεν χτυπήσουμε αρκετά τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη ώστε να ενσωματωθεί αέρας στο μείγμα και να φουσκώσει το κέικ ή όταν δεν βάλουμε όσο baking powder ή σόδα χρειάζεται.  Επίσης, γίνεται όταν δεν ακολουθούμε πιστά μια συνταγή και αντί να χτυπήσουμε πρώτα τα αυγά για παράδειγμα μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη και να προσθέσουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά, τα ρίξαμε όλα μέσα στο μπολ του μίξερ και τα χτυπήσαμε όλα μαζί (διότι έχουμε και δουλειές να κάνουμε και δεν βαριέσαι τώρα, ποιος θα το καταλάβει!)

Τι κάνουμε τώρα: ό,τι και παραπάνω, τα είπαμε αυτά!

10.  Βάλαμε το κέικ επιτέλους στο φούρνο να ψηθεί, το παρακολουθούμε, το βλέπουμε να φουσκώνει, να φουσκώνει και μετά ξαφνικά….. παθαίνει καθίζηση και μας λούζει κρύος ιδρώτας!

  1. βιαστήκαμε να ανοίξουμε το φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε μέσα το ταψί (με την δικαιολογία “μα δεν αντέχω….. θέλω να δω τι γίνεται!”¨)
  2. δεν βάλαμε τη ζύμη στο φούρνο αμέσως μόλις την χτυπήσαμε και έτσι όλος ο αέρας που είχε η ζύμη με το χτύπημα δραπέτευσε!
  3. βάλαμε περισσότερο baking powder απ΄ ότι έπρεπε (τι 2 κουταλάκια και πράσινα άλογα, ας βάλω 4-5 να το κάνω τούρμπο!)

Τι κάνουμε τώρα: Το καλό μας γλάσο θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους άλλη μια φορά. Φτιάξτε μπόλικο να καλύψετε την τρύπα και δε θα το καταλάβει κανείς!

11.  Βάλαμε το κέικ να ψηθεί και μετά από λίγη ώρα αρχίζει να πλανιέται στον αέρα μυρωδιά από κάτι που καίγεται διότι το κέικ φούσκωσε και άρχισε να ξεχειλίζει με αποτέλεσμα να πέφτει βέβαια στην καυτή επιφάνεια του φούρνου και να καίγεται.

Το ταψί που χρησιμοποιήσαμε είναι πολύ μικρό.  Πάντα να φροντίζουμε η ζύμη να καλύπτει το πολύ τα 3/4 της φόρμας γιατί αν την γεμίσουμε μέχρι επάνω, το κέικ θα φουσκώσει και φυσικά θα ξεχειλίσει.

Τι κάνουμε τώρα:  Λογικά θα καταλήξουμε με ένα μικρότερο κέικ και ένα φούρνο χάλια. Καθαρίζουμε το φούρνο μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για το κέικ μας.

12.  Έχουμε ψήσει το κέικ, το βγάλαμε από τη φόρμα και βλέπουμε ότι γύρω γύρω αλλά και στη βάση έχει άσπρα στίγματα.

Όταν λαδώσουμε και αλευρώσουμε τη φόρμα, θα πρέπει μετά να την γυρίσουμε ανάποδα και να την τινάξουμε για να φύγει όλο το περιττό αλεύρι.  Αν το κέικ που θα φτιάξουμε έχει μέσα κακάο ή σοκολάτα τότε μπορούμε να πασπαλίσουμε τη φόρμα με κακάο αντί με αλεύρι.

Τι κάνουμε τώρα: στη γεύση δε θα έχει επίπτωση, οπότε πώς είπαμε πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στην εμφάνιση; Σωστά, με γλάσο!

13.  Έχουμε φτιάξει μια συνταγή πολλές φορές και το κέικ πάντα πετύχαινε αλλά τις τελευταίες 1-2 φορές απέτυχε. (μήπως μας μάτιαξε η γειτόνισσα;!)

Θα πρέπει να σκεφτούμε τι έχουμε αλλάξει.  Μήπως χρησιμοποιήσαμε άλλο ταψί;  Μήπως αλλάξαμε κάτι στα υλικά όπως π.χ. είδος ή μάρκα αλευριού;  Μήπως ο φούρνος μας δεν έχει πια την ίδια απόδοση ή απλά αγοράσαμε καινούριο φούρνο (γιατί όλοι οι φούρνοι δεν έχουν την ίδια απόδοση).

Τι κάνουμε τώρα: εξαρτάται από το πρόβλημα. Κάτι από όλα τα παραπάνω θα μας καλύψει σίγουρα.

Αυτά ήταν μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε φτιάχνοντας κέικ.  Μην απογοητεύεστε όταν δοκιμάζετε μία καινούρια συνταγή και δεν πετυχαίνει.  Μπορεί να μην φταίτε ντε και καλά εσείς αλλά η συνταγή η ίδια να μην είναι σωστή!  Και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό…. Όταν φτιάχνετε κάτι (όχι απαραίτητα κέικ αλλά οτιδήποτε γλυκό ή αλμυρό) φροντίστε να μην έχετε αντιπερισπασμούς, π.χ. παιδιά που ουρλιάζουν και τρέχουν πάνω κάτω, σκυλιά που μπλέκονται στα πόδια σας, σύζυγο που παραπονιέται ότι θα πεθάνει (ενώ έχει ένα απλό κρυολόγημα),  μαμά που γκρινιάζει “που πήγε αυτός ο ανεπρόκοπος” (εννοεί τον σύζυγο σας!) και άλλες τέτοιες καταστάσεις.  Όταν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι θα ξεχάσετε, κάτι θα παραλείψετε ή θα κάνετε κάποιο λάθος!

Πηγή

Δείτε την συνταγή για κεικ που θα συνοδέψει τέλεια το καφέ σας!

Υλικά
Για το κέικ :
3 αυγα,
λιγο πανω απο μιση κουπα τσαγιου ζαχαρη,
λιγη βανιλια,
λαδι περιπου μιση κουπα,
κρεμα γαλακτος οση μου εμεινε( περιπου 150 γρ. με το ματι)
αλευρι οσο παιρνει,
1 κ.σ.μπεικιν,
καρύδια.

 

foyrnoi 2

Δείτε με ένα κλικ τα καλύτερα Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία της Κορινθίας

Εκτέλεση
Χτυπαμε αυγα με ζαχαρη μεχρι να φουσκωσουν …

Βαζουμε λαδι και κρεμα γαλακτος και χτυπαμε λιγο ακομα. Ανακατευουμε αλευρι με μπεικιν και το βαζουμε σε μείγμα, δεν χτυπαμε με μιξερ ομως αλλα ανακατεύουμε απαλα με ενα κουταλι η με σπατουλα, να μη χασει ογκο.

Μπορούμε να βαλουμε και χοντροκομμενα καρυδια.

Προαιρετικά φτιαχνουμε γλασο απο κουβερτουρα και βουτυρο ( αναλογιες 115 κουβερτ.-50 βουτυρο).

Στο φουρνο στους 180 βαθ. αντιστασεις στη χαμηλή θεση, 40-45 λεπτα περιπου, ποτε δεν κοιταμε το ρολόι, με το ματι και ενα ξυλάκι για να δουμε αν ειναι ετοιμο.

Πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου