Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δείτε τους λόγους γιατί πρέπει να προτιμούμε Κατσικίσια Γαλακτοκομικά προϊόντα

Δείτε τους λόγους γιατί πρέπει να προτιμούμε Κατσικίσια Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ποιες οι ομοιότητες και διαφορές του κατσικίσιου γάλακτος με το αγελαδίνο? Αυτές και άλλες απορίες θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε στην συνέχεια! Παρά το γεγονός ότι τα αγελαδινά και τα κατσικίσια προϊόντα έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην πραγματικότητα διαφέρουν σημαντικά. Το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα είναι γνωστό ότι έχουν αρκετά κοινά στοιχεία αλλά στην […]

 

ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ

Ποιες οι ομοιότητες και διαφορές του κατσικίσιου γάλακτος με το αγελαδίνο? Αυτές και άλλες απορίες θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε στην συνέχεια!

Παρά το γεγονός ότι τα αγελαδινά και τα κατσικίσια προϊόντα έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην πραγματικότητα διαφέρουν σημαντικά.

Το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα είναι γνωστό ότι έχουν αρκετά κοινά στοιχεία αλλά στην ουσία διαφέρουν πάρα πολύ. Είναι γνωστό ότι πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μετά το μητρικό γάλα, το κατσικίσιο είναι το πιο πολύτιμο για την ανάπτυξη ενός πεδίου. Πάρα πολλά τα οφέλη για την υγεία και το ανθρώπινο σώμα και δικαίως αποτελεί μία δημοφιλή διατροφική επιλογή.

Μελετώντας το διατροφικό προφίλ και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κατσικίσιου γάλακτος αλλά και των προϊόντων του μπορούμε να καταλάβουμε τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία μας:

– Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο εύπεπτα. Παρότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος αγελάδας και κατσίκας είναι παρόμοια, τα σφαιρίδια λίπους στο γάλα κατσίκας είναι μικρότερα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης.

ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 

 

– Περιέχουν λιγότερη λακτόζη από τα αγελαδινά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι με δυσανοχή στη λακτόζη ή απλά που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας πιθανόν να αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή.

– Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη γάλακτος, κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργίες.

– Χαρακτηριστικό του κατσικίσιου γάλακτος είναι η πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε αs1-καζεΐνη, γεγονός στο οποίο αποδίδεται από πολλούς ερευνητές και η υποαλλεργική του ιδιότητα.

– Είναι σημαντικό ότι οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος αποτελούν πηγή βιονεργών πεπτιδίων, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο διατροφικό αλλά και κλινικό ενδιαφέρον, γιατί επιδρούν θετικά στη λειτουργία των κύριων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού και κυρίως στο ανοσοποιητικό, στο γαστρεντερικό, στο νευρικό αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

– Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι στην πραγματικότητα πλουσιότερο σε ασβέστιο, με περίπου 33% της καθημερινής συνιστώμενης τιμής, έναντι του 28% στο γάλα αγελάδας.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, απορροφούνται καλύτερα, σε σχέση με τα αγελαδινά. Ειδικότερα, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος αφομοιώνονται πιο εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα στα κατσικίσια προϊόντα, συγκριτικά με τα αγελαδινά. Συνεπώς, αποτελεί μια καλή επιλογή ασθενών με οστεοπόρωση και σιδηροπενία.

– Το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι, το οποίο το βρίσκουμε σε πήλινη και πλαστική συσκευασία, είναι φυσική πηγή προβιοτικών, όπως Lactobacillus casei, το οποίο προέρχεται από κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Σημαντικά οφέλη προσφέρει η λακτοφερρίνη που υπάρχει στο κατσικίσιο γιαούρτι. Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα και βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Επίσης, η νιασίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο γιαούρτι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό.

– Λόγω της βιοδιαθεσιμότητας αυτών των μετάλλων, το κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνονται επίσης ελπιδοφόρα για τη θεραπεία των διατροφικών ελλείψεων, όπως η αναιμία και η αδυναμία των οστών. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου και της έλλειψης μαγνησίου.

– Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά από άτομα με προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, αναιμίας και οστεοπόρωσης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και σεληνίου συμβάλλουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

– Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την επιδερμίδα, να καταπολεμήσουν την ακμή και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία του δέρματος.

– Το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στο γάλα κατσίκας βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα.

– Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, οι εντερικές διαταραχές και η κυστική ίνωση.

Συνεπώς, τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή προβιοτικών, ασβεστίου, νιασίνης, βιταμινών και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Παράλληλα, είναι εύπεπτα με υποαλλεργικές ιδιότητες και συνιστώνται σε πολλούς ασθενείς όπως σε άτομα με οστεοπόρωση, αναιμία και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να εντάξετε τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα στην καθημερινή σας διατροφή και να απολαύσετε τα οφέλη τους.

Ιωάννα Τσόλκα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: onmed.gr

About Μαρία Νικολοπούλου