Γκιόσα: Η πραγματική σημασία της λέξεως είναι η παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, άνω των 6 ετών,που δεν γεννάει πια. Υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αρβανίτικα [gjosa, γίδα].
Για τους κρεατοφάγους Κορίνθιους όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο, που συνοδεύετε βεβαία από παγωμένη μπύρα ή κρασί, τρώγεται ζεστή η κρύα σε λαδόκολλα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι, ενώ κάποιοι θεωρούν απαραίτητο και το σκόρδο!!!
Η συνταγή είναι Ελληνικότατη και προπάντων Κορινθιακή : Προβατίνα στην γάστρα με πατάτες και στην σάλτσα της μακαρόνια.!
Το κρέας τηςπροβατίνας ή γίδας ή δεν είναι από αυτά που συναντάς συχνά ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις αλλά ούτε είναι αγαπητό στο ευρύ κοινό.
Στα χωριά της Πελοποννήσου καθώς και της Κορινθίας ιδιαιτέρως , από παλιά ήταν μαζί με αυτό της προβατίνας, το κρέας που ο πολύς κόσμος αγόραζε λόγω και της χαμηλότερης τιμής του. Επίσης στα χωριά τα μικρά ζώα ήταν αυτά που θα κρατούσαν για αναπαραγωγή ή για τη γιορτή του Πάσχα ή τα διάφορα πανηγύρια προκειμένου να γίνουν ψητά.
Η αγάπη των Κορινθίων προς την γκιόσα είναι χαρακτηριστική , οι ταβέρνες που την ψήνουν, από νωρίς το απόγευμα την έχουν πουλήσει τηλεφωνικώς σε πακέτο και αν αργήσεις δύσκολα θα την βρεις τις καθημερινές.
Το Στέκι της Πέγκυς – Παραδοσιακή Ταβέρνα με τραγανή γκιόσα και κρέατα βαθιάς ωρίμανσης
Δείτε την συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι :
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΦΑΣΗ 1 – ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ: Την προβατίνα όπως την έχουμε πάρει από τον κρεοπώλη, την πλένουμε καλά με νερό και ξύδι. Το ξύδι της αφαιρεί την μυρωδιά της προβατίλας…
Αφού την έχουμε πλύνει καλά, την ποτίζουμε με μπόλικο λαδολέμονο και μουστάρδα…, την χαρακώνουμε ή την τρυπάμε με ένα μαχαιράκι και στις χαρακιές ή στις τρύπες βάζουμε σκελίδες σκόρδο και πιπέρι μαύρο και κόκκινο…, την πασπαλίζουμε επίσης με αλάτι και πιπέρι…
Όπως είναι αλειμμένη με το λαδολέμονο και την μουστάρδα και πασπαλισμένη με μπόλικο πιπέρι και φυτεμένες μέσα της τις σκελίδες σκόρδο… την τυλίγουμε πολύ καλά σε λαδόχαρτο και την βάζουμε στο ψυγείο…
Είναι καλό, αυτή η προεργασία να γίνεται από την προηγούμενη βραδιά για να απορροφήσει όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά, το λαδολέμονο και την μουστάρδα….
ΦΑΣΗ 2: Την άλλη ημέρα το πρωί, ξετυλίγουμε την προβατίνα μας από το λαδόχαρτο κι όπως είναι μαριναρισμένη την μισοβράζουμε σε σιγανή φωτιά και λίγο νερό σε κλειστή κατσαρόλα για να μην φεύγουν οι ατμοί της…., Αφού μισοβράσει και μείνει με ελάχιστο νερό, την βγάζουμε από την φωτιά…..
ΦΑΣΗ 3: Την μισοβρασμένη προβατίνα την βάζουμε στην γάστρα αφού προηγουμένως προσθέσουμε και τα ανάλογα πιπέρια, σκόρδα, λάδι και αλάτι….
Τέλος προσθέτουμε στην γάστρα ολόκληρες μικρές πατάτες, λιγα ντοματίνια λίγες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες…
Τα καλύτερα κρεοπωλεια της Κορινθάς θα τα βρείτε εδώ
Επίσης, προσθέτουμε στην γάστρα και το ελάχιστο νερό με το οποίο μισόβρασε η προβατίνα μας και την βάζουμε στο φούρνο και την ψήνουμε σε 170 με 180 βαθμούς για μία με μιάμιση ώρα…, ανάλογα με πόσο σκληρή ήταν ή πόσο έβρασε στην προηγούμενη φάση της προετοιμασίας…
Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, έχουμε έτοιμα μακαρόνια στα οποία περιχύνουμε την άσπρη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στην γάστρα… Τους προσθέτουμε τυρί κεφαλοτύρι ή παρμιτζιάνο ή γραβιέρα…, Στο πιάτο με τα μακαρόνια βάζουμε λίγες από τις πατατούλες και ένα κομματάκι προβατίνα…, και το προσφέρουμε στην οικογένειά μας ή τους φίλους μας…. Στην μέση του τραπεζιού είναι η μεγάλη πιατέλα με το υπόλοιπο κρέας και τις πατατούλες για όποιον θέλει συμπλήρωμα…
Την προσφέρουμε με πράσινη σαλάτα, μουστάρδα και άσπρο ξηρό κρασάκι…
Υπέροχη γκιόσα ψήνουν καθημερινά στην ταβέρνα ” Κονάκι”, καθώς και καλοψημένα κρέατα στις πιο οικονομικές τιμές
Καλή σας όρεξη καλοί μου φίλοι…!!!
Υ/Γ: Και να ξέρετε ότι η προβατίνα είναι παρεξηγημένη από πολλούς. Είναι πολύ υγιεινή και νόστιμη. Εκτός από ψητή στην γάστρα, γίνεται και κοκκινιστή με μακαρόνια και ψητής τα κάρβουνα…
tastyday.gr