Στο Νέο Μελί Μεγάρων και στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου 2022, προσκεκλημένος του επιχωρίου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Νέου Μελίου Μεγάρων προκειμένου να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής, να τελέσει την Θ. Λειτουργία ανήμερα της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου, αλλά και να ομιλήσει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2022» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Συγκεκριμένα την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, με την παρουσία Ιερέων και των δύο Ι. Μητροπόλεων, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Κώτσηρα, του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγορίου Σταμούλη των λοιπών Αρχών της πόλεως και πλήθος κόσμου.
Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Εορταστική Εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού από τον Προοδευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με κεντρικό ομιλητή τον Ποιμενάρχη μας. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Λίλια Μπέτση, αναφέροντας την στενή του σχέση με τον Οικισμό και τους κατοίκους του και εξαίροντας τον ρόλο που έπαιξαν οι πρόγονοί του και άλλοι στενοί συγγενείς του και από την πλευρά του πατέρα του και από την πλευρά της μητέρα του τόσο στην σωτηρία των προσφύγων κατά την Καταστροφή όσο και στην εγκατάσταση, στον εγκλιματισμό τους και στην καλύτερη διαβίωσή τους στην Ελλάδα. Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» κ. Ελευθερία Ρίτσα Καλαϊτζή προσφώνησε με θερμούς λόγους επαινώντας τον για το πολυσχιδές έργο του και τίμησε τον Μελιώτη Ποιμενάρχη μας, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του προσφέροντας τιμητικώς αναμνηστική πλακέτα και Αρχιερατικό εγκόλπιο με την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Ποιμενάρχης μας ανταπέδωσε με την δωρεά ενός βαρύτιμου Ι. Ευαγγελίου με αφιέρωση εις μνήμη των γονέων του, των κατά σάρκα και πνεύμα οικείων του και των εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου θανόντων μαρτυρικώς και ειρηνικώς Μελιωτών συμπατριωτών του, και μιας φωτογραφίας του με συγκινητική αφιέρωση για να συμπληρώθει το παζλ των γόνων του χωριού που κοσμεί τα Γραφεία του Συλλόγου.
Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε μια έντονα συγκινητική ομιλία, ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες και με γλαφυρότητα, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές την ιδιόμορφη «μελιώτικη» διάλεκτο, αλλά και με αναφορές σε πολλά Εκκλησιαστικά, πατριωτικά, ιστορικά λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία αφύπνισε και αναθέρμανε μνήμες και θύμησες του παρελθόντος και τοποθέτησε τους Νέο-Μελιώτες από το παρελθόν στο σύγχρονο κοινωνικό τοπικό γίγνεσθαι. Παρέθεσε περιστατικά, συνέκρινε την εδώ παρουσία των Μικρασιατών με άλλες περιοχές της Ελλάδος, μετέδωσε σημαντικότατα μηνύματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μας και της συμβίωσης των μεταναστών με τους γηγενείς κατοίκους και φυσικά εξήρε επανειλημμένως την προοδευτικότητα των Μικρασιατών και την μεγάλη συνεισφορά τους στην εξέλιξη του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και Κράτους. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δυσκολίες των πρώτων ετών εγκατάστασης τόσο των Μελιωτών όσο και των υπολοίπων προσφύγων και περιέγραψε γλαφυρά καταστάσεις, όπως τις είχε ακούσει από τους γηραιότερους και όπως τις βίωσε ο ίδιος ζώντας ανάμεσα σ’ αυτούς τους αψευδείς μάρτυρες. Ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του τονίζοντας την αναγκαιότητα να τεθούν σε στέρεες βάσεις ώστε οι αξίες που μετέφεραν οι Μικρασιάτες στην Πατρίδα με προτεραιότητα στην αγάπη τους για τον Χριστό, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα να αποτελέσουν πυξίδα ζωής και επισημαίνοντας την σπουδαιότητα για τους Έλληνες ζήτησε να μην χαθούν οι μνήμες και να μην ξεχαστούν οι αλησμόνητες πατρίδες, ιδίως το Μελί, το ακραιφνώς ελληνόφωνο, ελληνόψυχο και αμιγώς Ορθόδοξο, διότι πολλοί κύκλοθεν οι εχθροί… Χαρακτηριστικά δε απήγγειλε και δυο στιχάκια από το «Νοσταλγικό», το ποίημα-μοιρολόι που έφτιαξαν οι Μελιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν εις το Μελί Μεγάρων με στίχους που δείχνουν τη λαχτάρα τους για το Μελί της Μικράς Ασίας και πληροφορούν για τον τρόπο ζωής και το ανάγλυφο του:
- Για δείτε την Ανατολή, μαύρος καπνός που βγαίνει, γιατί παπάς δεν λειτουργεί, καμπάνα δεν σημαίνει.
- Άγιε μου Γιάννη αφ’ το Μελί βάλε μαύρο μαντήλι, που πέρασε η χάρη Σου δίχως πανηγύρι…
Έτσι έκλεισε την ομιλία του κατά την διάρκεια της οποίας διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα του ενθουσιασμένου κοινού.
Την επομένη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας ομιλώντας για τον εορτάζοντα Άγιο και την επιρροή Του στην Ορθοδοξία επεσήμανε την δύναμη της αγάπης που εξέπεμψε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος διαχρονικά και την επίδραση της στην ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και μετέπειτα προσφύγων.
Πριν την Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που κοσμούσε τον ομώνυμο Ναό του στο Μελί Ερυθραίας Μ. Ασίας (και η οποία, σύμφωνα με τις επιγραφές που την χαρακτηρίζουν, ήταν έργο του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Οσίου Ανθίμου του Βαγιανού, του Χίου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του), καθώς και όλων των Ι. Εικόνων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις ευλογημένες και αλησμόνητες πατρίδες, πέριξ του Ι. Ναού ο Επιχώριος Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο όσο και στον άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την ευλογητή παρουσία τους στον τόπο καταγωγής τους και τόνισε την σύνδεσή τους με την Ι. Μητρόπολη Μεγάρων και το ποίμνιό της. Ο Ποιμενάρχης μας, ευχαριστώντας τον άγιο Μεγάρων για την τιμητική και φιλάδελφη πρόσκλησή του και την δυνατότητα να μετάσχει στις Εκδηλώσεις αυτές μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο του και επίσης Προσφυγικής καταγωγής Μεγαρέα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, του προσέφερε ως αντίδωρο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο εις αγαθήν ανάμνησην.