Καρπουζογλυκό ψυγείου
Με καρπουζόπιτα για βάση και ζελέ καρπούζι από πάνω, αυτό το δροσερό γλυκό είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστείτε και να δώσετε έναν ωραίο φρουτένιο επίλογο σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι.
Υλικά
Για τη βάση
- 800γρ. ψίχα καρπουζιού χωρίς σπόρια
- 120γρ. ζάχαρη
- 125γρ. αλεύρι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας σουσάμι
- 3 κουτ. σούπας μέλι ελαφρώς αραιωμένο με λίγο νερό
Για το ζελέ
- 600ml χυμό καρπουζιού
- 6 φύλλα ζελατίνης (12 γρ.)
- 120γρ. ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι γρεναδίνη ή 2 σφηνάκια σιρόπι τριαντάφυλλου
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιείτε στο μούλτι τη ψίχα από το καρπούζι. Τη μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη ζάχαρη, τη κανέλα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε το ταψάκι και πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα του σουσαμιού. Στρώνετε το μίγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά την περιχύνετε με μέλι και την αφήνετε να χλιαρύνει.
Για να φτιάξετε το χυμό καρπουζιού πολτοποιείτε το καρπούζι και το στραγγίζετε σε σουρωτήρι για να πάρετε μόνο το χυμό του. Προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε το καρπουζοχυμό να δέσει πάνω σε σιγανή φωτιά.
Μαλακώνετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά.
Αποσύρετε από τη φωτιά το δεμένο καρπουζοχυμό με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα μαλακωμένα και στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης, όπως και τη γρεναδίνη ή το σιρόπι τριαντάφυλλου και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε να κρυώσει λίγο το μίγμα και το αδειάζετε πάνω από τη χλιαρή καρπουζόπιτα. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι και παγώνετε το γλυκό στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος το κόβετε σε κομμάτια .
Υλικά
Για τη ζύμη της τάρτας
- 130γρ. βούτυρο
- 250γρ. αλεύρι
- 1 κρόκο αβγού
- ελάχιστο νερό
Για τη γέμιση
- 2 πεπονάκια μικρά, στρογγυλά, όχι πολύ μαλακά
- 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 4 κουτ. σούπας πούδρα από ασπρισμένα αμύγδαλα
- 150γρ. αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρδισμένα
- 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 80γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
Διαδικασία
Ετοιμάζετε την τάρτα. Τρίβετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύετε τον κρόκο. Ζυμώνετε ρίχνοντας λίγες σταγόνες νερό, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα. Την ανοίγετε φύλλο και τη μεταφέρετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
Την τρυπάτε με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Βάζετε από πάνω μερικά φασόλια και τη μισοψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο και πετάτε αλουμινόχαρτο και φασόλια.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε σε μπολ τα αβγά, 1 φλιτζάνι από τη ζάχαρη, την πούδρα αμυγδάλου και την κρέμα γάλακτος.
Καλύπτετε την τάρτα με το μίγμα της κρέμας και την ξαναβάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Καθαρίζετε τα πεπόνια και τα κόβετε σε λεπτές φετούλες πάχους 2 εκ. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και τις σοτάρετε πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη ζάχαρη. Τις γυρίζετε έτσι ώστε για να καλυφθούν απ’ όλες τις πλευρές με το βούτυρο και να καραμελώσουν. Όταν κρυώσει η τάρτα, τοποθετείτε ακτινωτά τις καραμελωμένες φέτες πεπονιού, πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα φιλέ και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb