Οι γιορτές τελείωσαν αλλά τα φαγητά όχι. Ιδιαίτερα τα γλυκά… Δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα “εκμεταλλευτείς” με τον πιο εύκολο και νόστιμο τρόπο.
Οι μέρες μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυτές που όλοι μας νιώθουμε ότι έχουμε φάει πολύ, δεν αντέχουμε να φάμε τίποτε άλλο και βέβαια, δεν θέλουμε να φάμε πάλι τα ίδια και τα ίδια, που μπορεί να περίσσεψαν.
Μην σκεφτείτε ούτε λεπτό να τα πετάξετε! Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα θα γίνουν από τα χεράκια σας νέα γλυκά, τόσο τέλεια που κανένας δεν θα πιστεύει ότι βασίζονται στα γιορτινά γλυκά.
Δείτε τι σας έχει περισσέψει και διαλέξτε από τις συνταγές μου και να δημιουργήσετε καινούργια γλυκά! Πιστέψτε με, όλοι θα εύχονται να έρθουν γρήγορα οι γιορτές για να να περισσέψουν ξανά τα γλυκά της εποχής.
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη βάση, από το cheesecake με μελομακάρονα που περίσσεψαν, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.
Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
Αδειάζουμε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Για την σάλτσα βύσσινο
Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.
Extra Tips
-Παγώνουμε το cheesecake στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.
-Αν περισσέψει cheesecake, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμ. δωμ. να μαλακώσει λίγο η κρέμα.
Εκτέλεση
Πρέπει να μοιάζει η ζύμη με πλαστελίνη.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα δίσκο, πλάθουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού, και τις ακουμπάμε στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά, για να σφίξουν.
Αφού παγώσουν και σφίξουν, τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα, και τα αφήνουμε στο δίσκο για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Βουτάμε τα ξυλάκια σε σοκολάτα, και τα μπήγουμε στα γλειφιτζούρια. Τέλος πασπαλίζουμε με σπασμένες καραμέλες!
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε τρούφες, απλά πλάθουμε πιο μικρά μπαλάκια και τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα!
Εκτέλεση
Για το σαλάμι σοκολάτας με μελομακάρονα και κουραμπιέδες που περίσσεψαν, βάζουμε πρώτα τους κουραμπιέδες σε μία καθαρή πετσέτα, τους τυλίγουμε και τους σπάμε σε κομμάτια, χωρίς να τους λιώσουμε τελείως. Τους βάζουμε σε ένα μπoλ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν. Ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.
Το παγώνουμε, να σφίξει, για μερικές ώρες στο ψυγείο, ή για 1 ώρα στην κατάψυξη.
Mπακλαβάς σοκολάτας ρολό
Εκτέλεση
Για τον μπακλαβά ρολό με σοκολάτα, φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση. Αλέθουμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες με το κονιάκ να γίνουν πάστα. Βάζουμε σε μπολ τα μισά μελομακάρονα, τη μισή καρυδόψιχα, τη μισή ζάχαρη, τη μισή κανέλα, το μήλο, τη σοκολάτα και την πάστα αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στη άκρη.
Ανοίγουμε τα φύλλα από την συσκευασία. Βουτυρώνουμε ραντίζοντας 1-1 φύλλο και κάνουμε στρώσεις ενδιάμεσα με την υπόλοιπη καρυδόψιχα, ζάχαρη, κανέλα και θρυμματισμένα μελομακάρονα. Αφού φτιάξουμε και τα έξι φύλλα σε στρώσεις απλώνουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό.
Τυλίγουμε σε ρόλο σφραγίζοντας τα πλαϊνά. Όμοια φτιάχνουμε και το άλλο ρολό. Ακουμπάμε τα ρολά με την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε ολόγυρα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Μόλις τα βγάλουμε καυτά από το φούρνο περιχύνουμε το ένα ρολό με ζεστό μέλι ώστε να ρουφήξει και να μελώσει όπως ο μπακλαβάς και αφήνουμε το άλλο ρολό να κρυώσει. Έπειτα αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ώστε να σταθεροποιηθεί η γέμιση και κόβουμε σε χοντρές φέτες, αλλιώς διαλύονται.
Περιμένω τα μηνύματά σας, τα σχόλιά σας και όλα όσα θέλετε να μοιραστούμε. Θέλω να μου στέλνετε φωτογραφίες από όσα δημιουργείτε και να με κάνετε περήφανη. Είμαι πάντα εδώ για εσάς!
Με πολλή αγάπη
argiro.gr/