Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Οι καλύτεροί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα!

Οι  καλύτεροί  χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα!

 

Ξύλα στο τζάκι, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες και ασπρισμένο τοπίο έξω από το παράθυρο. Εσείς που θα περάσετε τις γιορτές των Χριστουγέννων 2018; Σας ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα με τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς εντός Ελλάδας για να πάρετε ιδέες για κοντινές αποδράσεις! Καλά ταξίδια και καλές γιορτές!

 

1. Χριστουγεννιάτικη απόδραση «πέρα από τα βουνά» – Ζαγοροχώρια

Αλλάξτε παραστάσεις και ξεφύγετε εντελώς από την καθημερινότητα της πόλης με μια εκδρομή στα Ζαγοροχώρια! Επιλέξτε ένα από τα 48 παραδοσιακά χωριά για τη διαμονή σας και νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα με την άνεσή σας! Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες που θα αντικρίσετε εκεί θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι σας απασχολεί και θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για τον νέο χρόνο!

Η ονομασία «Ζαγόρι» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «πέρα από τα βουνά». Απολαύστε τις ομορφιές της φύσης, περπατήστε στο βουνό κι αναπνεύστε καθαρό αέρα, διασχίστε πέτρινα γεφύρια και χορτάστε με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες!

Ζαγοροχώρια

Tip: Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι, η Αρίστη, το Τσεπέλοβο και η Βωβούσα. Η περιοχή είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά. Εδώ θα βρείτε πανέμορφους και φιλόξενους οικογενειακούς ξενώνες, για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη απόδραση!

Πώς θα φτάσετε: Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται περίπου 470 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 350 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη (ανάλογα με ποιο χωριό θα επιλέξετε για τη διαμονή σας). Μπορείτε όμως να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Γιάννενα και από εκεί να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να ανεβείτε στα ορεινά χωριά της περιοχής.

 

2. Χριστουγεννιάτικες βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς

Λίμνη Καστοριάς

© Metaxia Ypsilanti

Φορέστε το πιο ζεστό παλτό σας κι απολαύστε τη βόλτα σας δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο. Θαυμάστε τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Νεολιθικός οικισμός Δισπηλιού

© Metaxia Ypsilanti

Μην παραλείψετε μια στάση στον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη νότια είσοδο της Καστοριάς. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι… στο 5000 π.Χ. και πάρτε μια γεύση από το πώς ήταν η ζωή στον νεολιθικό, λιμναίο αυτό οικισμό.

Tip: Από τις 6 ως τις 8 Ιανουαρίου η Καστοριά γιορτάζει τα Ραγκουτσάρια! Το τοπικό έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις αρχαίες Διονυσιακές τελετές. Το καρναβάλι της Καστοριάς συνοδεύεται από τρελό ξεφάντωμα, ορχήστρες με παραδοσιακά χάλκινα όργανα και φυσικά… κρασοκατάνυξη!

 

3. Γιορτές στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο – Καϊμακτσαλάν

Ονειρεύεστε χιονισμένα τοπία, ασπρισμένες βουνοπλαγιές, αναμμένα τζάκια, λουκάνικα στα κάρβουνα και παραδοσιακούς, πέτρινους ξενώνες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Αν απαντήσατε ομόφωνα ναι, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι η πρώτη μας πρόταση για ολιγοήμερες διακοπές φέτος τις γιορτές!

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Πάνω από το χωριό δεσπόζει η «Πιπερίτσα», όπως ονομάζεται η κορυφή του βουνού, ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι άρχισαν να αναζητούν πιο «φιλικές» καιρικές συνθήκες και δημιούργησαν ένα νέο χωριό, τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω.

Σήμερα, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χειμερινούς (και όχι μόνο) προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Μην απορήσετε αν δυσκολευτείτε να βρείτε κατάλυμα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Γι’ αυτό μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή! Αναζητήστε προσφορές για τη διαμονή σας στον γραφικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο και κάντε κράτηση έγκαιρα.

Tip: Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί από τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

© Stamatina Megremi

Πώς θα φτάσετε: Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος απέχει 605 χλμ. από την Αθήνα και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αφού βγείτε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας ακολουθείτε τις ταμπέλες για Έδεσσα. Στην Έδεσσα υπάρχει σήμανση για το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ο οικισμός βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

 

4. Ρομαντική χριστουγεννιάτικη απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα

Χιόνια στα βουνά, δραστηριότητες στη λίμνη και φυσιολατρικοί περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος. Κι όλα αυτά 325 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 240 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πλαστήρια (τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά) θα ζεσταθείτε με τσίπουρο και κρασί και θα απολαύσετε νόστιμους μεζέδες δίπλα σε αναμμένα τζάκια με θέα τη λίμνη!

 

5. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Μέτσοβο

«Φωλιασμένο» στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η βουνίσια γοητεία του Μετσόβου με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες με φόντο ασπρισμένες βουνοπλαγιές και έλατα «ντυμένα» στα λευκά είναι ένας μόνο από τους λόγους για να το επιλέξετε για τα Χριστούγεννα 2018-2019.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να φορτώσουν τα πέδιλα του σκι και τα snowboard στο αυτοκίνητό τους και να ξεκινήσουν από νωρίς για τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας, Καρακόλι και Ζυγός-Ανήλιο).

Ωράριο λειτουργίας Λαογραφικού Μουσείου: Καθημερινά 10:00-16:00 (εκτός Πέμπτης). Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις κάθε μισή ώρα. Είσοδος: 3€ / 2€ (μαθητές, φοιτητές) Ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ: Καθημερινά 10:00-16:00 (εκτός Τρίτης) Είσοδος: 3€ / 2€ (μαθητές, φοιτητές).

Πώς θα φτάσετε: Το Μέτσοβο βρίσκεται 50 χλμ μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων μέσω της Εγνατίας Οδού. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και σε λιγότερο από μία ώρα θα βρίσκεστε στον ζεστό ξενώνα σας στο Μέτσοβο.

Η Αθήνα απέχει περίπου 5 ώρες από το Μέτσοβο (410 χλμ), ενώ από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να οδηγήσετε τουλάχιστον 2 ώρες (200 χλμ) για να φτάσετε.

Tip: Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το παραδοσιακό, καπνιστό τυρί του Μετσόβου (μετσοβόνε).

Πτήσεις για Ιωάννινα

6. Εορταστική απόδραση στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Η κοσμική Αθήνα (και όχι μόνο) ανανεώνει το ραντεβού της με την Αράχωβα κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εγχώριοι celebrities και λάτρεις των χειμερινών σπορ επιλέγουν την ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας για την εορταστική τους απόδραση, γεμίζοντας τα σαλέ, τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, η Αράχωβα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Άλλωστε, απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα! Το χιονοδρομικό της κέντρο προσφέρει ευκαιρίες για περιπέτειες στα χιόνια, τόσο στο αρχάριο όσο και στο πιο προχωρημένο κοινό. Κι αν τα extreme sports δεν είναι το φόρτε σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Στην Αράχωβα θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, για να περάσετε υπέροχες… γευστικές στιγμές!

Tip: Κάντε ένα διάλειμμα από χιονοδρομικές πίστες, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ κι επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες και το εξωκκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου φιλοξενείται η αραχοβίτικη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης. Πολύ κοντά στην Αράχωβα (περίπου 12 χιλιόμετρα) βρίσκεται ο «ομφαλός της Γης», οι Δελφοί.

 

7. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Νυμφαίο

Νυμφαίο

© Metaxia Ypsilanti

Συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης! Αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμη το Νυμφαίο, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να το διαπιστώσετε κι εσείς! Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γύρω στα 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια του με τα πέτρινα αρχοντικά, τα αναμμένα τζάκια και το αλπικό τοπίο της περιοχής είναι το σκηνικό που αναζητάτε για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Απαραίτητος συνοδός σας στο ταξίδι σας για το Νυμφαίο είναι τα ζεστά ρούχα και οι αντιολισθητικές αλυσίδες!

Πώς θα φτάσετε: Το Νυμφαίο απέχει περίπου 180 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και προσφέρεται ως κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Η Αθήνα βρίσκεται περί τα 560 χιλιόμετρα μακριά, όμως οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για μια ολιγοήμερη εκδρομή μέχρι το Νυμφαίο. Γλιτώστε χιλιόμετρα κλείνοντας ένα αεροπορικό εισιτήριο για Θεσσαλονίκη!

 

8. Χριστούγεννα στο πανέμορφο Πήλιο

Χριστούγεννα στο βουνό των Κενταύρων σημαίνει αφράτο χιόνι, άφθονοι μεζέδες και κρασί δίπλα σε αναμμένα τζάκια, πέτρινες κρήνες, πολυτελείς ξενώνες και παραδοσιακά καλντερίμια. Πώς να διαλέξει κανείς ποιο χωριό του Πηλίου να επισκεφθεί; Η Πορταριά κι η Μακρινίτσα είναι ίσως τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής. Θαυμάστε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές κι απολαύστε τη θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, που απλώνεται μπροστά σας.

Αποδράστε στο Πήλιο μέσα από ένα άρθρο μας αφιερωμένο στον μοναδικό αυτόν χειμερινό, αλλά και καλοκαιρινό προορισμό, όπου οι ομορφιές δεν περιορίζονται στις εποχές! Απόδραση στο Πήλιο 2018-2019 : Ακροβατώντας μεταξύ βουνού και θάλασσας!

 

9. Απόδραση στο Καρπενήσι

Αποδράστε από την καθημερινότητα και μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων με μια εκδρομή στο Καρπενήσι. Γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα, όπως λουκάνικο Ευρυτανίας, φέτα, κατίκι και μέλι από τα ελατοδάση της περιοχής και δοκιμάστε «μούρο», ένα είδος τσίπουρου φτιαγμένο από απόσταγμα μαύρων μούρων.

Χιονισμένο τοπίο

© Metaxia Ypsilanti

Το Καρπενήσι είναι δημοφιλής χειμερινός προορισμός. Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ξενοδοχεία στο Καρπενήσι υποδέχονται επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Η Αθήνα βρίσκεται 280 χιλιόμετρα μακριά. Το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου βρίσκεται μόλις 10 χλμ μακριά από το Καρπενήσι και προσελκύει τους φίλους του σκι και του snowboard, χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του.

 

10. Χριστούγεννα στην Ορεινή Κορινθία

Σκι βουνού

Μόλις 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα και σε υψόμετρο 900-1.100 μέτρων στις πλαγιές της Ζήρειας θα βρείτε τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο, λόγω της κοντινής του απόστασης από την πρωτεύουσα, και μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τα Χριστούγεννα εντός Ελλάδας. Τα στολισμένα Τρίκαλα Κορινθίας θα σας βάλουν στο κλίμα των εορτών και θα σας κατακλύσουν με γιορτινή διάθεση από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί. Το χιονισμένο τοπίο με τους παραδοσιακούς οικισμούς και η φιλοξενία των κατοίκων θα είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας!

Tip: Οι λάτρεις του σκι μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας. Οι λάτρεις της φύσης κάντε μια στάση στη λίμνη Δόξα και απολαύστε το μαγευτικό τοπίο μέσα στα έλατα.

 

11. Χριστούγεννα με θέα το Μπούρτζι

Χριστούγεννα Ναύπλιο

Τα Χριστούγεννα είναι από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Λίγο οι αργίες και η ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές, λίγο τα φωτάκια και τα στολισμένα δέντρα παντού… οι πόλεις γίνονται πιο όμορφες όταν φορούν τα γιορτινά τους! Πόσω μάλλον όταν και χωρίς τη χριστουγεννιάτικη φορεσιά τους είναι ήδη πανέμορφες. Μια τέτοια πόλη είναι και το Ναύπλιο! Ακούστε τα κάλαντα στα γραφικά στενά του Ναυπλίου, κάντε βόλτα στα χριστουγεννιάτικα bazaar που στήνονται στην πόλη και απολαύστε τη μαγεία των Χριστουγέννων με θέα το Μπούρτζι!

Πώς θα φτάσετε εδώ: Το Ναύπλιο βρίσκεται 150 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Αναζητήστε προσφορές στα αεροπορικά εισιτήρια για Αθήνα, νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και σε μιάμιση ώρα θα βρίσκεστε στο μαγευτικό Ναύπλιο!

 

12. Χριστούγεννα 2018 – 2019 για μικρούς και μεγάλους στον «Μύλο των Ξωτικών»

Αναζητάτε έναν χριστουγεννιάτικο προορισμό για μια αξέχαστη οικογενειακή απόδραση τις γιορτές; Τα Τρίκαλα σας προσκαλούν στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας! Ο «Μύλος των Ξωτικών» δημιουργήθηκε το 2011 στον παλιό μύλο Ματσόπουλου και από τότε προσφέρει μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Επισκεφθείτε το σπίτι του Αϊ Βασίλη, το παραμυθόσπιτο των ξωτικών, δοκιμάστε τις χορευτικές σας ικανότητες πάνω στον πάγο κι ετοιμαστείτε για μια βόλτα με το πολικό εξπρές!

Αφεθείτε στο κλίμα των γιορτών και ζήστε το παραμύθι των Χριστουγέννων σε κάποιον από τους 12 ελληνικούς προορισμούς που σας προτείνουμε για τα Χριστούγεννα 2018 και την Πρωτοχρονιά 2019!

hotel

Ταξίδια – Τουρισμός τα ωραιότερα ξενοδοχεία

athinorama.gr

About Μαρία Νικολοπούλου