Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα…τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το Πάσχα, προ των πυλών αλλά για μένα το τσουρέκι είναι,πάντα στη μόδα. Ειδικά η σοκολάτα , λευκή ή μαύρη , πηγαίνει με τα πάντα και τα αποθεώνει.
Λαχταριστό τσουρέκι με σοκολάτα
Υλικά για 3 μέτρια τσουρέκια με σοκολάτα:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 5 αυγά
- 380 γραμμάρια γάλα
- 340 γραμμάρια ζάχαρη
- 75 γραμμάρια νωπή μαγιά (θα τη βρείς στους φούρνους της γειτονιάς σου)
- ξύσμα από τρια πορτοκάλια
- 1 δόση (1 μικρό φακελάκι) μαχλέπι
- 1 σφηνάκι λικερ μαστίχα ή μισό κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:
- 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
- 250 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία – Εδώ θα βρείτε τα πιο νόστιμα και φρεσκα τσουρέκια, για εσάς που δεν θέλετε να φτιάξετε μόνες σας
Υλικά για την επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
- 100 γραμμάρια τριμμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση της ζύμης
Λιώσε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό,ανακατεύοντας με τα χέρια σου. Χτύπησε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μιξερ ,μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώσε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι,τη μαστίχα,το μαχλέπι και το ξύσμα απο τα πορτοκάλια.Πρόσθεσε το βούτυρο,το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη,το γάλα και τη μαγιά και ζύμωσε καλά τη ζύμη.
Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και έχει μια απαλή υφή,σκέπασε τη με διάφανη μεμβράνη και άσε τη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον,μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Όταν φουσκώσει,χώρισε τη σε τρία ίσα μέρη και άνοιξε το καθένα σε εναν αλευρωμένο πάγκο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.
Δείτε επίσης
Πάρε τη σοκολάτα και άπλωσε τη πάνω σε κάθε φύλο ζύμης. Έχεις 2 επιλογές. Ή θα τρίψεις τη σοκολάτα και θα τη πασπαλίσεις στη ζύμη για να λιώσει στον φούρνο,ή θα τη λιώσεις στο μπεν μαρί,πρώτα και μετά θα την αλείψεις πάνω στη ζύμη.
Αφού βάλεις και τη σοκολάτα,ρόλαρε στριφογυριστά τη κάθε ζύμη και τοποθέτησε τη κάθε μια σε βουτυρωμένα ταψάκια ή με αντικολλητικό χαρτί.
Άφησε τα τσουρεκάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου. Άλειψε το κάθε τσουρέκι με αυγό και αμύγδαλο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Γεμιστό Τσουρέκι με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας
Για το τσουρέκι
- 75 γρ. φρέσκο βούτυρο + 30 γρ. (λιωμένο)
- 150 γρ. φρέσκο γάλα (προσοχή: ζεστό όχι καυτό)
- 5 γρ. ξερή μαγιά
- 2 γρ. μαστίχα Χίου (τριμμένη σε γουδί μαζί με 1 κ.γ. ζάχαρη)
- 6 γρ. μαχλέπι (τριμμένο)
- 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κρόκο
- 1 πρέζα αλάτι
- 380 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για τη γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 150 – 200 γρ. λιωμένη λευκή σοκολάτα (για την επικάλυψη)
- 30 – 40 γρ. καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
Καλή επιτυχία!