Σήμερα τρώμε ψάρι. Ένα ψάρι φιλέτο, με μονάχα ένα κεντρικό κόκαλο, ιδανικό για τα παιδιά που θέλουν ξεκάθαρα πράγματα στο πιάτο τους και για τις μαμάδες που δεν θέλουν να ξεκοκαλίζουν με τις ώρες.
Το φαγητό αυτό στο τελικό του αποτέλεσμα βγαίνει ένα γλύκισμα. Δεν είναι το ψάρι το λεμονάτο όπως το έχουμε συνηθίζει, αλλά ένα ψάρι που θυμίζει κάπως το στιφάδο. Έχει τη γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα της δάφνης και του σκόρδου.
Συστήνεται ανεπιφύλακτα το φρέσκο ψωμί για βουτιές καθώς είναι κρίμα να πάει χαμένη τόσο δεμένη και γλυκιά σάλτσα, όπως επίσης και το κόκκινο κρασί συνοδεία.
Μα έχει πιπέρι σκέφθηκα. Είναι και μόνο 14ων μηνών. Τρώει ακόμα τα πολτοποιημένα, ανάλατα, μπλιαξ μωρουδιακά φαγητά… Η δεύτερη σκέψη ήταν: δεν βαριέσαι, ας της δώσω και ας το φτύσει… Το πολύ πολύ να γελάσω με την γκριμάτσα αΐδιας που παίρνει όταν βάζει στο στόμα της οτιδήποτε φαγώσιμο, εκτός από χαρτί, μαρκαδόρους, σόλες παπουτσιών ή ρόδες του καροτσιού της που λατρεύει να γλύφει…. (ήμαρτον!!!).
Της έδωσα 1,2,3… 5…7…8 μπουκιές. Ως εκεί!! Οκτώ ολόκληρες μπουκιές μπουρδέτο που το έτρωγε και ξερογλειφόταν από τη γλύκα των κρεμμυδιών. Αυτό ήταν!! Και μετά ξαναγύρισε στην παλιά της τέχνη. Ξάπλωσε μπρούμυτα στο πάτωμα με χέρια και πόδια ανοιχτά, σαν ένα μικρό σπλάτς και άρχισε να το γλύφει!!!
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
Υλικά για 2 μερίδες:
1) 2 φιλέτα ψαριού γαλέο κατά προτίμιση
2) 1 φλιτζάνι λάδι
3) 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4) 1 κουταλιά τοματοπελτέ
5) 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
6) 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
7) ½ κιλό τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα τοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
8) 1 φύλλο δάφνης
9) Πιπέρι
10) Αλάτι κατά βούληση
11) 1 φλιτζάνι νερό
Διαδικασία:
Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γίνουν διάφανα (περίπου 5 λεπτά δηλαδή). Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα ή τα ντοματάκια κονκασέ, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης, τις 1-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, τον τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι, καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει και να δέσει σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα 1 μικρό φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό και τις δύο μεγάλες φέτες του ψαριού μας και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να βράσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε εάν το ψάρι έχει γίνει ή εάν έχει εξατμιστεί το νερό. Το ψάρι μας δεν χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά μαγείρεμα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μείνει με τη σάλτσα του δεμένη , χωρίς περιττά υγρά. Μόνο με την τομάτα και το λάδι δηλαδή.
Σερβίρουμε στο πιάτο τη φέτα του ψαριού, με αρκετά κρεμμύδια γύρω – γύρω και σάλτσα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στολίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
laxtaristessyntages.blogspot.com
Καλή επιτυχία!