Όταν η παράδοση μας φλερτάρει με τον μπαξέ του καλοκαιριού, το ελαιόλαδο και τα βότανα, τότε κορυφαίες vegan συνταγές νηστίσιμες για λαδερό φαγητό μοσχοβολούν στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
Οι vegan όλου του πλανήτη προσκυνούν την ελληνική γεύση και την σοφία της κουζίνας μας
Όταν μιλάμε για καλοκαιρινά λαδερά φαγητά το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα λαδερά κοκκινιστά φασολάκια.
Όμως η ποικιλία των συνταγών για λαδερά στην ελληνική κουζίνα είναι αστείρευτη και δεν έχεις απλά παρά να διαλέξεις με τι θα παντρέψεις τα υλικά σου με μπάμιες, με μελιτζάνες, με αρακά, με κολοκυθοανθούς, με αμπελόφυλλα, με κολοκυθάκια ή με χόρτα!
Όλα ξεκινούν από το ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα. Αυτή η μαγική μυρωδιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού που μοσχοβολάνε τα νοικοκυριά όλης της Ελλάδας τώρα το καλοκαίρι.
Κάθε περιοχή έχει τις δικιές της συνήθειες, κάθε τόπος διαλέγει το δικό του σκεύος. Άλλος φτιάχνει συνταγές για λαδερά στην κατσαρόλα κι άλλος στον πήλινο ταβά στον φούρνο.
Όπου κι αν μαγειρέψεις το λαδερό φαγητό το αποτέλεσμα είναι πάντα μαγικό. Και πως να μην είναι αφού λαχανικά, ντομάτες κι ελαιόλαδο σαν αυτά που παράγει η χώρα μας δεν θα βρεις σε άλλο μέρος της γης.
Πάμε λοιπόν να διαλέξουμε με ποιο θα ξεκινήσουμε γιατί η νόστιμη λίστα για λαδερά φαγητά έχει μέσα της όλη την νοστιμιά της Ελληνίδας μαμάς.
5+1 συνταγές για λαδερά φαγητά
Φασολάκια λαδερά κοκκινιστά.
Τρυφερά κι ανεπανάληπτα με λίγα απλά υλικά, καλό ελαιόλαδο και φρέσκια ντομάτα. Η κατσαρόλα σου θα τρελάνει κόσμο. Μόνο πρόσεξε την σάλτσα σου. Το μυστικό μου για συγκλονιστικά φασολάκια λαδερά το ξέρεις;
Φασόλια χάντρες λαδερά
Χάντρες λαδερές, ένα υλικό παρεξηγημένο, μια νοστιμιά ανεπανάληπτη, μια γεύση βαθιά και γήινη σαν να μαγειρεύεις όσπρια μελωμένα. Ναι ξέρω, δεν έχεις ξαναφτιάξει φρέσκα φασολάκια χάντρες και δεν γνωρίζεις πως να τα καθαρίσεις και πως να μελώσει το φαγητό στην κατσαρόλα σου.
Ακολούθησε πιστά τη συνταγή μου και τέτοιες χάντρες λαδερές δεν θα έχεις ξαναδοκιμάσει.
Γεμιστά
Αρακάς λαδερός κοκκινιστός
Ντολμαδάκια στο φούρνο
Τα ντολμαδάκια μου ψήνονται στον φούρνο σε αρωματική σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που καραμελώνει στην επιφάνεια και σε τρελαίνει σε κάθε μπουκιά. Δοκίμασε τα έτσι και θα τρελαθείς στο υπογράφω. Τόσο πολύ μου αρέσουν που καμία φορά ξεκινάω ένα ταψί με γεμιστά και χώνω εδώ κι εκεί τυλιγμένα αμπελόφυλλα και ψήνονται παρέα γεμιστά και ντολμαδάκια και το αποτέλεσμα είναι του ονείρου.