Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

AΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΙΖΟ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

webkorinthos.ΣΠΑΝΑΚΟΡΙΖΟ

Το σπανακόριζο με μαραθόριζες και τσουκνίδα είναι ωραιότατο. Να το δοκιμάσετε, ακόμη κι εσείς που δεν τρελαίνεστε με τις λεμονάτες γεύσεις.

Χρησιμοποιήθηκε για τη συνταγή ρύζι δύο ειδών, μεσαίο λευκό και φυσικό ακατέργαστο, το οποίο κρατάει περισσότερο την υπόστασή του στο μαγείρεμα. Μπορείτε όμως να επιλέξετε, ανάλογα με το τι διαθέτει το ντουλάπι, τα γούστα και τις διατροφικές σας συνήθειες, ένα από τα δύο. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Στην απολύτως χορτοφαγική εκδοχή (vegan) αντικαταστήστε το βούτυρο στο τέλος με μια γραμμή ελαιόλαδου.

Προετοιμασία: 30 λεπτά (με τα πλυσίματα) και μισή ώρα το μαγείρεμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φρέσκο σπανάκι με καταψυγμένο. Η τσουκνίδα δεν τσιμπάει αν την χειρίζεστε με κινήσεις από την βάση προς τα πάνω φύλλα. Για σιγουριά ωστόσο, είναι ασφαλέστερο να φορέσετε γάντια. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
750 γραμ. φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο και χοντροκομμένο
250 γραμ. τσουκνίδα χοντροκκομμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γραμ. (1 φλ.) ρύζι άσπρο μεσαίο, τύπου Καρολίνα και 100 γρ. (½ φλ.) ακατέργαστο ή 1½ φλ. συνολικά από όποιο προτιμάτε
6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4 μαραθόριζες (φινόκιο) με τα κοτσάνια τους
500-600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
5 κ.σ. μάραθο, τα φύλλα χοντροκομμένα & 4 μικρά κλαράκια για το σερβίρισμα
ξύσμα από δύο ακέρωτα λεμόνια
40 γρ. ανάλατο βούτυρο
4-6 κ.σ. λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση σας)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σπανακόρυζο με μάραθο και τσουκνίδαΕτοιμάζετε τις μαραθόριζες και την τσουκνίδα: Κόβετε τις μαραθόριζες στη μέση και αφαιρείτε από το εσωτερικό κάθε μισού μια φέτα πάχους 1 εκατ. Θα έχετε έτσι 4 επίπεδες φέτες, που κρατάτε χωριστά. Κόβετε τα υπόλοιπα (και τα κοτσάνια) σε μικρότερα μακρουλά κομμάτια ως 1×5 εκατ. περίπου.
σπανακόρυζο με μάραθο και τσουκνίδαΠλένετε τις τσουκνίδες και τις βράζετε για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που το νερό βράζει). Σουρώνετε.
Ετοιμάζετε το σπανακόρυζο: Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις κομμένες μαραθόριζες (όχι τις φέτες). Σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας.
σπανακόρυζο με μάραθο και τσουκνίδαΠροσθέτετε το σπανάκι και αφήνετε να μαλακώσει (με κλειστό το καπάκι) για 5 λεπτά και να βγάλει τα υγρά του. Βάζετε την τσουκνίδα και το ρύζι. Ανακατεύετε. Προσθέτετε το νερό ή τον ζωμό, λίγο αλάτι και ακουμπάτε πάνω στο σπανάκι τις φέτες μαραθόριζας. Βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (με το καπάκι) για 10 λεπτά. Βγάζετε με τρυπητή σπάτουλα τις (φέτες) μαραθόριζες και τις διατηρείτε ζεστές. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλο 10 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.

σπανακόρυζο με μάραθο και τσουκνίδαΠροσθέτετε το ξύσμα, τον ψιλοκομμένο μάραθο (ή άνηθο) και πιπέρι. Βάζετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και αποσύρετε.
Σημείωση: 1. Μην υπερβάλλετε στο αλάτι λόγω του λεμονιού και 2. μην υπερβάλλετε στο λεμόνι γιατί α) δεν το χρειάζεται, β) ο καθένας μπορεί να προσθέσει περισσότερο μόνος του.
Σερβίρισμα: Μοιράζετε το σπανακόρυζο σε (ζεστά, ανάλογα και με την εποχή) πιάτα ή μεταφέρετε σε πιατέλα. Προσθέστε τις φέτες της μαραθόριζας στρίβοντάς τες για να στέκονται πλαγιαστά δημιουργώντας ένα δικό τους ψηλότερο επίπεδο και ένα λεπτό κλωναράκι μάραθο.

ΠΗΓΗ: www.pandespani.com

Β.ΤΣΩΤΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. – ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

About Μαρία Νικολοπούλου