Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Έτσι ονομάζεται το τσουρέκι στα ελληνικά γιατί η παρασκευή του γινόταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της Λαμπρής. Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι μοσχομυρίζει μαχλέπι ή μαστίχα. Μαζί του μοσχοβολά και όλο το σπίτι. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν. Σκέτο, με επικάλυψη ή γέμιση, το τσουρέκι, ειδικά το σπιτικό, γίνεται ανάρπαστο.
Μυστικά για το τέλειο τσουρέκι!
ΑΧ! μα πως το κάνεις;
Αφράτα , με ίνες, φουσκωτά, μαστιχωτά, κορδονάτα, και γεμάτα αρώματα;
Το αιώνιο ερώτημα της μεγάλης εβδομάδας!
Διάβασε τα μυστικά που έχω από την προσωπική μου εμπειρία,τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μου και φέτος θα γίνεις η τσουρεκοβασίλισσα! Ας το συζητήσουμε μέσα από ερωτήσεις που εσείς μου έχετε κάνει κατά καιρούς και εγώ τις συγκέντρωσα σε ένα άρθρο.
-Αλεύρι;
-Το σκληρό αλεύρι ή αυτό που λέει για τσουρέκια τσουρέκια.
-Γιατί;
-Γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι παρα πολύ πλούσιο σε γλουτένη που είναι αναγκαία για την ζύμη που θέλουμε να μας προκύψει.
-Γιατί δεν μου φουσκώνουν τα τσουρέκια;
-Πρόσεξες τις θερμοκρασίες των υλικών; Η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από ζυμομύκητες. Αυτοί ξυπνούν και προκαλούν αντιδράσεις δημιουργώντας κυψέλες αέρα μέσα στην ζύμη σου.
Γι’ αυτό οι θερμοκρασίες όλων των υλικών δε πρέπει να ξεπερνούν τους 35 °-40 °. Αν είναι πάνω από αυτές τις θερμοκρασίες τα υλικά που θα ενωθούν με την μαγιά θα κάψουν τους ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια ΠΟΤΕ! Επίσης τα υλικά δεν πρέπει να είναι απο το ψυγείο(π.χ. αυγά) Πρέπει να είναι όλα τα υλικά που δεν τα ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
-Πως πρέπει να είναι η ζύμη;
-Η ζύμη πρέπει να πιάνεται δύσκολα να κολλάει στα χέρια.Και να μην προσθέτουμε αλέυρι. Να την πιάνουμε με βουτυρωμένα χέρια.
-Πώς θα πετύχω κορδονάτα τσουρέκια με ίνες;
-Ζύμωμα και συνεχές δίπλωμα της ζύμης και πάλι ζύμωμα και πάλι δίπλωμα. Και ξεκούραση! πολύ ξεκούραση και υπομονή. Και θα το ξαναπώ όσο και να κολλάει η ζύμη δεν προσθέτουμε αλεύρι. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.
-Τι εννοείς ξεκούρασε τα όσο μπορείς;
-Οι χρόνοι ξεκούρασης που σας δίνουν σε κάθε συνταγή είναι το ήμισυ του παντός. Δώστε χρόνο στα τσουρέκια!
-Σε πόση ώρα θα φουσκώσει η ζύμη;
-Ο χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ένας σημαντικός είναι η θερμοκρασία της ίδιας της ζύμης και ο άλλος η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν τα βάλεις σε στόφα θέλουν περίπου μία ώρα αν τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου 3-4 ώρες.Αν θέλεις την αφήνεις σκεπασμένη στο ψυγείο σε μεγάλο μπολ, για μια ολόκληρη νύχτα. Όταν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κόβεις και συνεχίζεις κανονικά τη διαδικασία σου.
-Πως πλάθω τα τσουρέκια;
-Zύγισε τη ζύμη για να πλάσεις ομοιόμορφα τσουρέκια. Πλάσε και πλέξε τα. Αφήσε τα σε σβηστό φούρνο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν πάρα πολύ. Άλειψε τα με διάλυμα αυγού και πασπαλίσε τα με αμύγδαλο φιλέ.
-Ψήσιμο;
-Ψήνουμε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C. Ένα-Ένα τα ταψιά!
-Τι κάνω αφού ψηθούν;
-Σκέπασε με μία πετσέτα. Όταν κρυώσουν , τύλιξε τα με μεμβράνη και σου διατηρούνται μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.
Δοκιμάστε τη παρακάτω συνταγή που ακολουθεί και φτιάξτε πεντανόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια.
Για εσάς που δεν θα φτιάξετε δικά σας ,υπάρχουν τα καλύτερα Αρτοποιεία Ζαχαροπλαστεία της Κορινθίας για νόστιμα
και υγιεινά τσουρέκια
Υλικά για τα πασχαλινά τσουρέκια
6- 7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 + 1/3 ποτήρια γάλα
2+ ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού κακουλέ
Σουσάμι
Νιφάδες αμυγδάλου
Εκτέλεση
Αρχικά διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε την μαγιά για 2- 3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Συνήθως σκεπάζουμε το σκεύος όπου βρίσκεται με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστή.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τα αφαιρούμε μετά από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τα μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει νωρίτερα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, βουτάμε συχνά τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη, να ζυμώνεται καλύτερα το μείγμα μας και να βγει γυαλιστερό το τσουρέκι.
Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε πάλι σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένη για να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά, ζυμώνουμε ξανά το μείγμα μας και το χωρίζουμε σε 2- 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε πλεξίδες.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό. Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή και νιφάδες αμυγδάλου.
Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστός μέρος σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα να φουσκώσουν. Κατόπιν τα ψήνουμε στους 180ο. Για να καταλάβουμε αν έχουν ψηθεί, τρυπάμε το τσουρέκι με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα.
Όταν κρυώσουν, τυλίγουμε κάθε τσουρέκι ξεχωριστά με μεμβράνη και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σακούλες που κλείνουν καλά για να μην ξεραθούν.
*Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τα πασχαλινά τσουρέκια μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή συνταγής:/mountathos-eshop.com/suntagh-paradosiaka-pasxalina-tsourekia/
Δείτε επίσης :