Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Kορωνοϊός: Έτσι θα τον κρατήσουμε μακριά από τα γραφεία και τους κλειστούς χώρους

Kορωνοϊός: Έτσι θα τον κρατήσουμε μακριά από τα γραφεία και τους κλειστούς χώρους

Ο συχνός αερισμός των χώρων εργασίας, το ηλιακό φως, αλλά κυρίως η ύπαρξη ενός επιθυμητού επιπέδου υγρασίας -μαζί με τις συχνές απολυμάνσεις- είναι οι εχθροί του κορωνοϊού στους κλειστούς χώρους

Αυτά είναι τα βασικά σημεία μιας επιστημονικής ανασκόπησης που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems, σημείο αναφοράς για τη Μικροβιολογία, όπου τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της διάδοσης του κορωνοϊού στους κλειστούς χώρους.

Ξοδεύουμε σχεδόν όλη την καθημερινότητά μας μέσα σε περίκλειστους χώρους είτε σπίτια είτε οχήματα είτε χώρους εργασίας, τα οποία δίνουν την (αρνητική) δυνατότητα στους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με ιούς και βακτήρια, μέσω της ροής του αέρα αλλά και των επιφανειών. Μέχρι στιγμής, η μόνη τεκμηριωμένη οδός μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι απευθείας από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, οι ιοί εγκαθίστανται σε επιφάνειες, στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς τα κτήρια μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά, απέναντι τόσο στον κορωνοϊό όσο και σε άλλους πιθανόν ιούς που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Δείτε για παράδειγμα τα κτήρια- γραφεία των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης. Είναι, γενικώς, σχεδιασμένα για να προάγουν την κοινωνική ανάμειξη, την αλληλεπίδραση, τη δημιουργικότητα και την ομαδική εργασία. Ταυτόχρονα, ευνοούν τη διάδοση των ιών, ειδικά αν η θέση εργασίας του ενός είναι κολλητά σε εκείνη του άλλου!

Μπορεί να μην είναι εφικτό να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διάταξη γραφείων τώρα. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διάταξη και οι τρόποι χρήσης των κοινόχρηστων χώρων (κουζίνα, τουαλέτα) επηρεάζουν τη μετάδοση της ασθένειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πότε οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε είναι το ρόλο του αέρα και της υγρασίας στη διάδοση του ιού. Καταρχάς, τα σωματίδια του ιού είναι πολύ μικρά για να μπλοκαριστούν από τα φίλτρα αέρος HEPA και MERV (που υπάρχουν στα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού). Θα μπορούσαν να φύγουν από το χώρο με συχνό άνοιγμα των παραθύρων, αλλά θα μπορούσαν και να επανατοποθετηθούν σε αυτόν, να «κάτσουν» δηλαδή όπως η σκόνη. Προτείνεται η πρώτη μέθοδος, ο συχνός αερισμός, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός.

Κάτι άλλο που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει είναι η υγρασία σε έναν χώρο. Τα σταγονίδια που κουβαλούν τον ιό διογκώνονται στον υγρό αέρα, που σημαίνει ότι δεν ταξιδεύουν τόσο εύκολα, αλλά γίνονται δυσκίνητα. Τέλος, το άπλετο ηλιακό φως μπορεί να μη σκοτώνει τον ιό, έχει όμως σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό των εργαζόμενων, για αυτό το να ανοίγονται οι περσίδες είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

πηγή

About Μαρία Νικολοπούλου