Όσοι είναι λάτρεις του καλού ουίσκι, δεν βάζουν ποτέ στο ποτήρι τους πάγο για να μην αλλοιώσουν τη γεύση του. Τα Σκωτσέζικα malt και τα αμερικανικά bourbon, απαγορεύεται να σερβιριστούν με πάγο. Συνήθως νερώνονται μόνο τα ουίσκι χαμηλής απόσταξης και ποιότητας. Όταν το ποτό νερώνεται, εκτός απ΄ τη γεύση του χάνει και τα αρώματά του. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ήθελαν οι πότες να είναι το ποτό τους δροσερό, αλλά μέχρι πρότινος ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει, εκτός αν πάγωναν το μπουκάλι πράγμα που απαγορεύεται για ένα καλό ουίσκι.
Πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στην αμερικανική αγορά τα «Whisky stones», πέτρες ειδικά επεξεργασμένες τις οποίες βάζετε στην κατάψυξη και τις παγώνετε αντί για παγάκια. Οι συγκεκριμένες πέτρες λαξεύονται στο πιο παλιό εργαστήρι σαπουνοχώματος στο Vermont των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σαπουνόλιθος από μη πορώδες υλικό και είναι άοσμες και άγευστες.
περισσότερα εδώΔεν αλλοιώνουν τη γεύση του ποτού και διατηρούν τη θερμοκρασία τους περισσότερο απ’ ό,τι ο πάγος. Τα πέτρινα αυτά παγάκια είναι χειροποίητα και όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι καθόλου οικονομικά. Πωλούνται ανά εννιά κομμάτια μέσα σε πουγκί από μουσελίνα, με το οποίο μπαίνουν στην κατάψυξη.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα είδη από τεχνητά παγάκια, όπως από χάλυβα και από φυσικά βοτσαλάκια. Δεν εγγυάται κανείς ότι τα συγκεκριμένα υλικά δεν αλλοιώνουν τη γεύση. Σε μπαρ που σερβίρουν σπάνια και ακριβά ουίσκι είναι πιθανό να βρείτε τα whisky stones, αλλά μη δοκιμάσετε να τα πάρετε μετά που θα τελειώσει το ποτό σας. Αυτά μένουν στο κατάστημα όπου πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Κοστίζουν από πέντε ευρώ το ένα και πάνω.
Πρόκειται για μια πανέξυπνη ευρεσιτεχνία που έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα με τα αποστάγματα ουίσκι που προβλημάτιζε τόσο τους πότες όσο και τους ιδιοκτήτες των καλών μπαρ.