Από την πόλη της Κορίνθου ξεκινάει μία ατελείωτη ακτογραμμή με εναλλασσόμενες παραλίες στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Ο πρώτος σταθμός αυτής της παραθαλάσσιας διαδρομής είναι το Λέχαιο. Βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κορίνθου, στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών.
Το παλιό Κολομπότσι ονομάστηκε Λέχαιο από τον μυθικό Λέχη, γιο του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της πηγής Πειρήνης, της κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου. Στο λιμάνι του Λεχαίου οφείλεται η σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Κόρινθος κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.
Γιατί το λιμάνι θεωρήθηκε τεχνολογικό θαύμα
Η κατασκευή του λιμανιού αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής. Αποτελούταν από το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο με τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρία εξωτερικά λιμάνια. Με τα μπάζα από τις εκσκαφές, δημιουργήθηκαν δύο λοφίσκοι, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.
Το λιμάνι του Λεχαίου αντιγράφηκε από τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους και εφαρμόστηκε σε πολλά λιμάνια ενώ χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για περίπου 2655 χρόνια. Στο χώρο του λιμανιού βρίσκεται και η Βασιλική του Λέχαιου η οποία αφιερώθηκε στο μάρτυρα Λεωνίδη και στις 7 γυναίκες συμμάρτυρες, των οποίων τα σώματα ξέβρασε η θάλασσα σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για την πιο επιβλητική παλαιοχριστιανική βασιλική στα Βαλκάνια με συνολικό μήκος 186 μέτρα η οποία ανασκάφηκε από τον καθηγητή Δημήτριο Πάλλα.
anagnostis.org