Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια “Ξεριζωμού” συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο και η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια “Ξεριζωμού” συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο και η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου
Εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Κορινθιακό Αριστοτέλειο  Εκπαιδευτήριο και η μικρασιατική Στέγη Κορίνθου , με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής , στις 25 Μάη στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου “Θωμάς Θωμαϊδη
Στην εκδήλωση θα προβληθεί η εκπληκτική ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού του Αριστοτελείου και πραγματεύεται τον ξεριζωμό των Μικρασιατών Ελλήνων του 1922:
ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ
Εισαγωγικό Σημείωμα:
✍︎︎ Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στην ορεινή και γραφική περιοχή του Φενεού Κορινθίας, στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Δόξας (Δήμος Σικυωνίων) και στο Καλαμάκι Κορινθίας (Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων) στην πλευρά του Σαρωνικού κόλπου.
➪ Η ταινία αποτελείται από πέντε αυτοτελείς σκηνές καθεμία από τις οποίες πραγματεύεται και μια διαφορετική ιστορία, με κοινό ωστόσο παρονομαστή τη Μικρασιατική Καταστροφή.
✔︎ 1η σκήνη – Βασίζεται στην Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη.
Κάπου ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, πλέοντας στα νερά του Αιγαίου, ανασυνθέτεται η ευτυχισμένη ζωή των ηρώων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, καθώς και ο δραματικός ξεριζωμός από τη γενέθλια γη.
✔︎ 2η σκήνη – Μεταφερόμαστε στις 27 Αυγούστου 1922 στη Σμύρνη. Παρά τις προτάσεις που του έγιναν από τις Μεγάλες Δυνάμεις να διαφύγει ασφαλής, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης, αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το ποίμνιό του.
Αποτέλεσμα της αντίστασης αυτής, ο βασανισμός και διαμελισμός του, έπειτα από εντολή του Νουρεντίν Πασά. Λίγο πριν απευθύνει έκκληση προς το λαό, τους πιστούς χριστιανούς, να διατηρήσουν την πίστη τους στις δύσκολες στιγμές που θα ακολουθήσουν.
✔︎ 3η σκήνη – Σε μοτίβο αντίστροφης χρονολογικής μέτρησης, η τρίτη σκηνή παρουσιάζει με δέοντα ρεαλισμό, τις απάνθρωπες συνθήκες στα τάγματα εργασίας – αμελέ ταμπουρού, στα οποία έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άντρες, μη μουσουλμάνοι. Ελλείψει ιστορικών αναφορών είναι δύσκολο να παρουσιαστεί ο ακριβής αριθμός, όσων έχασαν τη ζωή τους.
✔︎ 4η σκήνη – Στα πλαίσια της διασκευής η τέταρτη σκηνή, ορμώμενη από την «Έβδομη Σφραγίδα» του Ι. Μπέργκμαν.
Παραλληλίζοντας την πλοκή με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Έλληνας πρόσφυγας προκαλεί το θάνατο σε μια παρτίδα σκάκι, με έπαθλο το δικαίωμα στη ζωή, προσδοκώντας ταυτόχρονα να σμίξει ξανά με την οικογένεια του.
Στην αιώνια μάχη ζωής και θανάτου, καλού και κακού και με βαθύ το αίσθημα της πίστης, δεν είναι ο θάνατος που απειλεί τον πρόσφυγα αλλά ο πόνος του χωρισμού από τα αγαπημένα του πρόσωπα.
✔︎ 5η σκηνή – Η ταινία μικρού μήκους ολοκληρώνει τον κύκλο της με μια μυθοπλασία, η οποία πραγματεύεται την αγνή, ανιδιοτελή αγάπη και φιλία ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετική καταγωγή, νοοτροπία και θρησκεία.
Όταν όμως επικρατεί η αγάπη και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο, η διαφορετικότητα εκμηδενίζεται. Δυο φίλες η Ελπίδα και η Sukran (ευγνωμοσύνη) κατορθώνουν μέσα από το δυνατό δεσμό της φιλίας τους να επιλύσουν τις δυσκολίες που τους επιφυλάσσει η ζωή. Και αυτό επειδή η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα…
Δείτε το βίντεο

About Μαρία Νικολοπούλου