Αυτό το υπέροχο φαγητό είναι παραδοσιακό και είχε όνομα και τόπο προέλευσης, ήταν η Τσιλαδιά Μεσσηνίας, με την μοναδική διαφορά ότι το φαγητό αυτό φτιάχνεται χωρίς πατάτες, όμως αν έχεις να ταϊσεις και πολλά στόματα μερικές πατατούλες είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά
1200 gr. μπακαλιάρο παστό
4-5 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
3 ντομάτες
150 gr. Κορινθιακές μαύρες σταφίδες
250 ml. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3-4 φύλλα δάφνης
1-2 κλωναράκια θυμάρι
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Πατάτες, προαιρετικά
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν χρησιμοποιήσεις πατάτες βάλτες τις περιμετρικά στο ταψί, τις οποίες θα κόψεις κυδωνάτες.
– Αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους χρησιμοποιήσε 500 gr. χυμό ντομάτας.
– Στο φαγητό ταιριάζει το μπαχάρι και η κανέλα.
Εκτέλεση
Προετοιμασία:
Από την προηγούμενη ημέρα θα πρέπει ο μπακαλιάρος να ξαρμυριστεί και να ενυδατωθεί, εκτός και αν ο μπακαλιάρος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ήδη ξαρμυρισμένος, να θυμάστε δεν αρκεί να τον βάλουμε σε άφθονο κρύο νερό για να ξαρμυρίσει, θα πρέπει να του αλλάξουμε νερό τουλάχιστον 6-7 φορές και να παραμείνει μέσα στο νερό τουλάχιστον 10 ώρες.
Κατόπιν τον αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει.
Κόβουμε τα 3-4 κρεμμύδια σε φέτες και το ένα το ψιλοκόβουμε, όπως επίσης και την σκελίδα του σκόρδου.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συχνά, αφού μαραθούν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ρίχνουμε την ζάχαρη, τον χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, αλατοπίπερο και τον πελτέ ντομάτα διαλυμένο σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και τέλος τις σταφίδες.
Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις μισές φέτες ντομάτας, από επάνω ακουμπάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, περιχύνουμε με την σάλτσα και κουνάμε ελαφρά το ταψί, στρώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, περιχύνουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ακουμπάμε 1-2 δαφνόφυλλα.
Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο, το φαγητό είναι έτοιμο μόλις δέσει η σάλτσα. www.funkycook.gr