Χρόνια πολλά και γευστικά σε όλες και σε όλους!
Εδώ και δεκαπέντε μέρες πολύς κόσμος ψάχνει για γιορτινές συνταγές και έτσι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έχει γίνει συνωστισμός στις αντίστοιχες λίστες των προηγουμένων ετών, με ιδέες για μενού γιορτινό. Εδώ, μόλις επικαιροποιήσαμε για το 2018, την αρχική λίστα του 2014, προσθέτοντας και συνταγές που έγιναν μέσα στα τελευταία χρόνια οι οποίες ταιριάζουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, φτάνοντας τις 54 γευστικές ιδέες!
Πατώντας σε κάθε φωτογραφία οδηγείστε στο αντίστοιχο άρθρο.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2018
5 επιλογές για Ορεκτικά:
Συνταγή των 5′ λεπτών, πανεύκολη και σίγουρη.
Συκώτι πεσκανδρίτσας σοτέ με σέρι
Άν καταφέρετε να βρείτε από τον ψαρά σας και έχετε πραγματικά γκουρμέ καλεσμένους θα τους στείλετε στον παράδεισο μ’ αυτόν τον σπάνιο και εκλεκτό μεζέ. Ιδανικό για καθιστό τραπέζι με λίγο κόσμο.
Το μεδούλι είναι εκλεκτός γκουρμέ μεζές που τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστός έχοντας περάσει στα μενού των πιο ψαγμένων εστιατορίων της πόλης. Η δικιά μας εκτέλεση άν και απλή θεωρώ ότι είναι γευστικά καλύτερη απ’ όλες όσες έχω δοκιμάσει στα τοπ εστιατόρια. Ένα πιάτο για να κλέψετε τις εντυπώσεις με ελάχιστο κόπο και κόστος.
Καρπάτσιο αλα Harry’s Bar
Το αυθεντικό καρπάτσιο. Πέρα από τις οδηγίες, διαβάζοντας το άρθρο θα μάθετε ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πως δημιουργήθηκε το πιάτο, για να έχετε να διηγείστε στο τραπέζι. Ιδανικό και για μπουφέ.
Κρεοπωλεία
Βιτέλο Τονάτο
Αν και θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο, ταιριάζει και σε γιορτινό μπουφέ ή ως ορεκτικό σε ενα δείπνο με Ιταλικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι είναι μια κορυφαία γευστικά πρόταση. Θα μπορούσε να παίξει και ως πρώτο πιάτο.
4 επιλογές για σούπα ως πρώτο πιάτο:
Γενικά οι σούπες βολεύουν σε γιορτινά τραπέζια ως πρώτο πιάτο και γιατί είναι στο κλίμα της εποχής και επειδή είναι έτοιμες από πριν και με ένα απλό ζέσταμα φτάνουν στο τραπέζι. Επίσης αφήνουν περιθώριο για κάποια πληθωρικά κυρίως πιάτα που θ’ ακολουθήσουν, ώστε το όλο δείπνο να μην ξεπεράσει τα όρια… καλά, λέμε τώρα!
Σούπα με αρακά μπέικον και μέντα.
Μια κλασική ευρωπαϊκή επιλογή με εντυπωσιακό πράσινο χρώμα και γεύση που θ’ αρέσει σε όλους.
Μανιταρόσουπα
Πανεύκολη, γεμάτη αρώματα και θαλπωρή είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Και σε βίντεο!
Σούπα με κολοκύθα και κάστανο
Μια σούπα 100% εντός εποχής και γιορτινού πνεύματος που σίγουρα θα εντυπωσιάσει!
Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία
Σούπα μπρόκολου με Μπλέ τυρί
Μια σούπα με γευστικές εντάσεις για λάτρεις της υπόξινης γεύσης των μπλέ τυριών.
13 επιλογές για πρώτο πιάτο:
Πίτα με Χριστουγεννιάτικη γέμιση κιμά.
Το ιδανικό πρώτο πιάτο, ειδικά αν δεν κάνετε γεμιστή γαλοπούλα ως κυρίως πιάτο ταιριάζει και σε καθιστό τραπέζι και σε μπουφέ. Τώρα και σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ!
Τερίν φασιανού με ορτύκια
Εδώ μιλάμε για πραγματική γκουρμεδιά που θα ετοιμάσετε 2-3 μέρες πριν το τραπέζι σας. Θα μπορούσατε να κάνετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τον φασιανό και τα ορτύκια με πάπια ή άλλο ενδιαφέρον γευστικά πτηνό.
Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα
Είδη τροφίμων
Οπωροπωλεία
Ιδανική επιλογή για μπουφέ, φέρνει νοσταλγία απ’ το παρελθόν ειδικά σε όσους έχουν πατήσει τα 50, είναι ένα σχετικά ελαφρύ και γιορτινό πιάτο ταυτόχρονα και απ’ τα λίγα που επιτρέπουν ψάρι με εύκολο τρόπο σε ένα γιορτινό τραπέζι με πολύ κόσμο. Τώρα και σε βίντεο!
Μιλφέιγ ψητών λαχανικών και ταμπουλέ αλ Caruso
Ένα εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, ιδιαίτερα ελαφρύ και δροσερό για την αρχή ενός πλούσιου γεύματος. Προτιμείστε το χωρίς το τυρί.
Σαλάτα με παντζάρι, κάστανο και σος ταχίνι
Απ’τα υλικά ως τα χρώματα και την πρωτοτυπία, είναι ίσως η ιδανική σαλάτα για ένα γιορτινό τραπέζι είτε καθιστό, είτε σε μπουφέ.
Ριζότο Μιλανέζε
Ένα πιάτο κλασίκ, εξαιρετικό συνοδευτικό για Ιταλικές συνταγές κρεατικών αλλά και ένα τέλειο απλό πρώτο πιάτο με λεπτά αρώματα σαφράν.
Ριζότο με Πορτσίνι
Ίσως το πιο αγαπημένο ριζότο γεμάτο αρώματα δάσους και γής απ’ τα πορτσίνι όχι ως συνοδευτικό (λόγω γευστικών εντάσεων) αλλά ως ένα πληθωρικό, γευστικό πρώτο πιάτο.
Κριθαρότο με άγρια ελληνικά μανιτάρια ή κριθαρότο με πορτσίνι
Αρώματα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικά, γήινα, λεπτά αλλά γεύση μεστή με μικρές εκπλήξεις. Μεγάλο πιάτο αν έχετε πρόσβαση σε άγρια φρέσκα μανιτάρια, (που μπορείτε ν’ αγοράσετε εύκολα απ’ την Fungihellas) ή να την δοκιμάσετε ως κριθαρότο με απλά μανιτάρια και πορτσίνι όπως στη νέα μας βίντεο-συνταγή.
Κριθαρότο γαρίδας
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια επιλογή βατή και πεντανόστιμη, με ευρύ κοινό. Με μοναδικό “μειονέκτημα” ότι απαιτεί μαγείρεμα την τελευταία στιγμή.
Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα
Μια σίγουρη, κομψή & χορταστική επιλογή που λειτουργεί και σε καθημερινό τραπέζι και σε γιορταστικό αλλά και σε μπουφέ. Έχετε πάντα την επιλογή να κάνετε γέμιση μπολονέζ ή να ταν κάνετε μισά-μισά στο ταψί.
Σουφλέ μπρόκολου με τρία τυριά
Ένα σουφλέ πάντα έχει γιορταστικό χαρακτήρα και ταιριάζει σε ένα καθιστό δείπνο! Εδώ σε μια πρωτότυπη εκδοχή και σε βίντεο-συνταγή!
Σολομός Φλορεντίν
Ένα πληθωρικό πρώτο πιάτο που αν σερβιριστεί σε μικρότερες ατομικές ποσότητες θα ταιτιάξει και θα εντυπωσιάσει σε κάθε γιορτινό καθιστό τραπέζι. Ίσως η καλύτερη συνταγή για σολομό διεθνώς. Τώρα και σε βίντεο-συνταγή!
18 επιλογές για κυρίως πιάτο
Ψαρονέφρι με σάλτσα Αγιωργίτικο
(Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018)
H σάλτσα Αγιωργίτικο είναι μια αυθεντική συνταγή του Cucina Caruso για να αναδέιξει τα προϊόντα της Νεμέας και της Κορινθίας, με το κρασί και τη σταφίδα να πρωταγωνιστούν! Ταιριάζει τόσο με ψαρονέφρι όπως καταγραφεται στη συνταγή, όσο και με ψητό μοσχάρι (φιλέτο ή εσκαλόπ) αλλά και με κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι, φασιανό κλπ.).
Η γαλοπούλα με γέμιση αποτελεί την κλασική επιλογή. Εδώ, σε δοκιμασμένη συνταγή επί 25 χρόνια!
Κοτόπουλο (ή Γαλοπούλα) γεμιστό με μέλι, πορτοκάλι και Metaxa με πατάτες
Το κοτόπουλο αυτό αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση όπου θα μπορούσατε να εκτελέσετε είτε την συνταγή ως έχει, είτε εφαρμόζοντας την κεντρική της ιδέα, πάνω στην συνταγή της Γαλοπούλας της Σόφης. Δηλαδή η πρόταση είναι να ακολουθήσετε την τεχνική που περιγράφεται στη Ζουμερή Γαλοπούλα, αλλά να κάνετε την σάλτσα και τις ενέσεις στη γαλοπούλα που περιγράφονται στη συνταγή για το κοτόπουλο. Αρκεί να τις κάνετε όλες ΠΡΙΝ μπει στο φούρνο.
Αρνάκι φούρνου με πατάτες
Το αρνάκι φούρνου αποτελεί μια παραδοσιακά Ελληνική λύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και εδώ θα το βρείτε στην πιο δημοφιλή συνταγή του στο Ελληνικό ιντερνετ για 6 χρόνια.
Κότσι χοιρινό με τραγανή πέτσα
Η πρότασή μας για αυτά τα Χριστούγεννα είναι ένα οικονομικό κομμάτι κρέατος που γίνεται θεϊκό γευστικά και οπτικά με σωστή μαγειρική. Μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές της συνταγής και την τεχνική για τραγανή πέτσα και σε άλλα κομμάτια χοιρινού, εκτός από το κότσι.
Γουρουνόπουλο ολόκληρο στο φούρνο με τραγανή πέτσα
Μια κλάσικ συνταγή ταυτισμένη με την ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων. Πάρτε τα τιπ για τη τραγανή πέτσα απ’ το άρθρο εδώ και εκτελέστε την ανάλογα.
Χοιρινή ράχη μπριζόλας με σάλτσα δαμάσκηνο
Η τρίτη πρότασή μας για χοιρινό είναι άκρως εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση, καθότι σπάνια θα έχετε φάει πιο ζουμερές μπριζόλες. Και μαγειρικά πολύ απλή, αν τηρήσετε την τεχνική με βάση το θερμόμετρο για ψητό κρέας.
Αγριογούρουνο Μπουργινιόν
Η προσαρμογή της συνταγής Μπουργκινιόν που παραδοσιακά γίνεται με βοδινό (πιο κάτω), στο αγριογούρουνο είναι ίσως ό,τι πιο νόστιμο και πληθωρικό έχετε ποτέ δοκιμάσει στην Γαλλική κουζίνα. Αρκεί να βρείτε καλή πρώτη ύλη…
Μπεφ Μπουργκινιόν με την αυθεντική συνταγή της Τζούλια Τσάϊλντ
Το Μπεφ Μπουργκινιόν είναι μια αναβαθμισμένη γαστρονομικά πρόταση που θα κάνει όλους τους καλεσμένους να παραμιλάνε για την μαγειρική σας.
Η διάσημη πάπια σε “τούρτα” σφολιάτας του Ritz
Εδώ πιά το έχετε τερματήσει σε υψηλή γαστρονομία με ένα πιάτο με αρκετές τεχνικές δυσκολίες και γεύση για πολύ απαιτητικούς ουρανίσκους. Μια πολύ είδική επιλογή που στο κατάλληλο κοινό που εκτιμά πληθωρικές γεύσεις της κλασικής βαριάς Γαλλικής κουζίνας, θα κάνει θραύση!
Φιλέτα Χοιρινά σε Φύλλο Σφολιάτας με δύο προτάσεις για γέμιση
Η πρότασή μας για το περσινό γιορτινό τραπέζι ήτανι ένα κλασικό γιορτινό πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις και σε γεύση και σε εμφάνιση, γίνεται πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεστε και είναι και οικονομικό με τον τρόπο που το προτείνουμε: Χοιρινά φιλέτα σε σφολιάτα “Γουέλινγκτον” σε ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΤΑΓΗ! (Σημ: Εδώ επίσης ταιριάζει η σάλτσα Αγιωργίτικο.)
Με άλλα λόγια, ψαρονέφρι σε σφολιάτα και μάλιστα με δύο εναλλακτικές προτάσεις γέμισης, είτε κλασική με μανιτάρια ή με πρωτότυπη γιορτινή γέμιση μήλο, δαμάσκηνο και καρύδι.
Φιλέτο Γουέλινγκτον
Η συνταγή που θα διαβάσετε έγινε με φιλέτο ελαφιού αλλά τίποτε δεν αλλάζει αν χρησιμοποιήσετε βοδινό ή μοσχαρίσιο φιλέτο
Φιλέ-ο-πουάβρ
Κλασικό μεγάλο πιάτο της Γαλλικής μαγειρικής με πολυεπίπεδες εντάσεις ανάλογα με τα πιπέρια που θα χρησιμοποιήσετε. Λίγος κόπος γιατί γίνεται συνολικά σε 15 λεπτά, αλλά θέλει τελευταία στιγμή!
Ένα πιάτο ξεχασμένο στα 70ς, αλλά εύκολο και ως γεύση και ως παρασκευή, πιάτο που σίγουρα θα εγείρει αναμνήσεις και κουβέντα. Απλό και γρήγορο, αλλά όπως και πιο πάνω, θέλει να γίνει την τελευταία στιγμή.
Κατσικάκι Μεσογειακό Κατσαρόλας
Εξαιρετικά φίνα και μεστή από γεύσεις συνταγή, που συνδυάζει κλασικές Ελληνικές πρώτες ύλες με Γαλλική τεχνική και δημιουργεί ένα πιάτο λουκούμι. Σάλτσα από λευκό κρασί, κάπαρη, ελιές, κοκκάρια και καρότα δένουν με το ξεκοκκαλισμένο κατσικάκι ιδανικά. Μια πρωτότυπη ιδέα που σε όσους την έχω σερβίρει έχουν ξετρελλαθεί!
Λαζάνια αλ Caruso
Θεωρητικά ως πιάτο με πάστα μπορεί να ενταχθεί στα πρώτα πιάτα, αλλά ο γευστικός πλούτος του το κατατάσσει στα κυρίως. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί η πληρότητα των γεύσεων με κάτι άλλο!
Ενα κλασικό μοσχάρι λεμονάτο σε φέτες
Ίσως η πιο κλασική “Κυριακάτικη” αλλά και σίγουρη επιλογή, ένα λεμονάτο, σαφώς μπορεί να ενταχθεί σε ένα εορταστικό μενού. Ειδικά στη γαστρονομικά προχωρημένη εκτελεση που έχουμε καταγράψει και σε βίντεο-συνταγή
Μοσχάρι Γιουβέτσι
Για ένα γιορτινό οικογενειακό τραπέζι στο εξοχικό, κάτι απλό, αγαπημένο και κλασικό, ένα γιουβέτσι με μοσχάρι, τώρα και σε βίντεο-συνταγή
3 επιλογές για συνοδευτικά πιάτα με πατάτες
Πατάτες Γκρατέν Ντοφινουά
Κλασικές πατάτες φούρνου,
αλλά σε απίστευτα τραγανή εκτέλεση χάρη στη νέα τεχνική 3 σταδίων
Ο πιό πληθωρικά ηδονικός πουρές που έχετε δοκιμάσει
11 επιλογές για επιδόρπιο
Ζελέ Προσέκο
Απλό στην εκτέλεση αλλά πρωτότυπο, εντελώς γιορταστικό, φίνο και δροσερό! Το τέλειο επιδόρπιο για ρεβεγιόν.
Σουφλέ Σοκολάτας
Καλώς ή κακώς, τίποτα δεν λέει περισσότερο “γιορτές”, από ένα αχνιστό σουφλέ σοκολάτας
Αποδομημένα Μιλφέιγ σε ανδρική & γυναικεία εκδοχή
Ένα επιδόρπιο που συντίθεται την τελευταία στιγμή αλλά κλέβει εντυπώσεις με την πρωτοτυπία του και τις ισορροπίες γεύσεων και υφών.
Τιραμισού
Μας ήρθε απ’ την Ιταλία και έγινε κλάσικ με πολλούς φανς. Σίγουρα έχει θέση σε ένα γιορτινό δέιπνο.
Κρεμ Μπρουλέ Καφέ
Μια ιδανική εκτέλεση της Κρεμ μπρουλέ που λειτουργεί είτε ως υποκατάστατο του καφέ στο τέλος ενός δείπνου ή ως συνοδευτικό του. Δοκιμάστε τη στη πρώτη ευκαιρία!
Σπιτικές Μαρέγκες με Lime curd & Passion Fruit
Οι σπιτικές μαρέγκες που βγαίνουν με την απλή και εύκολη συνταγή μας δεν παίζονται, λένε όλοι όσοι τις έκαναν. Όταν συνδυάσει κανείς τη τραγανή γλύκα τους με την ένταση και οξύτητα του λάϊμ και τον ερωτικό χαρακτήρα του passion fruit, έχει ένα ιδανικό συνδυασμό.
Κρεμ Μπρουλέ λεβάντας
Μια πολύ κομψή, πρωτότυπη εκδοχή ενός κλασικού γλυκού που σπάνια σερβίρεται σε σπίτια.
Πάβλοβα με σπιτική μαρέγκα
Πέρα απ’ ότι θα αφήσει όλους στο τραπέζι άφωνους, θα κάνει όλες τις κυρίες να σας ζητάνε την συνταγή της μαρέγκας.
Πανακότα πορτοκάλι με σιρόπι καραμελωμένου πορτοκαλιού
Μια δροσερή και αρωματική χειμωνιάτικη γεύση με τον γνωστό πληθωρικό κρεμώδη χαρακτήρα της πανακότας αλλά και με μια δόση πρωτοτυπίας στον συνδυασμό!
Κρεμ Καραμελέ
Ακούγεται “καθημερινό”, αλλά η συγκεκριμένη εκτέλεση που προτείνουμε ανεβάζει την κλασική κρεμ καραμελέ σε άλλα ύψη!
Mince pies
Τα Mince Pies είναι απόλυτη σύσταση για την περίοδο των γιορτών, ανεξάρτητα από το αν θα τα σερβίρετε με παγωτό ή κρέμα σε κάποιο επίσημο τραπέζι.
Η φετεινή μας ψαγμένη πρόταση για Χριστουγεννιάτικο δώρο σε γκουρμέ φίλους, αλλά και για να συνοδέψετε ένα γιορτινό δείπνο ή για να το κλείσετε με αξέχαστες γεύσεις και αρώματα είναι το RAVEN Rare, που θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα New Age Premium blended Scotch Whisky γιατί προέρχεται από το συνδυασμό Speyside Malts, ενός από τα πλέον ιστορικά αποστακτήρια της Σκωτίας, του Glen Moray, με Grain Whiskies που προέρχονται από το Glen Turner που θεωρείται το πιο σύγχρονο αποστακτήριο της Σκωτίας. Με άλλα λόγια, ένα blend παρελθόντος και μέλλοντος σε ένα μπουκάλι, ιδανικό για μια περίοδο που αφήνουμε πίσω μια χρονιά για να υποδεχτούμε τη νέα!
Για πιό νέους, λάτρεις των λευκών ποτών και ειδικά για καινοτομικούς και εκκεντρικούς χαρακτήρες που θελουν να ξεχωρίσουν περιφρονώντας τα ταμπού και τους κανόνες, προτείνουμε κάτι εντελώς νέο και πρωτοποριακό, το N.O.S. Το N.O.S. (No Ordinary Spirit) είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ποτό, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, δεν εντάσσεται δηλαδή σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς φέρνει τα αρώματα της Μεσογείου στο ποτήρι σου: Αρωματικά λάιμ, γευστικά γκρέιπφρουτ, δροσιστικές νότες από φύλλα μέντας συμπληρώνουν την μαστίχα, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό & ισορροπημένο blend που μπορείς να το πιείς σκέτο, με πάγο ή να το αναμίξεις με το αγαπημένο σου τόνικ ή λεμονάδα. Εμείς το διοκιμάσαμε με FEVER-TREE TONIC με γεύση elderflower και έγινε αμέσως το καθημερινό απεριτίφ μας. Δεν θα το βρείτε εύκολα, καθώς μόλις τώρα κυκλοφόρησε, αλλά όσοι ψάχνετε το “νέο” και “καινοτομικό”, για να δημιουργήσετε τάσεις, θα βρείτε την άκρη… (καλά, μπορεί να σας βοηθήσουμε και μείς στη πορεία)!
Ό,τι κι αν κάνετε, να χαρείτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους και να περάσετε καλά, μαγειρεύοντας σπιτικά και με μεράκι για την τέλεια γεύση!
Κι’ ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις κι’ ανατροπές…