Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Θέλετε να «ρίξετε» την χοληστερίνη σας; Ποιο φρούτο να τρώτε καθημερινά

Θέλετε να «ρίξετε» την χοληστερίνη σας; Ποιο φρούτο να τρώτε καθημερινά

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες βρέθηκε ότι ενώ δεν είχε επιδράσεις στο λίπος της κοιλιάς, του ήπατος ή την περίμετρο της μέσης, μπορεί να συμβάλλει σε μια ελαφρά μείωση στην χοληστερίνη σας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Penn State. Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή, η ομάδα – συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών του Penn State – διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αβοκάντο είχαν καλύτερης ποιότητας διατροφή κατά την περίοδο της μελέτης.

Πιο ποιοτική διατροφή με αβοκάντο

Ενώ προηγούμενες, μικρότερες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, του ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης, αυτή ήταν η μεγαλύτερη, πιο εκτενής μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιδράσεις του αβοκάντο στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και του μήκους της περιόδου της μελέτης.

«Ενώ τα αβοκάντο δεν επηρέασαν το λίπος στην κοιλιά ή την αύξηση βάρους, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή» μας λένε οι ειδικοί. «Η ενσωμάτωση ενός αβοκάντο την ημέρα σε αυτή τη μελέτη δεν προκάλεσε αύξηση βάρους και επίσης προκάλεσε ελαφρά μείωση της LDL χοληστερόλης, τα οποία είναι όλα σημαντικά ευρήματα για καλύτερη υγεία».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα έξι μηνών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες υπέρβαροι και παχύσαρκοι, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν οδηγίες να τρώνε ένα αβοκάντο κάθε μέρα ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά την διατροφή τους χωρίς αλλαγές.

Πόσο μειώθηκε η χοληστερίνη

«Ενώ ένα αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο κοιλιακό λίπος και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Αυτό είναι θετικό γιατί η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων από το αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL-χοληστερόλη».

Διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) και της LDL χοληστερόλης κατά 2,5 mg/dL.vita.gr

 

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν χοληστερίνη

Ακολουθούν 4 τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη:

Κόκκινο κρέας
Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κομμάτια κρέατος όπως τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και άλλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, αλλά θα πρέπει να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας και επιμείνετε σε πιο άπαχα κομμάτια, όπως το φιλέτο, το χοιρινό φιλέτο ή το φιλέτο μινιόν. Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.

Τηγανητά φαγητά
Τα τρόφιμα που έχουν κάνει βουτιά στη φριτέζα, όπως οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας και τα onion rings είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων. Αν σας αρέσει η τραγανή γεύση του τηγανητού φαγητού, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε το φαγητό σας σε λίγο ελαιόλαδο. Ή ψήστε φαγητά, όπως πατατάκια και κοτόπουλο, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Επεξεργασμένα κρέατα
Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και, ως εκ τούτου, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και τα λουκάνικα που παρασκευάζονται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και να έχουν κάπως χαμηλότερη χοληστερόλη από τις εκδοχές τους με κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.

Προϊόντα αρτοποιίας
Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά συχνά παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λιπαρών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα γλυκά, αρκεί να κάνετε μερικές αντικαταστάσεις. Όταν ψήνετε, χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες, αντί για βούτυρο. Ή φάτε για επιδόρπιο παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα.

About Μαρία Νικολοπούλου